mario_pab 12.01.2005 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Idea pomysłu dobra, ale wykonanie chyba w obecnych realiach niemożliwe. To trochę tak, jak obecnie z samochodami na prąd. Niby proste w wykonaniu, a jednak cały czas jeździmy benzynowcami (o dieselach i gazowcach nie wspominając). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 12.01.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Idea pomysłu dobra, ale wykonanie chyba w obecnych realiach niemożliwe. To trochę tak, jak obecnie z samochodami na prąd. Niby proste w wykonaniu, a jednak cały czas jeździmy benzynowcami (o dieselach i gazowcach nie wspominając). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 dzieki za pochwale... to tak rzadko mniei ostatnio spotyka a iel kosztuje plyta karton gips? za m2 ja znam tylko cene w niemczech -najtansza 2,5 euro za m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 12.01.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Leon. Super pomysł. A gdyby przed wylaniem płyty poszpachlować, przeszlifować, pomalować? Będzie mniej pracy później Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Leon, załóżmy, że Ci się uda . Rozumiem, że to pod spodem to Twój docelowy tynk sufitowy w salonie. No i milusiński rąbnie w sufit martensem (zdarza się). Jak sobie wyobrażasz remont??? BabaB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 12.01.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 pomijając już techniczne niewygody takiego rozwiązania i prawdopodobne zniszczenie płyt G-K przy zalaniu stropu, najszybciej nasuwa się porównanie kosztów samych płyt G-K i ich zaszpachlowanie do tradycyjnego tynku bądź gipsowego. Z zasady przeciesz płyt G-K uzywa się tam , gdzie nie można tynkować powierzchni ze wzgl. techn. powyższa idea Leona umacnia go na najwyższym podium dla dociekliwych inaczej jednak dodając swoje 3 grosze wypada mi odnieść się do tego problematycznego rozwiązania i chociaż gwoli formalności "poprawić". Mianowicie lepiej może nie zalewać płyt betonem ale poprostu przykleić je po odstęplowaniu. I tak będzie to najdroższa obróbka sufitu, nie licząc sztukaterii itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2005 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 ok widze, ze pomysl nei znalazl amatorowi dobrzesam mialem watpliwosci...chyba jednak strzele tradycyjny tynk na ten monolit pomysl pojawil sie w mej genialnej glowie, gdyz odwiedzilem nidawno znajomego ktory ma strop terriva i ma sufit podwieszany kartonowo gipsowyi twierdzi, ze to wyszlo go najtaniej z wszelkich mozliwosci dlatego pomyslalem, ze skoro najtaniej jest robic sufit podwieszany i placic za stelaze robote itd to jeszcze taniej bedzie to po prostu polozyc na deskach minusem tego pomyslu jest na pewno zakrycie monolitu plyta i brak mozliwosci podziwiania braku klawiszowania stropu monolitycznego ( co jest glowna przyczyna ze go robie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 12.01.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 leon jak zwykle sobie jaja robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 12.01.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Leonciu drogi, ten twój znajomy to jakiś Helmut? u nich może i najtaniej płyty ale u nas nie. A jeśli to w Polszcze, to ten znajomek jaja sobie robi i wpuszcza cie w maliny, żeby mu raźniej było. Albo nie ma pojecia ile kosztuje tynkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 12.01.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 mam nowa idee strop bede mial monolit wylewany pomyslalem, o takim numerze: robie pelne deskowanie pod strop, bardzo rowne i ukladam na nim plyty kartonowo gipsowe, z ktorych wystaja juz sruby wkrecone do drewnianych kolkow potem to zalewam i jak zdejme deskowanie spodziewam sie miec gladki sufil do wyszpachlowania i pomalowania co wy na to? A po co GK ? ładniej gyło by zostawić surowy beton, naprawdę. Widziałem takie cudo i to w polsce. Rewelacja tylo do tego potrzebna jest specjalna mieszanka a nie zwykły beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 no i wlasnie widac, ze najlepiej to nikogo nei sluchac, bo kazdy moze powedziec co chce dobrze ze est to forum, bo tu kazdy bleff wychodzi na jaw o oddychajacych scianach, o GWC, i tym podobne zjawiska (ostatnio nawet energia z wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 12.01.