zeusik6 03.01.2024 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Ile dzisiaj usługi hydraulika? Czy poradzę sobie sam z instalacją wod-kan, dwie łazienki i kuchnia. Dom dwiekondygnacje, najgorzej będzie sie chyba przebić przez strop, choć do kanalizy mam juz przebicie bo pomyśleli o tym już murarze. Jak trudna to jest robota i czy w ogóle warto na tym oszczędzić, ile kosztuje dziś taki punkt i jak to się liczy (chodzi mi o samą robociznę, materiał w obu przypadkach bede musiał i tak kupic lub za niego zaplacic) Nie mam dwóch lewych rączek odwaliłem elewacje 250m2 sam z pomocą ojca przy zaciąganiu siatki i skoro tu sobie poradziłem gdzie walczylem 3 miesiace, to moze i tu sie uda ? Dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 03.01.2024 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Mam zamiar zrobić sam więc zachęcam! Raczej nie podejmę się zrobienia kotłowni. Wiem że cwu zrobię na pex w systemie rozdzielaczowym, obejrzałem kilka filmów na youtube głownie remont4you i wygląda robota na niezbyt wymagającą. Może zabrzmi jak reklama ale jako podpowiedź wybrałem wavin tigiris m5 bo:- jest jedną z marek polecanych tutaj- piszczy przy próbie ciśnieniowej jeśli jest nie zaciśnięta, - można zaciskać dowolną zaciskarką - na allegro za 300zł,waham się nad hydrauliczną za 400zł- ma w ofercie gotowe kolano ścienne do cyrkulacji Nabyłem już bruzdownicę do ścian, muszę jeszcze tylko dokupić urządzenie do wycinania bruzd w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 03.01.2024 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia System grzewczy odpuszczam, zakupiles już zaciskarke, bruzdownice i kolejny zakup bruzdownica? Pytanie czy warto się w to bawić. Ile taki hydraulik bierze za samą robotę. W kuchni woda ciepła zimna, odpływ, jedna łazienka kibel, woda, prysznic i na górze też parę punktów. Musze wypytać ile u mnie biorą, na elewacji sporo zaoszczędziłem bo sporo metrów a tu no tak się zastanawiam czy warto tu skupić uwagę czy może hydraulika wziąć a samemu potem się zająć układaniem styro na podłodze pod podłogówkę. Heh no i tu będzie potrzebna bruzdownica do styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascalt 03.01.2024 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia Warto. Sam robiłem, ale z rurek PEX (układ gwiazda, nie punkt-punkt). Co prawda robiłem to jakieś 10 lat temu, podobnie jak instalację ogrzewania podłogowego, kotłownię, i większość innych, ale wszystko działa jak trzeba i jest satysfakcja. Nawet jak wszystko inne skreślisz (oszczędność pieniędzy), to zostaje ogromna satysfakcja przez cały okres użytkowania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.01.2024 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia (edytowane) Także sam robiłem wszystko.Woda na PP w dwóch pionach do łazienek.Podłogowe plus kotłownia także.Taka mała uwaga. U mnie w starostwie do odbioru domu potrzebny był papier z firmy z uprawnieniami, tak to określili Edytowane 7 Stycznia przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 07.01.2024 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia widzę ze bede musial się ewentualnie doszkolić bo nic mi nie mówia rurki PP czy PEX, czarna magia. Co lepsze czy gorsze, ciekawy jestem ile hydraulik bierze za taką robote bo jeśli ma wziąć (czysty strzał) 3-4 tysiace za samą robotę to może i nie warto się babrać. Hmm...no coz wypytam fachowców ile wyceniaja robocizne i podejme decyzje! W kazdym razie wiem, ze mozna samemu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts