Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skropliny na kanale czerpni i w rekuperatorze.

Recommended Posts

Ostatnio zauwazyłem mokra plame na scianie na przejsciu kanalu czerpni w garazu oraz przy samym rekuperatorze na wlocie kanalu czerpni do rekuperatora. Wełna też wydaje się mokra. Podejrzewam, ze ma to zwiazek z roznica temperatur i skrapla sie woda. Kanał czerpni i wyrzutni ocieplony 4cm wełną do wentylacji z tą folią na zewnątrz. Kanały to sztywne spiro. Rekuperator jest zamontowany w garażu, którego okazjonalnie ogrzewam w granicach 10-13 stopni. Niestety ostatnio było bardzo dużo wilgoci w garażu bo non stop padał deszcz więc auto wjeżdzało konkretnie mokre.

Woda w samym rekuperatorze również się znajduje pod wymiennikiem obrotowym. Nie jest jej dużo raczej bym powiedział pewnie jakieś 50ml. Sam kanł czerpni/wyrzutni są suche oprocz sytuacji jak miałem otwarty kanał okapowy ktory wyciąga powietrze z garażu i wtedy bardzo dużo wody było w kolicach wyrzutni. Poki co zaślepiłem ten dodatkowy kanał i jest spokój i zdjąłem zaslepkę od kanału wentylacji grawitacyjnej. Jeszcze zastanawia mnie to, że skrapla się woda przy szczelinie obudowa/klapa rewizyjna rekuperatora. Wycieram to na bierząco. Czy jest to normalny objaw w tej porze roku?

Rekuperator Komfovent Domekt R-400-V z wymienikiem obrotowym sorpcyjnym.

Co do ocieplenia kanału czerpni pewnie będe musiał zwiększyć grubość ale to wiąże się z użyciem kauczuku bo obenie kanał czerpni/wyrzutni się stykaja izolacją, więc nie jestem w stanie dołożyć izolacji z wełny. Używając kałuczuku to jaka grubośc powinna wystarczyć?

1. zdjęcie - kanały czerpni/wyrzutni

2. zdjęcie - woda w kanale wyrzutni w rekuperatorze.

3. zdjecie - widoczna plama od wody pod przejsciem kanalu czerpni.

4. zdjęcie - woda zbiera się na dole klapy rewizyjnej na tym ociepleniu z pianki.

5. zdjecie - woda na dole pod wymienikiem oraz pojedyncze krople na wymieniku. Mokry jest też narożnik filtra.

Edytowane przez volvo132