Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Budujemy dom parterowy, poddasze nieużytkowe (stryszek) i nieogrzewane. Izolacja będzie na stropie, więc na poddaszu możemy dowolnie prowadzić różne instalacje. Staramy się aby dom miał jak najmniej mostków cieplnych i chcemy ograniczyć liczbę kominów.

W domu jest planowana wentylacja mechaniczna z rekuperacją, dwa pomieszczenia (garaż i pomieszczenie gospodarcze - obok siebie) w projekcie mają wentylację grawitacyjną. Ogrzewanie pompą ciepła.

W projekcie mamy:

a) komin stalowy do kominka typu koza

b) wywiew z okapu

c) 2x kominki wentylacji grawitacyjnej (garaż i pom. gospodarcze)

d) 3x wywiewka z kanalizacji

e) wyrzutnia dachowa went. mechanicznej

Czyli łącznie 8 przejść.

Na pewno chcę zrobić przejście w dachu na komin do kozy i wyrzutnie dachową rekuperacji.

Pytanie czy mogę coś połączyć ze sobą z pozostałych kominów aby ograniczyć ich liczbę?

1 - czy mogę połączyć kominki wentylacji grawitacyjnej w jedno przejście na dachu? wentylacja grawitacyjna dotyczy dwóch pomieszczeń - pom. gospodarcze i garaż, które są obok siebie.

2 - to samo tyczy się kanalizacji - czy mogę połączyć odpowietrzanie z kanalizacji w jedno ujście? lub nie użyć żadnego a dać napowietrzniki? Miałam pomysł aby wyprowadzić rury na poddasze, tam dać napowietrzniki i sprawdzić czy to będzie działać poprawnie. Mamy kanalizację miejską, więc z reguły taka kanalizacja ma swoje odpowietrzenia (studzienki itp).

3 - wywiew z okapu - podłączyć do rekuperatora, ale na logikę powinien być inny obieg aby nie pchać tych zapachów do innych pomieszczeń? są okapy z wkładem węglowym, ale czy to sprawdza się?

Będę wdzięczna za pomoc

Może jednak warto zainwestowac w komin? Może to koszt ale i jakas estetyka.

Do kanalizy dać napowietrzniki. Co maja studzienki i odpowietrznie w kanalllizacji nie wiem, bo tu chodzi o to aby spuszczając woe w kibelku nie wyciągło wody z innych syfonów, Wieć to co w ulicy nie ma znaczenia. Napowietrzanie musi być w kązdym pionie z kibelkiem.