Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Może masz pomysł ma maleńką łazienkę?

Eluś

Recommended Posts

Przy okazji remontu mój mąż chce wykonać łazienkę. Ale mamy na to ograniczoną przestrzeń. Jej szerokość góra 1,20 m. A długość można dowolnie regulować nie mniej jakieś proporcie muszą być zachowane przecież nie będzie to taka kiszka z armaturą po jednej stronie. Drzwi do tej łazienki muszą być właśnie na tej wąskiej części. W tej mini łazience miała by się zmieścić kabina prysznicowa,umywalka i kibelek.

Koniecznie wieszak na ręczniki,kosz i lustro chyba niewielki grzejnik. Macie pomysły? - czekam.

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję,za podpowiedź.

Wiem,że

podłoga powinna być w karo

ciemny sufit,

kontynuacja kolorystyki /w moim przypadku z przedpokoju/

tylko te ściany, na których jest wzór w karo,

Ale masz rację nie czuje się że to maleńkie pomieszczenie. Ciekawe jest to co proponujesz.

Tylko ja pomyślałam, po otwarciu drzwi najlepiej byłoby gdyby była widoczny prysznic. I zamieniłabym w miejsce twojego kibelka prysznic a w miejsce prysznica kibel.Ponieważ mogę kombinować na długości to prysznic "schowałabym" w ścianie.Widoczny byłby jedynie przód prysznica,może ładne przezroczyste pojedyńcze drzwi. Obok kibel. Drzwi do łazienki nie na środku tylko bliżej ścianki w kierunku prysznica więc pozostanie nieco miejsca na wysuniętą umywalkę.

Ale czy wystarczy miejsca brodzik 80 cm pozostaje 40 cm na kibelek, a przecież dojdzie glazura i ta dodatkowa ścianka.

Pozdrawiam.Eluś

Eluś, puść mi może na priv swój adres, to wyślę Ci pliki z rysunkami (nie wiem dlaczego, ale przez priv nie chcą się podłączyć). Mam kichę 1,2 x 2,3. Dzrwi na poczatku kichy. W rogu przy wejściu wejdzie narożny sedec koła. Na końcu będzie brodzik 1,2 (cała szerokość łazienki) na 80 cm. Z jednej strony (przecownej do sedesu) bedzie 30 cm ścianki. A do brodzika drzwi - chciałabym te piękne szklane, jak Ravak, ale nie wiem, czy wyskubię te 2 tys... :( W rogu powstałym ze ściany dłuższej o małej ścianki będą z dwóch stron lustra - i będzie tam narożna umywalka z szafką - tez Koła. Płytki mają iść w poziomie, i poziomy pas na 3/4 wysokości - rozszerzy i skróci łazienkę. Ale moja projektantka odradza karo - tylko zaproponowała na podłodze poprzeczny pas terakoty w kolorze nawiązującym do pasa na ścianie - a więc ułożenie płytek w tradycyjne kwadraty. Całość jasna. Na rysunku wygląda świetnie, oczami wyobraźni też to widzę. Za miesiąc będzie real.

Ale masz rację nie czuje się że to maleńkie pomieszczenie. Ciekawe jest to co proponujesz.

Tylko ja pomyślałam, po otwarciu drzwi najlepiej byłoby gdyby była widoczny prysznic. I zamieniłabym w miejsce twojego kibelka prysznic a w miejsce prysznica kibel.

U mnie nie było takiej możliwości - po przestawieniu toalety nie szło by z niej korzystać ze względu na umywalkę : tej natomiast nie szło gdzie indziej zamontować . To było jedyne słuszne rozwiązanie . W Twoim przypadku , gdy możesz manewrować długością pomieszczenia jesteś w dużo lepszej sytuacji .

Pozdrawiam uśmiechem . 8)

Wygląd łazienki będę musiała mieć dopracowany w detalach jeszcze przed jej realizacją bo wiążę się z tym dużo detali (położenie kanalizacji,doprowadzenie wody,oświtlenie). Jest to łazienka której w projekcie nie było więc jej wpasowanie w obecny stan rzeczy nie jest proste stąd też czekam na wszelkie sugestie.

abromba!

Czekam z niecierpliwością na wiadomość od Ciebie.Odezwij się nie wiem czy doszedł adres.

Gdyby okazało się,że nie przyślesz mi swoich zdjęć.Proszę napisz mi coś jeszcze o tej łazience spróbuję to sobie narysować.

Dlatego też "na początku kichy" czy to oznacza,że drzwi do łazienki masz na tej wąskiej ściance 1,20 m Czy na samym początku długiej .Jest to bardzo istotne.U mnie będzie ten pierwszy wariant.

Określ mi strony lewą i prawą.Więc po otwarciu drzwi kibel znajduje się w lewym czy prawym rogu. Na końcu brodzik (jasne) i w narożnej ściance umywalka.(chyba wiem o co chodzi) A te lustra to do sufitu czy niższe. Co z oświetleniem.Moja łazienka nie będzie miała okna więc musi być jasna. Co z grzejnikiem.Nasuwa mi się jakiś taki wiszący który jednocześnie będzie pełnił funkcję wieszaka na ręcznik.Pozdrawiam.Eluś.

Proszę piszcze o nietypowych łazienkach wąskich,długich,małych bardzo dużych.Zachęcam na tym formum do wymiany doświadczeń. Ja mam obecnie problem z małą.Ale dzięki abromby i osowy prawie się uporałam z tematem. Zachęcam Was do wymiany doświadczeń. Na dole mam dużą łazienkę.Powstawała przy pomocy architekta. Była nietypowa duża,kiedyś oglądałam program telewizyjny gdzie właśnie w łazience za dużymi lustrzanymi drzwiami było ukryte pomieszczenie na wiadra,mopy.Pomyślałam strzał w dziesiątkę.Bo musicie pamiętać.Że kiedy człowiek buduje dom to nie myśli o tym co zrobić by dom zawsze lśnił czystością. Zapomina o wygodnym miejscu na odkurzacz, deskę do prasowania. płyny proszki.

Dzięki temu programowi obejrzanemu zupełnie przez przypadek,wydzieliłam z dużej łazienki takie właśnie pomieszczenie. Zmieściła mi się tam również pralka,kosze na brudną bieliznę. Dzięki temu rozwiązaniu w łazience jest zawsze czyściutko. Wszystko mam pod ręką.Ktoś powie ja mam pralnię po co mi takie pomieszczenie w łazience. I będzie miał rację.Ja pralnię mam w piwnicy ale wcale nie podobał mi się pomysł latania po schodach po każdej kąpieli z brudnymi ubraniami.Czy kosz z wypchaną brudną bielizną w łazience. Więc wybrałam takie rozwiązanie i uważam ,że dobre zrobiłam.

Z pralnią na parterze to jest tak : robi ją większość w kotłowni ( bo ciepło ), ale pokoje są na piętrze. Przekonałam męża do umieszczenia pralni na piętrze argumentem - szukania na golasa wysuszonych majtek, które jeszcze nie zostały umieszczone w szufladce.

Przekonało Go . :lol: :lol: :lol:

A moim zdaniem jeżeli projekt narzuca jakieś ograniczenia , to na ogół wychodzą dużo fajniejsze rozwiązania niż te standardowe.

Jedyne co do czego mam wątpliwości to kibelek umieszczony pod kątem....... Szerokość 120 cm. to dosyć dużo, aby poszukać innych rozwiązań.

Mi osobiście wydawało się,że 1,20 m to nie jest dużo. Cały czas poszukuję pomysłów.Ta łazienka będzie wpasowywana w już istniejącą przestrzeń.To jest ta trudność. A pralnia na parterze-cieszę się,że podzielasz mój pomysł. Ja osobiście nie znoszę czuć się w domu samotna. Złości mnie,że domownicy sobie a ja sobie.A już wstrętem napawa mnie pomysł,że sama siedzę w piwnicy-pralni.

Dla posiadaczy maleńkich łazienek: namierzyłam genialną umywalkę przynarożną - Roca z serii Dama Senso. Coś takiego jak Ego Koła, wymiar samej umywalki (wgłębienia) jest tylko minimalnie mniejszy ale: całkowita szerokość:680 mm, głębokość: 425, a ten kawałek blatu przylegający do ściany - tylko 305 ( w Kole 420). Rewelacja! I cena mniejsza niż Ego - bo 480 zł brutto. Jeśli ktoś ma jakieś ścianki oddzielające fragmenty łazienki - jak ja - to to jest to.

Moja łazienka ma 1,08 cm szerokości, a ok. 4 m długości, wiem że to trudno sobie wyobrazić, ale jest ponoć ładna. Mieści się tam umywalka z dużym lustrem, wanna rogowa i wc. Jest tam też ścianka dzieląca oraz schodek, jest dwu-poziomowa, co ją optycznie skraca. Kafelki są jasne. Jeśli jesteś zainteresowana zdjęciami - prześlę.

• 1 month później...

Niniejszym pokazuję moją malutką łazienkę. Tam, gdzie są dziury w ścianie dojdzie narożne lustro - a do kabiny prysznicowej, jak się odkujemy finansowo, doprowadzą nas drzwi Duschosmart - w białej obudowie.

http://foto.onet.pl/upload/29/45/_432208_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/15/13/_432213_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/26/21/_432215_n.jpg

Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii - i pozytywnych i krytycznych. Tylko nie piszcie proszę, że to łazienka inne niż wszystkie - bo to od wszystkich juz słyszę.

Wstyd się przyznać, ale dopiero teraz dotarłam do maleńskiej łazienki Osowej (osowa: jak Ty się właściwie odmieniasz??) i okazało się, że chociaż u mnie nigdzienie ma karo, to niemal taką samą kolorystykę znalazłyśmy. Choć nie jest ona teraz specjalnie trendy, to chyba takie pastelowe, ale nie mdłe, kolory są optymalne.

Żeby było jasne: pomysł z takim rozplanowaniem łazienki nie był mój, tylko znajomej projektantki, która starała się ratować łazienkę po pomysłach hydraulika, któremu nieopatrznie zaufaliśmy. W pierwotnym projekcie ty gdzie jest sedes miała być umywalka, za nią po tej samej stronie sedes, a potem kabina. I byłoby to najlepsze wyjście. Łazienka ma 1,25 na 2.30m. Hydraulik namówił nas, żeby wstawić geberit, bobędzie ładniej, a umywalkę dać z drugiek strony. Chyba już to zresztą opisywałam, ale teraz powtórzę, bo przy zdjęciu wiadomo, o co chodzi. Koleżanka wymierzyła, że między umywalką a sedesem będziemy mieś mniej niż 30 cm. Więc zdjęliśmy ten Geberit, ale przekłądanie umywalki wiązałoby się już ze strasznym kuciem - tym bardziej że była już podłogówka.

Ponadto to ciągle nie mam pewności, czy dobrze zrobilismy wstawiając tę ściankę osłaniającą częściowo kabinę prysznicową. Może lepsze byłyby takie szerokie szklane drzwi? Choć z drugiej strony przy narożnej umywalce stworzył się przyjazny kącik no i to lustro które będzie z dwóch stron - można się obejrzeć i en face i z profilu - kobiety wiedzą, o co mi chodzi.

To, co jeszcze może być cenne: za całość mozaiki dałam 100 zł (dwa plastry, chyba 190zł /m). Biorąc pod uwagę, ile kosztują dekory, okazał się to bardzo trafny wybór. Co prawda nie jestem specjalną zwolenniczką dekorów, ale te powstałe ze spiłowania płytek i włożenia na dół mozaiki b. fajnie wyszły.

Abromba

Jesteś kochana ,że wkleiłaś zdjęcia! Super! U siebie z racji wymiarów łazienki przymierzam się skopiować twój pomysł. Śliczności. Mi się marzy do tej narożnej umywalki taki postument lub półpostument albo chociaż szafka. Ale do takich małych podobno będzie problem. Stawiam sobie cel nauczyć się wklejać zdjęcia- to by było dopiero fajnie podzielić się moimi realizacjami. :wink: