mww 12.01.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Pytanie może śmieszne, ale muszę mieć pewność, żeby fałszywie nie zeznać. Chodzi mi o to, czy działkę uważa się za uzbrojoną, jeżeli wod. i kan. są w drodze obok ( jakieś 10m). Czy uzbrojona jest dopiero wtedy, kiedy są one już doprowadzone na działkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 12.01.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 to dziwne ale i tak i tak, bo w zasadzie jesli media sa przy granicy działki to uznaje się za uzbrojoną bo masz możliwość ewentualnego dopasowania łączy do projektowanego domu,natomiast jesli media są w ulicy nie bezposrednio przylegającej do działki to taka działka nie jest uzbrojona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 12.01.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Pytanie może śmieszne, ale muszę mieć pewność, żeby fałszywie nie zeznać. Chodzi mi o to, czy działkę uważa się za uzbrojoną, jeżeli wod. i kan. są w drodze obok ( jakieś 10m). Czy uzbrojona jest dopiero wtedy, kiedy są one już doprowadzone na działkę??? Chodzi Ci o powołanie sie na jakieś przepisy prawa w tym względzie (definicje działki uzbrojonej, o ile taka istnieje), czy też o subiektywne opinie forumowiczów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 12.01.2005 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Chodzi o to, że US weryfikuje wartość rynkową zakupionej ponad 1,5 roku temu działki. I zostałam wezwana do podania cech charakterystycznych nieruchomości, m.in. czy uzbrojona w wod.-kan. czy nie. Studzienki miałam w drodze obok więc nie wiem czy zeznawać, że uzbrojona? Droga przylega bezpośrednio do działki. Zeznawać mam w formie ankiety (właściwe podkreślić) więc opisówka odpada. Jak podkreślę niepotrzebnie "uzbrojona" to sobie zawyżę wartość i będę musiała dopłacić . Jak nie podkreślę, a okaże się, że powinnam, to fałszywie zeznam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 12.01.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Ja zaznaczyłbym "nieuzbrojona". Pomimo, że wodociag był tak blisko w drodze, to jeszcze spory nakłady finansowe wiążą się z doprowadzeniem wody na samą działkę (mapy do celów projektowych, ZUD, projekt przyłącza, wykonanie, inwentaryzacja powykonawcza), byc może wiązało by się to jeszcze z przedłużeniem wodociągu do wysokości na której byłoby wprowadzone przyłącze na Twoją działkę (kolejne koszty dokumentacji i wykonania), lub np. z otrzymaniem zgody właścicieli istniejącego wodociągu na podłączenie się do niego (a zgoda kosztuje). Zatem spokojnie zaznaczyłbym "nieuzbrojona". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 12.01.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 mww,spoko, zaznaczenie uzbrojona nie oznacza wcale, że US nakaże Ci doplate - weyfikacja polega na tym, że US ma w bazie iles tam aktów notarialnych w bazie na podst których wylicza średnią cenę m2 w danym obszarze i jesli jestes znacząco poniżej tej ceny to będziesz wyjasniac, jesli znacząco wyżej to też. dowiedz się jak się ceny kształtowały w Twojej okolicy w tamtym czasie, porównasz ze swoja i wszystkobedzie jasne.dostęp US do aktów notarialnych jest zgodny z prawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 12.01.2005 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Sęk w tym, że moja cena bardzo znacząco odbiega w dół, z uwagi na to, że działka jest w pobliżu (bliskim) torów kolejowych. A nie sądze, żeby US miało wiele transakcji przy torach, żeby porównać. Z doświadczenia wiem, że ceny rynkowe US mocno odbiegają (w górę) od cen rynkowych faktycznych. Dlatego spodziewam się, że raczej mi każą dopłacić, a na przepychanki z powoływaniem biegłego nie mam ochoty. W każdym razie nie zaznaczyłam tego uzbrojenia. Pociągnięcie wod.-kanu z tej drogi kosztowało mnie kilka tysięcy ze studzienkami włącznie, w związku z tym uznałam, że działka nie była uzbrojona i tyle. Pozdr. i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 13.01.2005 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 mww,ja z własnego doswiadczenia wiem, że US ma mocno zblizone ceny do rzeczywistych.ale co obszar to obyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thaurus 04.02.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Uzbrojona - to znaczy, że są techniczne warunki przyłączenia do sieci. Czyli, jeśli złożysz wniosek o wydanie warunków to otrzymasz zgodę. W praktyce za uzbrojoną nie uznaje się działki, na którą można wydać jedynie warunkową zgodę na przyłączenie mediów (np. z uwagi na potrzebę zbudowania 100 metrów sieci). Zatem jeśli w grę wchodzi tylko o budowa przyłącza (potoczne: przyłączenie), to można powiedzieć, że są media więc działka jest uzbrojona. Jeśli nie można przyłączyć się do istniejącej sieci (np. z powodu ograniczonej wydolności) lub trzeba dokonać rozbudowy sieci to można uznać, że działka nie ma uzbrojenia. PzdrThaurus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts