arek_s 12.01.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Witam, czy ocieplenie podłogi z desek wełną grubości 5 cm układana pomiędzy legarami bedzie wystarczające? Obecnie mam wylany chudziak, na to chciałem położyć folie i potem ocieplenie pomiędzy legary. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.01.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Witam, czy ocieplenie podłogi z desek wełną grubości 5 cm układana pomiędzy legarami bedzie wystarczające? Obecnie mam wylany chudziak, na to chciałem położyć folie i potem ocieplenie pomiędzy legary. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam, Zaraz zaraz....coś mi się tu nie zgadza... Z reguły podłogę kładzie się na wylewce...a pod wylewke daje styropian...a u ciebie tak jakby pod wylewką nie było styropianu?? No chyba, że to remont starszego domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 12.01.2005 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 nie nie jest to remont starszego domu ale tak miałem w projekcie - pod warstwą chudego betonu nie ma styropianu dlatego teraz się zastanawiam czy to jest ok? jeśli teraz dał bym styropian i zalał to betonem to poziom podłogi podwyższy mi się o ładnych kilka centymetrów...! a to z kolei oznacza że muszę zkuć nadproża nad drzwiami bo nie zmieszczą się drzwi np.wejściowe (już mam zamówione..) a także niechciał bym mieć zaniskich mieszkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bart 12.01.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Będę robił podobnie, z tą różnicą, że daję legary 10cm i pomiędzy to wełnę. Wydaję mi się że 5 cm to trochę mało i mam nadzieję że 10 wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 12.01.2005 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 w sumie masz rację chuba też tak zrobię wtedy poziom podłogi powiększy mi się tylko o jakieś 5 cm i będzie ok. Z tego co wiem to chyba trzeba jeszcze zostawić szczelinę wentylacyjną 2-3 cm pomiedzy wełną a deskami więc wełna musi być trochę cieńsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.01.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 nie nie jest to remont starszego domu ale tak miałem w projekcie - pod warstwą chudego betonu nie ma styropianu dlatego teraz się zastanawiam czy to jest ok? jeśli teraz dał bym styropian i zalał to betonem to poziom podłogi podwyższy mi się o ładnych kilka centymetrów...! a to z kolei oznacza że muszę zkuć nadproża nad drzwiami bo nie zmieszczą się drzwi np.wejściowe (już mam zamówione..) a także niechciał bym mieć zaniskich mieszkań. To powiedz jak to się stało, że (tak to widać) ostateczny poziom surowej podłogi (wylewki) potraktowałeś jako wylewkę a tymczasem to nie wylewka tylko chudziak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 12.01.2005 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 na razie mam taki stan (tak też jest w projekcie)piasek zagęszczony a na tym 10 cm chudziakana to ma byc kładziona folia i legary z deskami (pomiędzy legary 5 cm wełny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.01.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 na razie mam taki stan (tak też jest w projekcie) piasek zagęszczony a na tym 10 cm chudziaka na to ma byc kładziona folia i legary z deskami (pomiędzy legary 5 cm wełny) Za boga nie mogę uwierzyć że tak masz w projekcie!! Przecież to rażące zaniedbanie w sztuce budowlanej, lub jakieś nieporozumienie! Czy to jest projekt indywidualny?? Powinieneś rozważyć reklamację na ten projekt!! Sam się tego nie dopatrzyłeś?? A jak ci chudziak popęka?? To co legary w piachu będą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 12.01.2005 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 jest to projekt indywidualny - jestem z niego całkiem zadowolony no moze poza tą podłogą Co do pękania chudziaka to wydaje mi się ze nie będzie tak źle, legary przecież opierają się na calej długości więc może nie znajda się w piachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.01.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 jest to projekt indywidualny - jestem z niego całkiem zadowolony no moze poza tą podłogą Co do pękania chudziaka to wydaje mi się ze nie będzie tak źle, legary przecież opierają się na calej długości więc może nie znajda się w piachu Ja mam chudziak od pół roku. Mam teraz przestój "technologiczny" do wiosny...na chudziaku nie mam nic...a popękał... Miałem na myśli nie obciążenia ale po prostu osiadanie gruntu pod chudziakiem...nie mówiąc już o tym, że wylewka posiada również zbrojenie czego w chudziaku brak... Naprawdę powinieneś kogoś na suchej gałęzi za to powieścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 12.01.2005 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 no to mnie zmartwileś troszeczkę - może osiada Ci warstwa piasku (słabo zagęszczona albo coś w tym rodzaju). U mnie chudziak robiony we wrześniu i szczerze mówiąc nie ma na nim nawet zarysowania ale panowie zageszczali piasek co 20-25 cm (zajęło im to cały dzień i zrobili to naprawdę solidnie - prawie bez przymusu ) Co do projektu to teraz chcialbym żeby raczej był dodatkowo uwzględniony styropian ale cóż człowiek uczy się na błędach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam_ag 12.01.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Ja będe robił podłogę na legarach ale 10 cm i 8 cm wełny, a co do pekania chudziaka to wynika ze żle zagęszczonego podłoża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 12.01.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Zaraz, zaraz, cos tu nie gra? Jak moze byc sam chudziak bez wylewki? Czarno widze twoja podloge jezeli zrobisz tak, jak piszesz. Bedzie zimno w stopy , prorokuje duze straty cierpla przez podloge, brak izolacji moze spowodowac zawilgotnienie scian parteru, a brak wylewki-warstwy wyrownujacej pod docelowe pokrycie podlogi mzoe spowodowac prace desek, kafelków itp i ich pękanie.Ponizej podaje jak powinny wygladac warstwy podlogi na gruncie (zanotowane od Janzara, fachowca od podlog na forum). Moze zapytaj go, co z tym masz dalej zrobic?-grunt zageszczony co 20 cm-chudy beton 8-10 cm , np. B10-papa termozgrzewalna podkladowa-folia budowlana-styropian 2 x 5 cm , FS 20-folia budowlana-wylewka (jastrych metoda nasycona nie mniej niz 7 cm najlepiej ze zbrojeniem wloknem polipropylenowym, z plastyfikatorem i tasma dylatacyjna przy scianach)-pokrycie docelowe -deski, parkiet, kafelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 12.01.2005 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 teraz to właśnie bym tak zrobił ale skoro mam już polożony chudy beton to trochę szkoda go kuć (kilka tysięcy w plecy ). Jak na chudziaka położę teraz min 5 cm styropianu i na to wylewkę 6 cm to wysokość pomieszczenia zmiejszy mi się o 11 cm ! teraz od chudziaka do sufitu mam 276 cm jak odejmę 11cm na dodatkowe ocieplenie i wylekę a następnie powiedzmy 10cm na legary wraz z deskami to zostanie mi 255 cm i dodatkowo będę musiał kuć nadproża nad drzwiami - nie bardzo mi się to uśmiecha Wiec wydaj mi się ze najlepszym rozwiązaniem będzie zwiększenie wysokości legarów do 10 cm i ułożenie między nimi grubszej warstwy wełny wtedy poziom podłogi podniesie mi się tylko o 5cm. Czy izolacja z wełny grubości 8-10cm nie wystarczy? - już sam nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.01.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Jeśli nie ty....jeśli projekt był do d...py to gdzie wykonawca?? On też nie wiedział co robi?? Będziesz miał czy wilgoć, czy nawet straty ciepła...to drugie to chyba największy ból...Nie wiem dlaczego myślisz tak zachowawczo...a nie ofensywnie Brać za d...pe wykonawcę, badź projektanta i niech ci zwrócą koszty usunięcia tychże błędów. Wiem...może to kosztować...ale albo zrobisz to teraz i nie będziesz dopłacał do ogrzewania albo nie zrobisz tego nigdy kiedy wykończysz już chałupę... To wszystko to może nic... a co zrobisz z ogrzewaniem?? Jak puścisz rury?? Przecież zawsze się kładzie je pod wylewką!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 12.01.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Ale sobie pogadaliście . Ten projekt jest dobry bo tak się robi pod podłogi drewniane układane na legarach jak grunt jest dobrze przygotowany to chudziak nie popęka daj wyższe legary i zamiast 5cm wełny daj 8 cm pod to folie a pod legary nie zapomnij dać akustyki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 12.01.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Jeśli nie ty....jeśli projekt był do d...py to gdzie wykonawca?? On też nie wiedział co robi?? Będziesz miał czy wilgoć, czy nawet straty ciepła...to drugie to chyba największy ból...Nie wiem dlaczego myślisz tak zachowawczo...a nie ofensywnie Brać za d...pe wykonawcę, badź projektanta i niech ci zwrócą koszty usunięcia tychże błędów. Wiem...może to kosztować...ale albo zrobisz to teraz i nie będziesz dopłacał do ogrzewania albo nie zrobisz tego nigdy kiedy wykończysz już chałupę... To wszystko to może nic... a co zrobisz z ogrzewaniem?? Jak puścisz rury?? Przecież zawsze się kładzie je pod wylewką!! Rury poprowadzi w wełnie między legarami będą tam miały cieplutko i milutko lepiej niż w betonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.01.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Ten projekt jest dobry bo tak się robi pod podłogi drewniane układane na legarach . Coooo Oj to ja przepraszam...widzę, że to czego min. tu się nauczyłem przestało być aktualne??!! I znów będe się musiał uczyć od podstaw....myślałem że budownictwo to nie komputery...a jednak, proszę z dnia na dzień zmieniła się technologia. Muszę popędzić i swoją architetkę i wykonawce a i majstra od wylewek. Znaczy się wszyscy chcieli mnie naciągnąć!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek T 12.01.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Ten projekt jest dobry bo tak się robi pod podłogi drewniane układane na legarach . Coooo Oj to ja przepraszam...widzę, że to czego min. tu się nauczyłem przestało być aktualne??!! I znów będe się musiał uczyć od podstaw....myślałem że budownictwo to nie komputery...a jednak, proszę z dnia na dzień zmieniła się technologia. Muszę popędzić i swoją architetkę i wykonawce a i majstra od wylewek. Znaczy się wszyscy chcieli mnie naciągnąć!! Ty też masz dobrze tylko drożej zaletą tego jest że możesz wywalić deski jak ci się znudzą i położyć np. terakotę lub parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 12.01.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Nie zrozumiałeś mojej ironii....Sorki, ale nie wydaje mi się abyś to ty miał tutaj racje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts