JakubF 14.01.2024 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2024 Cześć.Potrzebuje pomocy w konfiguracji odżelaziacza.Źródłem wody jest studnia kopana. Pobór wody na głębokości 10m.[ATTACH=CONFIG]467761[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467762[/ATTACH]Pompa:[ATTACH=CONFIG]467763[/ATTACH]W domu zlew w kuchni, zmywarka, pralka, umywalka w łazience, prysznic, wanna, spłuczka. Z wanny praktycznie się nie korzysta.W domu mieszka 1 osoba, weekend 3. Do pompy chcę dołożyć zbiornik hydroforowy 300l bez przepony. Woda będzie napowietrzana przez aspirator.Ze zbiornika woda będzie trafiać do odżelaziacza 12x52 ze złożem "zwykłym" regenerowanym przez płukanie wsteczne.Na odżelaziaczu chcę zastosować głowicę ręczną. Za odżelaziaczem dwa filtry narurowe zwykłe 10" z wkładami sznurkowymi. Czy rozmiar zbiornika 12x52 jest ok? Dobierałem na podstawie gotowych zestawów w necie.Czy głowica ręczna jest ok? Jak często trzeba robić płukanie? Ogólnie zdecydowałem się na ręczną przez cenę.Jakie złoże zastosować aby nie regenerować "chemią"? Ile jakiego złoża po kolei w zależności od gradacji wsypać? Narazie chcę się zająć żelazem i manganem. Na twardość (zmiękczacz) i ewentualne bakterie (lampa UV) przyjdzie czas.Co jeszcze warto zrobić przy tej wodzie? PH jest ok? Może filtr węglowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 15.01.2024 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2024 Cześć. Potrzebuje pomocy w konfiguracji odżelaziacza. Źródłem wody jest studnia kopana. Pobór wody na głębokości 10m. [ATTACH=CONFIG]467761[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]467762[/ATTACH] Pompa: [ATTACH=CONFIG]467763[/ATTACH] W domu zlew w kuchni, zmywarka, pralka, umywalka w łazience, prysznic, wanna, spłuczka. Z wanny praktycznie się nie korzysta. W domu mieszka 1 osoba, weekend 3. Do pompy chcę dołożyć zbiornik hydroforowy 300l bez przepony. Woda będzie napowietrzana przez aspirator. Ze zbiornika woda będzie trafiać do odżelaziacza 12x52 ze złożem "zwykłym" regenerowanym przez płukanie wsteczne. Na odżelaziaczu chcę zastosować głowicę ręczną. Za odżelaziaczem dwa filtry narurowe zwykłe 10" z wkładami sznurkowymi. Czy rozmiar zbiornika 12x52 jest ok? Dobierałem na podstawie gotowych zestawów w necie. Czy głowica ręczna jest ok? Jak często trzeba robić płukanie? Ogólnie zdecydowałem się na ręczną przez cenę. Jakie złoże zastosować aby nie regenerować "chemią"? Ile jakiego złoża po kolei w zależności od gradacji wsypać? Narazie chcę się zająć żelazem i manganem. Na twardość (zmiękczacz) i ewentualne bakterie (lampa UV) przyjdzie czas. Co jeszcze warto zrobić przy tej wodzie? PH jest ok? Może filtr węglowy? Czy studnia była dezynfekowana ? Jeżeli nie, to najpierw przeprowadź dezynfekcje, przepłucz, i powtórz badania. Wrzucone badania z roku 2022, mogą nieznacznie się różnić, a przede wszystkim są niekompletne. Brakuje takiego parametru jak utlenialność, co jest bardzo ważne. Na podstawie nowych wyników można myśleć o prawidłowym doborze stacji uzdatniania wody. Zamysł ze złożem być może masz i dobry, ale z resztą idziesz strasznie na skróty. Odpuść sobie głowice ręczną. O ile twardość wody można sobie odpuścić, to w jaki sposób chcesz się pozbyć bakterii ?? Lampa UV obowiązkowo. Jeszcze raz, pełne badania fizykochemiczne: mętność barwa zapach pH przewodność elektryczna (elektrolityczna) właściwa twardość żelazo mangan utlenialność (indeks nadmanganianowy) jon amonowy azotyny azotany Mikrobiologiczne: bakterie grupy coli Escherichia coli enterokoki ogólna liczba mikroorganizmów w 22stC po 72h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.01.2024 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2024 Pompa nie jest jakaś wybitnie mocna... jak dołożysz do niej aspirator do napowietrzania to jej wydajność będzie jeszcze bardziej ograniczona. Filtr planujesz całkiem duży jak na 1-osobowe gospodarstwo. Taki filtr ma szansę zadziałać tylko pod warunkiem prawidłowego płukania. A im większy filtr i cięższe złoże, tym większego przepływu wymaga (a pompa może już go nie dać). Płukanie ręczne to także proszenie się o problemy eksploatacyjne... Co do bakterii - zacznij od dezynfekcji. Później może być trudniej, bo na złożu będziesz już miał "cywilizację". Tym bardziej zapomnij o filtrze węglowym na takiej wodzie z bakteriami i bez chloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts