brato 11.01.2005 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Witam serdecznie. Mam nastapujacy problem. Jestem wlascicielem dzialki na ktorej stoi stary drewniany dom ok 1900r. Podlega pod wojewodzkiego konserwatora zabytkow. Dom jest bardzo zniszczony, zarobaczony i nie nadaje sie do remontu, jego wymiary to 9x13m i ok 5,6 m wysokosci. Dzialka na ktorej jest usytuowany jest bardzo waska ale za to dluga. Z jednej strony ogranicza ja droga wiejska o niskim natezeniu ruchu ok 4m od domu, natomiast z drugiej przez niewielki potoczek ok 5,6m. Okolica jest bardzo ladna i spokojna co najwazniejsze. Chcialbym w miejscu tego starego domu wybudowac nowy. Z tego co sie orientowalem jest to mozliwe lecz bedzie bardzo duzo zalatwiania. Nie chcialbym kupowac nowej dzialki bo wtedy zabraknie mi pieniedzy na budowe. Chcialem sie zapytac czy wogole jest sens zaczynac te wszystkie procedury czy skupic sie na zbieraniu pieniedzy na inna dzialke bo nie chcialbym bezsensownie tracic czasu i dowiedziec sie po kilku latach zalatwiania ze nic z tego nie bedzie?Z gory dziekuje za wszelkie porady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.01.2005 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 hmm, ciezka sprawa.ja bym radził przejsc sie do konserwatora i dokladnie wypytac - najwiecej bedzie zalezalo tu od niego chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brato 11.01.2005 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Tak wiem ze od konserwatora zalezy najwiecej. Wojt gminy polecil mi abym sie staral o pozwolenie na remont tego domu (czy cos w tym stylu) chodzi o mozliwosc wyburzenia go calkiem i postawienie nowego w tym samym miejscu o tej samej kubaturze. Zastanawiam sie tylko czy idac do konserwatora musze miec juz jakas wizje i mu ja przedstawic. Boje sie ze na wejsciu mnie zgasi i powie ze nic sie nie da zrobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 12.01.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 A może "mały" pożar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brato 13.01.2005 00:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Nie wchodzi w gre. Juz nad tym myslalem Nie dostane pozwolenia na nowa budowe w tym samym miejscu gdyz dzialka jest zbyt waska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 13.01.2005 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 To pozostaje Ci tylko układać się z konserwatorem.Być może nie będzie tak źle i stworzycie jakiś kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brato 15.02.2005 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Witam serdecznie. Mam nastapujacy problem. Jestem wlascicielem dzialki na ktorej stoi stary drewniany dom ok 1900r. Podlega pod wojewodzkiego konserwatora zabytkow. Dom jest bardzo zniszczony, zarobaczony i nie nadaje sie do remontu, jego wymiary to 9x13m i ok 5,6 m wysokosci. Dzialka na ktorej jest usytuowany jest bardzo waska ale za to dluga. Z jednej strony ogranicza ja droga wiejska o niskim natezeniu ruchu ok 4m od domu, natomiast z drugiej przez niewielki potoczek ok 5,6m. Okolica jest bardzo ladna i spokojna co najwazniejsze. Chcialbym w miejscu tego starego domu wybudowac nowy. Z tego co sie orientowalem jest to mozliwe lecz bedzie bardzo duzo zalatwiania. Nie chcialbym kupowac nowej dzialki bo wtedy zabraknie mi pieniedzy na budowe. Chcialem sie zapytac czy wogole jest sens zaczynac te wszystkie procedury czy skupic sie na zbieraniu pieniedzy na inna dzialke bo nie chcialbym bezsensownie tracic czasu i dowiedziec sie po kilku latach zalatwiania ze nic z tego nie bedzie? Z gory dziekuje za wszelkie porady. Pozdrawiam Witam ponownie. Jestem juz po wizycie u inspektora zabytkow. Pan stwierdzil ze mozna skladac do urzedu o pozwolenie na rozbiorke lub remont. Po wizycie w Urzedzie Powiatowym jestem zalamany. Pani stwierdzila ze nie ma mozliwosci przebudowy (czytala paragrafy dotyczace 7 m od drogi itp). Dom w zasadzie nie ma fundamentow, powiedziano mi rowniez ze przebudowa czy tez remont to jest zmiana konstrukcji dachu lub pomalowanie scian. Ja chcialbym w tym miejscu wybudowac nowy o tej samej kubaturze. Czy jest jakas mozliwosc obejscia lub nagiecia przepisow a moze legalnie? Fundamenty musze i tak polozyc nowe. Gdyby byly stare to mozna by burzyc po jednej scianie i stawiac nowe. To chyba nie jest zabronione. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 15.02.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 witamproponuje zrobic ci ekspertyzę dotycząca stanu technicznego ww. domu. oczywiście przez człowieka z odpowiednimi uprawnieniami. jesli padną w niej stwierdzenia, że obiekt nie nadaje sie do remontu, ze względu na znaczny i postępujący stopień uszkodzenia konstrukcji ścian nośnych oraz dachu, to jestę do przodu. możesz wtedy złożyć we właściwym urzędzie wniosek o pozwoleniu na razbiórkę (procedury sa takie same jak przy pozwoleniu na budowę: decyzja, dziennik rozbiorki, kierownik rozbiórki). przyda się tez zgoda konserwatora, pisemna oczywiście. jakbys miał jeszcze wątpliwości - pytaj.powodzenia.a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brato 15.02.2005 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 witam proponuje zrobic ci ekspertyzę dotycząca stanu technicznego ww. domu. oczywiście przez człowieka z odpowiednimi uprawnieniami. jesli padną w niej stwierdzenia, że obiekt nie nadaje sie do remontu, ze względu na znaczny i postępujący stopień uszkodzenia konstrukcji ścian nośnych oraz dachu, to jestę do przodu. możesz wtedy złożyć we właściwym urzędzie wniosek o pozwoleniu na razbiórkę (procedury sa takie same jak przy pozwoleniu na budowę: decyzja, dziennik rozbiorki, kierownik rozbiórki). przyda się tez zgoda konserwatora, pisemna oczywiście. jakbys miał jeszcze wątpliwości - pytaj. powodzenia. a Niestety nie znam sie zbyt dobrze na prawie budowlanym ale problem polega na tym ze mam za waska dzialke i jak zburze budynek to nie dostane pozwolenia na budowe nowego. Ale slyszalem od kogos o mozliwosci (nie jestem pewien) remontu lub przebudowy z mozliwoscia zburzenia starego i postawienia nowego w tym samym miejscu o tej samej kubaturze. Czy jest cos takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aneska 15.02.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 dlaczego nie dostaniesz pozwolenia na budowe nowego? Czyżby zapis w miejscowym planie zagospodarownia przestrzennego nie przeiwdywał, lokalizacji nowych obiektow w miejscu (po zburzeniu) starych. A może plan juz wygasł? jesli tak możesz wystąpić do gminy o wydanie warunków zabudowy, opisując we wniosku problem. Spróbuj sie dowiedzieć co mówi plan, może nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aib Marianna 15.02.2005 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 a jaka jest ta szerokość działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brato 17.02.2005 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 12m szerokosci i 40 dlugosci. Natomiast z tylu ogranicza dzialke niewielki potoczek ktorego bieg regulowala niedawno gmina. Z tego co sie orientowalem to oni sobie zastrzegaja tez kilka metrow od potoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS 18.02.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 [Czyżby zapis w miejscowym planie zagospodarownia przestrzennego nie przeiwdywał, lokalizacji nowych obiektow w miejscu (po zburzeniu) starych. A może plan juz wygasł? jesli tak możesz wystąpić do gminy o wydanie ... jeżeli nie ma planu to łatwiej dostać decyzję o warunkach zabudowy na działkę na której się znajduje istniejący budynek mieszkalny w innych przypadkach może to być niemożliwe. Łatwiejszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie uzyskanie pozwolenia na rozbudowę budynku istniejącego z rozbiórką części istniejącego budynku i wzmocnieniem istniejących fundamentów - tak sformułowany wniosek daje ci duże możliwości i prakrycznie pozostawienie nawet tylko części fundamentu na bazie którego może powstać nowy obiekt. Oczywiście musi pojawić się ekspertyza techniczna mówiąca o technoligicznym i biologicznym zużyciu elementów konstrukcyjnych budynku itp. Jednym zdaniem potrzebny Ci dobry projektant, który to wszystko połączy w całość i załatwi zezwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brato 18.02.2005 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2005 Wlasnie o cos takiego mi chodzilo tylko nie wiedzialem czy jest taka mozliwosc prawna. Dzieki za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts