Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy ktos tak zrobil?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pomijając już techniczne niewygody takiego rozwiązania i prawdopodobne zniszczenie płyt G-K przy zalaniu stropu, najszybciej nasuwa się porównanie kosztów samych płyt G-K i ich zaszpachlowanie do tradycyjnego tynku bądź gipsowego.

Z zasady przeciesz płyt G-K uzywa się tam , gdzie nie można tynkować powierzchni ze wzgl. techn.

powyższa idea Leona umacnia go na najwyższym podium dla dociekliwych inaczej :D

jednak dodając swoje 3 grosze wypada mi odnieść się do tego problematycznego rozwiązania i chociaż gwoli formalności "poprawić". Mianowicie lepiej może nie zalewać płyt betonem ale poprostu przykleić je po odstęplowaniu. I tak będzie to najdroższa obróbka sufitu, nie licząc sztukaterii itp.

ok widze, ze pomysl nei znalazl amatorow

i dobrze

sam mialem watpliwosci...

chyba jednak strzele tradycyjny tynk na ten monolit

pomysl pojawil sie w mej genialnej glowie, gdyz odwiedzilem nidawno znajomego ktory ma strop terriva i ma sufit podwieszany kartonowo gipsowy

i twierdzi, ze to wyszlo go najtaniej z wszelkich mozliwosci

dlatego pomyslalem, ze skoro najtaniej jest robic sufit podwieszany i placic za stelaze robote itd to jeszcze taniej bedzie to po prostu polozyc na deskach

minusem tego pomyslu jest na pewno zakrycie monolitu plyta i brak mozliwosci podziwiania braku klawiszowania stropu monolitycznego ( co jest glowna przyczyna ze go robie)

mam nowa idee

strop bede mial monolit wylewany

pomyslalem, o takim numerze:

robie pelne deskowanie pod strop, bardzo rowne i ukladam na nim plyty kartonowo gipsowe, z ktorych wystaja juz sruby wkrecone do drewnianych kolkow

potem to zalewam i jak zdejme deskowanie spodziewam sie miec gladki sufil do wyszpachlowania i pomalowania

co wy na to?

A po co GK ? ładniej gyło by zostawić surowy beton, naprawdę. Widziałem takie cudo i to w polsce. Rewelacja tylo do tego potrzebna jest specjalna mieszanka a nie zwykły beton.

no i wlasnie widac, ze najlepiej to nikogo nei sluchac, bo kazdy moze powedziec co chce

dobrze ze est to forum, bo tu kazdy bleff wychodzi na jaw

o oddychajacych scianach, o GWC, i tym podobne zjawiska (ostatnio nawet energia z wody ;)

no i wlasnie widac, ze najlepiej to nikogo nei sluchac, bo kazdy moze powedziec co chce

dobrze ze est to forum, bo tu kazdy bleff wychodzi na jaw

o oddychajacych scianach, o GWC, i tym podobne zjawiska (ostatnio nawet energia z wody ;)

... ale ja nie żartowałem. Gdybym budował dom ze stropem to na 100% byłby to monolit a na 80% zrobiłbym tak jak napisałem.

Idea takiego stropu tzn. z wykończonym sufitem (drobne wyprawki gipsowe) jest wykorzystana przy stropie typu Filigran. Jest to pozornie drogi strop jednak wprzypadku nieregularnego kształtu stropu, lub dużej ilości wylewek, czy znacznych rozpietości stropu, jest to strop godny polecenia. Dużą zaleta jest krotki czas realizacji .

Ja spotkałem sie ostatnio na kilku budowach z podobnym pomysłem co u Leona ,tylko że na szalunek z desek kładzie się płytę pilśniową lub wiórową(wiórowa jest lepsza).Następnie płyty są zdejmowane wraz z szalunkiem.Potem zaś nie robi się tynków tylko szpachluje(powierzchnia do szpachlowania jest równiutka).Mnie ten pomysł się spodobał i raczej go kupię.

mam nowa idee

strop bede mial monolit wylewany

pomyslalem, o takim numerze:

robie pelne deskowanie pod strop, bardzo rowne i ukladam na nim plyty kartonowo gipsowe, z ktorych wystaja juz sruby wkrecone do drewnianych kolkow

potem to zalewam i jak zdejme deskowanie spodziewam sie miec gladki sufil do wyszpachlowania i pomalowania

co wy na to?

Ja zrobiłem tak i działa bez zarzutów.

Nie robiłem pełnego deskowania lecz w odstępach do 10cm .na deskach ułożyłem styropian o szer 50cm + listwa szerokości 5cm i gr 4 cm. i znowu styropian obok i listwa.Listwy w osi miały 60 cm.Przed ułożeniem listew wbijałem w nie gwoździe setki i wystającą część zakrzywiłem.Należy pamiętać o impregnacji listew.Całść zalałem monolitem . Po rozebraniu stępli odeskowanie bez problemu odeszło od styropianu a ja przykręciłem do istniejącego stelażu płytę g-k.

Można zamiast płyty wykończyć sufit bałazerią podpartą imitacją belki.

Zresztą czego ja nie wymyśliłem...

Stropy monolityczne są tanie i mają zalty.Propblem z szlowaniem i zużyciem desek.Można układać deski j.w. nastepnie położyć styropian na ścisk na deskach przykryś folią i zalaś strop.Efekt gładkości murowany-drobne poprawki.Dodatkową zaletą są odzyskane czyste deski ,a styropianem któremu się nic nie stanienie ocieplamy ściany czy posadzki.

Warto sprawdzić.

mylisz sie i ty cypek i inni podobnie myslacy

plyta gipsowa nei wygina sie (zrobcie sobie test)

gips dla tych co nie wiedza to mineral i jest bardzo twardy, nawet kiedy jest calkiem mokry))

na pewno nie popeka tez pod naciskiem jakie daje 15 cm betonu

kwestia tylko tego, zeby deskowanie bylo bardzo stabline ( czytaj duzo stepli)

ale wydaje mi sie ze i w przypadku normalnego monolitu bez plyt gipsowych trzeba zrobic porzadne steplowanie