aranes010 15.01.2024 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia Witam, przychodze z problemem duzego zuzycia gazu.Mianowicie wynajalem kawalarke, w lazience grzejnik kuchnia podlogowe i w pokoju ( okolo 17m2 ) jeden grzejnik.Mieszkanie jest niskie wiec myslalem ze rachunki nie beda duze ale sie przeliczylem.W zeszlym miesiacu mialem rachunek 400zl i 103m3 zuzycia gazu, teraz za 14dni mam juz 400zl rachunku...Grzejnik w lazience mam na 3, w kuchni grzeje tylko w weekend na troche a w pokoju grzejnik na 5. W pokoju mam termostat ustawiony na 20 stopni zaledwie wiec skad takie duze zuzycie ?Piec to beretta quadra 2, aktualnie mam 65 stopni ustawione, na mniejszej temperaturze nie dogrzewal do 20 stopni. Gdy piec nagrzewa to palnik uruchamia sie co 2min okoloPytam bo znajomi tez maja ogrzewanie gazowe i na wiekszych metrazach przy wiekszej temperaturze zadanej maja o polowe mniejsze rachunki ... Pierwszy raz mam stycznosc z gazowym ogrzewaniem wiec prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 15.01.2024 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia Przy 65 stopniach na kotle i grzejniku ustawionym na 5 powinieneś mieć stan przedzawałowy od temperatury. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horas91 15.01.2024 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia To stare budownictwo? Gdzie masz sterownik od pieca? 103 m3 miesiecznie to moja mam zuzywa na domek 100 m.kw wybudowany w 1915 roku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aranes010 15.01.2024 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia Owszem grzejnik jest bardzo cieply ale i tak nagrzanie od 19,5 do 20,5 zajmuje jakos 40min. Wydaje mi sie ze jeden grzejnik to po prostu za malo na taki pokoj.Sterownik mam na koncu pokoju. z 6 metrow od grzejnika. Tak to stare budownictwo, ale nie jest jakis popekany czy cos budynek, wyglada ok. Okna plastiki nic nie wieje z nichMoze byc to wina jakiejs awarii pieca ?Gdzies indziej slyszalem, ze piec ma za duza moc jak na taki metraz i sie marnuje ta moc. Jakbym odkrecil w lazience na 5 i podlogowe w kuchni na 5 to obnizy to zuzycie czy bedzie jeszcze gorzej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horas91 31.01.2024 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Zacznijmy tak: Parter pietro?Sasiadow masz czy mieszkanie narozne? Mieszkanie niskie - zawsze takie bylo? Sufit podwieszany ocieplony? Jesli masz termostat w mieszkaniu ktorz steruje piecem to ja zrobilbym tak: Temperatura wody na grzejniku: 50 - 55 StopniGrzejniki odkrecone na 5Pozwolil sterownikowi wylaczac i zalacz piec - wtedy bym obserwowal co jest grane. -----------------Mieszkalem kiedys w kamienicy na parterze, 27 m. kw, 16 Stopni mialem zawsze (pomiedzy mna w piwnica nic nie bylo) 18 Stopni bylo w miare ok. Natomiast utrzymanie 21 graniczylo z cudem, piec szedl praktycznie caly czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts