Dreaks 09.01.2024 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Witam.Jestem na końcowym etapie rozbudowy domu i adaptacji poddasza. W tym roku planuje wyburzyć ściany działowe. Żeby jednak to zrobić najpierw muszę wstawić dwuteownik. W projekcie mam zaprojektowany I220 o długości prawie 13 metrów, podparty na krańcach i w połowie długości. Planuje także dodatkowe podpory, tak że najdłuższa odległość między punktami podparcia wyniesie jakieś 4,5m w stosunku do zaprojektowanej 6,5m. Strop jest drewnianym i ma rozpiętość prawie 6m. Zastanawiam się czy jest możliwość wymiany dwuteownika I220 na jakiegoś HEBa ale niższego, bądź też zastosowania dwóch niższych dwuteowników zwykłych. Dom jest dosyć stary i wysokość pomieszczeń na parterze nie przekracza 2,45. Z tego powodu chciałbym zastosować niższy dwuteownik aby jeszcze bardziej nie obniżać sobie sufitu. Istnieje możliwość zabudowy tej szyny(prawie 16cm do zabudowy), ale to już ewentualność.Proszę o sugestię jakim innym mogę zastąpić ten dwuteownik I220, tak abym mógł sprawdzić czy jest to opłacalne cenowo zanim udam się do projektanta o przeliczenie wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.01.2024 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia Jeżeli masz belkę stalową dwuteownik zwykły 220 PN (stal S235) i belka jest ciągła dwuprzęsłowa L=6,50 m + 6,50 m = 13,0 m i chcesz ją zamienić na ciągłą belkę trójprzęsłową L = 4,50 m + 4,50 m + 4,00 m = 13,0 m to wstępnie możesz dwuteownik 220 PN (PN220) zamienić na dwuteownik HEA 140 stal S235. Zakładam, że dwuteownik I220 (PN220) jest dobrze zaprojektowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dreaks 10.01.2024 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia Jeśli wierzyć projektantowi to jest dobrze zaprojektowane:yes:Najważniejsze dla mnie że jest możliwość zastąpienia zwykłego dwuteownika czymś mniejszym. Pozostaje mi sprawdzić tylko czy cenowo nie wyjdzie dwukrotnie drożej, a następnie lecieć do projektanta o ponowne przeliczenie i zmianę dwuteownika. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts