Miesięcznik Murator ONLINE

Jump to content

Stiebel orzewacz przeplywowy

Recommended Posts

Mam ogrzewacz pojemnosciowy 60 litrów zamontowany w piwnicy bezposrednio pod lazienka. Gdy był włączony cala dobę mieliśmy wysokie rachunki za prąd. W ramach oszczedności właczalismy go tylko przed kąpielą.Niestety w pozostale godziny w umywalkach mieliśmy tylko zimną wodę. Zeby zmienic taką niedogodnośc pomyslalam o przepływowym ogrzewaczu wody. Mam mozliwośc doprowadzic do tego pomieszczenia pod lazienka instalacje trójfazową ( siłę) I pewnie uziemienie też da się tam zrobić. Jako ze urządzenie bedzie poza łazienką nie potrzeba mi wyświetlacza ani regulacji temperatury w postaci jakiegokolwiek regulatora ręcznego lub elektronicznego. Chyba ze byłoby urządzenie z pilotem :) Czy znacząco wzrosna rachunki za prąd przy takim sposobie ogrzewnia wody? Mieszkamy tylko we dwoje i średnio raz w miesiącu kąpiemy psa. No możetroche częsciej . Mamy wodę twardą wapienną i podgrzewacz musi być zamontowany pod miejscami odbioru wody w piwnicy bezposrednio pod lazienka tam gdzie obecnie jest boiler. Mysle o takim urzaczeniu jak Przepływowy ciśnieniowy ogrzewacz wody Stiebel Eltron 18 kW PEB 18. a moze jednak wyzszy model Stiebel Eltron PEY 18/21/24 ale czy w piwnicy ma sens ten regulator temperatury? ktory wybrać ? Stiebel czy to dobra firma? I jak bedzie z rachunkami za prąd? ( mamy tylko kabine prysznicowa- nie mamy wanny )

1. Rachunki za prąd będą niższe niż przy ogrzewaczu pojemnościowym
  2. Ja bym wziął ogrzewacz z regulacją zdalną, najważniejsze, żeby była ona elektroniczna, a nie hydrauliczna
  3. Stiebel Eltron to bardzo dobra fima
  4. Jeżeli już chcesz grzać elektrycznie, to najlepiej ogrzewacz podłączyć jak najbliżej odbioru wody, czyli np w kuchni pod kranem. Wtedy będą dwa ogrzewacze: jeden do łazienki, drugi do kuchni. Ten do kuchni może mieć nawet poniżej 7kW, ten do łazienki 15-18 kW. Warto poszukać modeli z ograniczeniem mocy.