Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotność a ograniczenie wywiewu i nawiewu

Recommended Posts

Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku,

Uczę się ustawiać moje urządzenie - Clear Vent HD3HRCP. Mam wątpliwości do fabrycznych ustawień dotyczących ogranicznika pracy pomp w przypadku gdy wilgotność spadnie poniżej wartości granicznej,

Producent sugeruje aby wentylatory pompowały o 60m3 mniej (zarówno wywiewy i nawiewy) w przypadku gdy wilgotność spadnie ponizej zadanej przez użytkownika wartości minus histereza. Ja mam ustawiony poziom wilgotności na 50% - histereza 10% = 40%).

Jednak, mój projekt zakłada filtrację 290m3 na najwyższym biegu, 190 na biegu 2 oraz 90 na biegu 1. W nocy i w dni powszednie (do 16) działamy na biegu 1. Po południu na 2 . Trzeci bieg włącza się 1 x dziennie lub jak potrzebujemy.

Czyli gdy wilgotność mamy poniżej 40% to w praktyce przez większość dnia mamy tylko 30m3 czyli 10% mocy z projektu.

Sądzę, że te ustawienia powinny być procentowe a nie wartościowe.

Czy macie podobne konfiguracje na swoich urządzeniach. Jak sobie z tym radzicie?

Dodam jeszcze, że przy obecnych temperaturach utrzymuje się w domu wilgotność w okolicach 39-43%.

Z góry dzięki za komentarze.

Łukasz

• 2 weeks później...