bartolomeooo 29.12.2023 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Chcę jak najszybciej postawić ścianki działowe na poddaszu tylko w jednym pomieszczeniu z pustaków H+H, ale nie wiem jakiej grubości (im mniejsza tym lepiej). Ścianki te będą w łazience więc na pewno jakieś tam obciążenia będą: bruzdy z rurami, szafka z umywalką wisząca, baterie itd., no i płytki. Problem polega na tym (a może to żaden problem), że ścianki muruję do wysokości sufitu podwieszanego, czyli (jak mniemam) kończę je 0,5 cm pod profilami CD. Mogę wbić kilka prętów w ściankę kolankową, żeby nie była aż tak 'wolnostojąca'.... pytanie czy BK 12 cm wystarczy i ściany się nie zawalą? Ewentualnie drugie pytanie: jak z tym kominem zrobić - bo na parterze właśnie przy tym kominie jest pęknięcie na tynku Trochę pewnie nadużywam tego forum, ale proszę o pomoc... [ATTACH=CONFIG]467545[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.01.2024 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia NIe podajesz wymiarów tych ścianek. Do ścianki kolankowej zakotwić ścianki warto. Na takiej ściance można wykonać wieniec z 2 prętami podlużnymi. Pytania o komin chyba nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 02.01.2024 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia Poniżej grafika z wymiarami... No to tak, zakotwić ściankę w kolankowej, zrobić na samej górze mini wieniec z 2 prętami fi 8? 12? I wtedy pustak 12 cm wystarczy by utrzymać różne ciężkie rzeczy tak? Pytanie o komin... czy ta ścianka ma go "dotykać" czy zostawić jakąś tam pustkę...? I od środka łazienki - też go obudować pustakami czy można bezpośrednio na komin kłaść płytki...? A może obudować go ścianką GK? Pytam, no bo na parterze - jak napisałem - mam pęknięcia na tynku przy połączeniu komina ze ścianą i sufitem, a to znaczy, że albo on pracuje jakoś specjalnie albo - nie wiem - za słaby fundament był pod komin.... (Dziękuję za odpowiedź!). [ATTACH=CONFIG]467609[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 06.01.2024 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia Po pierwsze robienie ścianki działowej do płyt g-k i kończenie 1 cm pod gips kartonem - tak się nie robi. Stelaż montowany do ścianek.Jak masz sufit zrobiony to trzeba zrobić trochę demolki i zrobić to porządnie. Druga sprawa - komin ma być oddylatowany od stropu i ścian bo tynk odejdzie.Komin - obudować płytami g-k i dopiero płytki. A ściankę działową musisz powiązać z istniejącą bo Ci się odklei i runie. Najlepiej kawałki druta 10-12 po ok 20 cm wbić w ścianę na przewiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts