StefanZeromski 06.01.2024 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2024 Witam, na budowie zauważyłem 3 zerwane szpilki mocujące murłatę. Z tego co widzę musiały się urwać przy dokręcaniu. Poniżej zdjęcia. Szpilki były zalewane ponad miesiąc temu więc zakładam, że gdybym ja tego nie zobaczył to wszyscy by siedzieli cicho. Proszę o radę co z tym zrobić, jak to naprawić? Z wykonawcą jeszcze nie rozmawiałem, chcę się najpierw poradzić. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 06.01.2024 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2024 Teraz to już chyba tylko kotwa chemiczna pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.01.2024 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2024 Pierwsze pytanie jakie mi się pojawia to jak, czym to dokrecali że aż 3 szpilki ktoś ukrecił? Co zrobić? Jeżeli coś wystaje z wieńca dospawać pręt gwintowany, ale nie czołowo a obok spoina po długości -większy otwór w murłacie. Spawy, pręty zabezpieczyć przed korozją. Jeżeli ukrecilo sie na równo z wieńcem to kotwy chemiczne lub mechaniczneDokrećac zwyklymi kluczmi nie z przedłużkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KDWJ 08.01.2024 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2024 A faktycznie masz zdjęcie, że ta szpilka była zalana? Zazwyczaj jak gwint się zrywa to przy kruchej stali urywa się nagle zwój, jak stal jest miękka to widać jakiś punkt obrotu. Tutaj szpilka wygląda jak ucięta kątowką. Może mieli zamiar ją dopiero wkleić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanZeromski 09.01.2024 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2024 Tak, szpilka była zalana, bo sprawdzałem. Dla mnie przełom wskazuje na klasyczne zerwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.02.2024 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2024 Okolica otworu w murłacie nie zgnieciona. Zatem kotwa wyszła bez problemu. Jest niemożliwe aby urwać taką śrubę. Wydaje mi się, że kotwy były cięte z gwintowanego pręta i bez zagięcia włożone w beton. Koniecznie należy sprawdzić wszystkie kotwy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 07.02.2024 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2024 Kotwy M16Dokręć nakrętki na ok 70Nm (dynamometrem) żeby sprawdzić czy reszta jest ok. Jak kręcisz "na oko" bo Ci szkoda 200zł na klucz dynamometryczny to dokręć "trochę lżej niż śruby w kole samochodu" Gdzie są urwane wklej na hilti 200 kawałek zaciętego pręta gwintowanego tylko twardszego niż 5.6. Dla mniejszych kotew zmniejsz moment dokręcania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts