Pascalt 03.01.2024 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2024 Witam, problem polega na bardzo krótkiej żywotności grzałek w zbiorniku wykonanym ze stali nierdzewnej.W sieci jest dużo niespójnych informacji (nawet w artykułach pisanych przez "ludzi z branży". Jedni piszą, że w zbiornikach ze stali nierdzewnej w ogóle nie powinno się montować grzałek, bo szybko ulegają degradacji ze względu na korozję galwaniczną anody (którą w tym układzie będzie stanowić grzałka), inni piszą, że w zbiornikach ze stali nierdzewnej można spokojnie montować grzałki, ale koniecznie ze stali nierdzewnej, inni twierdzą, że grzałka ze stali nierdzewnej wytrzyma co najwyżej kilka miesięcy więcej, niż grzałka miedziana, jeszcze inni, że w zbiorniku ze stali nierdzewnej koniecznie należy zamontować anodę magnezową, inni wręcz piszą, że w takich zbiornikach anody magnezowej się nie montuje... wszystkie możliwe kombinacje... Czy jest tutaj na forum ktoś, kto rzeczywiście zna temat i wie czy można zamontować w zbiorniku z nierdzewki grzałkę, jeśli tak, to z jakiego materiału i czy anoda magnezowa (a co za tym pewnie idzie pewnie regularna jej wymiana) będzie niezbędna? Grzałka uszkodziła się krótko po zamontowaniu (z 10 lat temu). Zbiornik ma wężownicę i CWU podgrzewam z wykorzystaniem pompy gruntowej. Posiadam jednak panele fotowoltaiczne, no i jako że mam nadwyżki energii (system prosumencki), mógłbym oszczędzić trochę pracy sprężarce pompy i być może wydłużyć nieco jej żywotność (wiadomo, że podczas podgrzewania CWU dostaje ona najbardziej w kość, a COP wtedy i tak nie powala) i podrzewać CWU grzałką (chociaż częściowo, celem wykorzystania nadwyżek energii). Będę bardzo wdzięczny za rzeczową wypowiedź człowieka znającego się na rzeczy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzzi100 17.05.2024 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2024 Pewnie późno ale widzę że nikt nie odpowiedział...Proszę w necie poszukać broszury "Kontakt stali nierdzewnej z innymi materiałami metalowymi" Seria: materiały i zastosowania, zeszyt 10.W materiale tym (ściągnąłem ze strony) są wyjaśnione przyczyny co z którym metalem i jak - chodzi o korozję galwaniczną.Obecnie też stoję przed dylematem jaką grzałkę zastosować (kupić) i poszukuję informacji. U mnie problem jest bardziej złożony.Wychodzi na to że są różne stale nierdzewne ale z tego co czytałem one między sobą nie reagują (co najwyżej minimalnie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.05.2024 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2024 Przykładowy zasobnik c.w.u. OSO HOTWATER DELTA GEOCOIL DGC200ma fabrycznie wmontowaną grzałkę 3 kW 230 V i nie ma anodyMateriał zbiornika - AISI 444Materiał wężownicy - AISI 316Materiał elementu grzejnego - Incoloy 8258 lat gwarancji producenta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts