Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urwane szpilki mocowania murłaty

StefanZeromski

Recommended Posts

Witam,

na budowie zauważyłem 3 zerwane szpilki mocujące murłatę. Z tego co widzę musiały się urwać przy dokręcaniu. Poniżej zdjęcia. Szpilki były zalewane ponad miesiąc temu więc zakładam, że gdybym ja tego nie zobaczył to wszyscy by siedzieli cicho.

Proszę o radę co z tym zrobić, jak to naprawić? Z wykonawcą jeszcze nie rozmawiałem, chcę się najpierw poradzić. Dziękuję

356d4a7a3983cbb4.jpg

e4569bf0684f5b74.jpg

e76d17a72b3955c5.jpg

Pierwsze pytanie jakie mi się pojawia to jak, czym to dokrecali że aż 3 szpilki ktoś ukrecił?

Co zrobić? Jeżeli coś wystaje z wieńca dospawać pręt gwintowany, ale nie czołowo a obok spoina po długości -większy otwór w murłacie. Spawy, pręty zabezpieczyć przed korozją. Jeżeli ukrecilo sie na równo z wieńcem to kotwy chemiczne lub mechaniczne

Dokrećac zwyklymi kluczmi nie z przedłużkami.

• 4 weeks później...
Okolica otworu w murłacie nie zgnieciona. Zatem kotwa wyszła bez problemu. Jest niemożliwe aby urwać taką śrubę. Wydaje mi się, że kotwy były cięte z gwintowanego pręta i bez zagięcia włożone w beton. Koniecznie należy sprawdzić wszystkie kotwy!

Kotwy M16

Dokręć nakrętki na ok 70Nm (dynamometrem) żeby sprawdzić czy reszta jest ok. Jak kręcisz "na oko" bo Ci szkoda 200zł na klucz dynamometryczny to dokręć "trochę lżej niż śruby w kole samochodu"

Gdzie są urwane wklej na hilti 200 kawałek zaciętego pręta gwintowanego tylko twardszego niż 5.6.

Dla mniejszych kotew zmniejsz moment dokręcania