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 no i wlasnie widac, ze najlepiej to nikogo nei sluchac, bo kazdy moze powedziec co chce dobrze ze est to forum, bo tu kazdy bleff wychodzi na jaw o oddychajacych scianach, o GWC, i tym podobne zjawiska (ostatnio nawet energia z wody ... ale ja nie żartowałem. Gdybym budował dom ze stropem to na 100% byłby to monolit a na 80% zrobiłbym tak jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 12.01.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Ja bym odpuścił płyty G-K.Do betonu dodał barwnik i miałbym pomalowany sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 12.01.2005 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Idea takiego stropu tzn. z wykończonym sufitem (drobne wyprawki gipsowe) jest wykorzystana przy stropie typu Filigran. Jest to pozornie drogi strop jednak wprzypadku nieregularnego kształtu stropu, lub dużej ilości wylewek, czy znacznych rozpietości stropu, jest to strop godny polecenia. Dużą zaleta jest krotki czas realizacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 12.01.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Kiedyś przyznawano tytół kukunamuniu za największą orginalność, dla mnie jesteś murowanym faworytem do tytułu za rok 2005. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 12.01.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 minusem tego pomyslu jest na pewno zakrycie monolitu plyta i brak mozliwosci podziwiania braku klawiszowania stropu monolitycznego A co to jest - klawiszowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 12.01.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Ja spotkałem sie ostatnio na kilku budowach z podobnym pomysłem co u Leona ,tylko że na szalunek z desek kładzie się płytę pilśniową lub wiórową(wiórowa jest lepsza).Następnie płyty są zdejmowane wraz z szalunkiem.Potem zaś nie robi się tynków tylko szpachluje(powierzchnia do szpachlowania jest równiutka).Mnie ten pomysł się spodobał i raczej go kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 12.01.2005 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 mam nowa idee strop bede mial monolit wylewany pomyslalem, o takim numerze: robie pelne deskowanie pod strop, bardzo rowne i ukladam na nim plyty kartonowo gipsowe, z ktorych wystaja juz sruby wkrecone do drewnianych kolkow potem to zalewam i jak zdejme deskowanie spodziewam sie miec gladki sufil do wyszpachlowania i pomalowania co wy na to? Ja zrobiłem tak i działa bez zarzutów. Nie robiłem pełnego deskowania lecz w odstępach do 10cm .na deskach ułożyłem styropian o szer 50cm + listwa szerokości 5cm i gr 4 cm. i znowu styropian obok i listwa.Listwy w osi miały 60 cm.Przed ułożeniem listew wbijałem w nie gwoździe setki i wystającą część zakrzywiłem.Należy pamiętać o impregnacji listew.Całść zalałem monolitem . Po rozebraniu stępli odeskowanie bez problemu odeszło od styropianu a ja przykręciłem do istniejącego stelażu płytę g-k. Można zamiast płyty wykończyć sufit bałazerią podpartą imitacją belki. Zresztą czego ja nie wymyśliłem... Stropy monolityczne są tanie i mają zalty.Propblem z szlowaniem i zużyciem desek.Można układać deski j.w. nastepnie położyć styropian na ścisk na deskach przykryś folią i zalaś strop.Efekt gładkości murowany-drobne poprawki.Dodatkową zaletą są odzyskane czyste deski ,a styropianem któremu się nic nie stanienie ocieplamy ściany czy posadzki. Warto sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.01.2005 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Uffff, leon. Ty to masz pomysły. Płyta by Ci sie powyginała w 5 złoty. Zgodnie z nierównościami szalunku. Otrzymałbys dokładna kopie szalunku a nie gładki sufit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2005 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 mylisz sie i ty cypek i inni podobnie myslacyplyta gipsowa nei wygina sie (zrobcie sobie test) gips dla tych co nie wiedza to mineral i jest bardzo twardy, nawet kiedy jest calkiem mokry))na pewno nie popeka tez pod naciskiem jakie daje 15 cm betonukwestia tylko tego, zeby deskowanie bylo bardzo stabline ( czytaj duzo stepli)ale wydaje mi sie ze i w przypadku normalnego monolitu bez plyt gipsowych trzeba zrobic porzadne steplowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts