misha111 09.01.2024 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Witam.Eksperymentuję trochę ze swoją pompą. Chciałbym wstępnie pobawić się w sterowanie pogodowe i ustawić krzywą grzewczą dla bufora w zależności od pogody. Mój sterownik Compit r490 umożliwoa mi ustawianie charakterystyki pogodowej. Charakterystykę grzewczą ustawia się za pomocy krzywejgrzewczej ustawiając temperaturę zadaną czynnika grzewczego dla temperatur zewnętrznych: +10, 0, -10, -20°C. Dom 100% podłogówka. Od jakich wartości proponujecie zacząć? Jaką do tego histerezę ustawić dla bufora ? MK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 09.01.2024 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia A ten bufor to w jakim celu ? Przy 100 procent podłogowki nigdy nie przekroczyłem zasilania więcej jak 35C. Po kilku latach z moją pompa stwierdzam, że najlepiej ustawić stałą temperaturę na termostacie u mnie histereza to 0,5C. Masz termostat nano one? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha111 10.01.2024 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia główny cel bufora to osobne sterowanie dla każdego pomieszczenia.w systemie jest 14 termostatów ale to już inna historia MK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trapper 11.01.2024 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 1. Ok, przy takim podejściu bufor jest konieczny. Oczywiście na forum znajdzie się dużo osób kwestionujących sensowność termostatów, jak również takiej konfiguracji. No bo faktycznie da się to zrobić inaczej. Każde rozwiązanie ma plusy i minusy. Przy czym jak dla mnie to jest oddzielna dyskusja. 2. Jak duży masz bufor? Przy tej konfiguracji w najgorszym przypadku trzeba założyć, że pompa będzie pracowała w czasy gdy wszystkie termostaty będą zamknięte. 3. Pasmo histerezy zależy od pojemności bufora i mocy pompy. Najlepiej dla trwałości pompy ustawić takie pasmo, żeby pompa bez przerwy pracowała co najmniej 0.5 godz. (nawet jak termostaty będą zamknięte - czyli całe ciepło z pół godziny pracy pompy zostanie zmagazynowane w buforze) Dla takiego przypadku pasmo histerezy można wyliczyć wg wzoru: pasmo histerezy = czas pracy w godz. x moc pompy w kW / (ciepło właściwe * pojemność bufora). Ciepło właściwe wody wynosi 1,163 · 10–3 kWh/(kg K). Zakładając moc pompy 6kW, bufor 600l - przy paśmie histerezy 4.3*C i braku zapotrzebowania (termostaty zamknięte) pompa wyłączy się dokładnie po 30 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misha111 11.01.2024 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Widzę, że podszedłem do tego trochę od d strony.Pompa ma 14kW bufor 300l.Może trzeba pomyśleć nad zmianą sprężarki na inwerterową lub dorzuceniem falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 24.02.2024 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego Moja krzywa grzewcza. Temp trochę wyższe ale ja trzymam zawsze 23 stopnie w domu. Lubię w spodenkach i koszulce chodzić [ATTACH=CONFIG]468289[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts