bartosz2022 06.01.2024 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2024 Czytałem, że zaleca się otwartokomórkową pianę PUR nakryć folią paroizolacyjną, aby jak najmniej wilgoci od środka przechodziło wyżej. Na dachu mam dachówkę betonową, pod nią folia i cały dach jest opłytowany OSB. Od środka mam już 25 cm piany PUR, zostaną zamontowane łaty i kontrtłaty i na to boazeria. Czy wg Was ma sens, aby między łaty położyć 2cm płyty PIR? Czy ten sposób dobrze zabezpieczy pianę PUR przed wilgocią z zewnątrz a tym samym zwiększy skuteczność całej izolacji dachu? Nie znalazłem nigdzie informacji, żeby ktoś tak kiedyś robił, ale jak to mówią, nie ma głupich pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekdomus 14.02.2024 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2024 Moim zdaniem to kiepski pomysł. Płyty PIR nie przepuszczają pary wodnej ale nie tworzą ciągłej warstwy i para będzie szła przez szczeliny. Może lepiej sprawdzi się dodatkowa warstwa piany zamknietokomorkowej natrysnieta na obecną izolację. Ale nie wiem jak taka piana będzie pracować mechanicznie i czy nie popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts