Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bezobsługowe odkamieniacze wody - Limetron / KalyxX - czy ktoś ma, jakieś opinie?

Vendeur

Recommended Posts

Cześć,

posiadam w swoim rejonie wodociągowym bardzo twardą wodę (377 mg) i chcę ją zmiękczyć. Miałem montować zmiękczacz wody na tabletki solne, ale trafiłem dziś przypadkowo na "bezobsługowe odkamieniacze Limetron oraz KalyxX. Opinii o nich w internecie jest bardzo mało, trudno w zasadzie znaleźć jakiekolwiek poza marketingowym bełkotem...

Chciałbym się dowiedzieć, czy ktokolwiek używa takiego czegoś i czy mógłby podzielić się opinią. :)

W skrócie pisząc, urządzenia tego typu zmieniają strukturę wodorowęglanu wapnia w takim stopniu, że z formy twardego monolitu przechodzi w monokryształ.

Inaczej, po uzdatnieniu Limetronem, Kalyxxem czy nawet po generatorze impulsów, nadal będziemy mieli wodę twardą, ale wytworzony kamień (monokryształ), będzie w formie drobnego osadu, który w przeciwieństwie do twardego kamienia, bezproblemowo schodzi pod mokrą szmatką. Będzie on nadal widoczny na ścianach kabiny prysznicowej, płytkach, czarnej armaturze.

Nadal będzie dobrze widoczny w czajniku po przegotowaniu wody.

Jedynym skutecznym urządzeniem redukujący twardość wody do 0 to zmiękczacz.

W razie pytań proszę o kontakt na priv, podam do siebie namiary.

Chciałbym się dowiedzieć, czy ktokolwiek używa takiego czegoś i czy mógłby podzielić się opinią. :)

Poszukaj na forum - jest kilka tematów, w których dyskusja na ten temat była dość obszerna :) na pewno będziesz w stanie wyrobić sobie zdanie na ten temat...

Poszukaj na forum - jest kilka tematów, w których dyskusja na ten temat była dość obszerna :) na pewno będziesz w stanie wyrobić sobie zdanie na ten temat...

Qbek, z ciekawości - testowałeś kiedyś ten sprzęt? Bo my testowaliśmy "impulsowy zmiękczacz".

Qbek, z ciekawości - testowałeś kiedyś ten sprzęt? Bo my testowaliśmy "impulsowy zmiękczacz".

Żeby coś przetestować musiałyby istnieć mierzalne kryteria akceptacji... a tu nie ma co mierzyć, bo wszelkie efekty są "na oko"...

Szukałem już, czytałem różne opinie. Na większości stron i forach jest tylko marketingowy bełkot przedstawicieli... Na Amazonie i Allegro bardzo mało opinii i w zasadzie wszystkie negatywne.

Żeby coś przetestować musiałyby istnieć mierzalne kryteria akceptacji... a tu nie ma co mierzyć, bo wszelkie efekty są "na oko"...

My kilka dobrych lat temu zainstalowaliśmy takie rozwiązanie na testy w siedzibie firmy. Jednak nie zauważyliśmy efektów działania ;) Tam jest oczywiście kwestia tego, że nie może być za dużo zagięć w instalacji, kolanek itp. bo te kryształy z powrotem się wiążą... cuda na kiju.