Wakmen 19.01.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Do Wakmena, rolki ocieplenia ( rozumiem jakaś wełna ) nie układa sie wdłuż krokwi, tylko się tnie i uklada prostopadle do krokwi. Więc z tym rozstawem krokwi to nie do końca tak. Jeżeli bele ocieplenia sąszerokości 1,2 m i przetnęje na pół to pomiędzy moje krokwie wejdą na lekki ścisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walerian35 19.01.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 Do Wakmena, rolki ocieplenia ( rozumiem jakaś wełna ) nie układa sie wdłuż krokwi, tylko się tnie i uklada prostopadle do krokwi. Więc z tym rozstawem krokwi to nie do końca tak. Jeżeli bele ocieplenia sąszerokości 1,2 m i przetnęje na pół to pomiędzy moje krokwie wejdą na lekki ścisk. Taż tak myslałem i wyobraź sobie moje zdziwienie gdy wytłumaczono mi że tni sie z długości, tak zalecał przedstawiciel producenta dlaczego to w tej chwili nie pamiętam wiem tylko że z długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bokser 19.01.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2005 A czy ktoś stosował dachówki Owens Corning - http://szkielet.com.pl/katalog2004/132.phpPodobne przewyższają wszystkie inne na rynku - gwarancja do 40 i więcej lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.01.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 Do Wakmena, rolki ocieplenia ( rozumiem jakaś wełna ) nie układa sie wdłuż krokwi, tylko się tnie i uklada prostopadle do krokwi. Więc z tym rozstawem krokwi to nie do końca tak. Jeżeli bele ocieplenia sąszerokości 1,2 m i przetnęje na pół to pomiędzy moje krokwie wejdą na lekki ścisk. Taż tak myslałem i wyobraź sobie moje zdziwienie gdy wytłumaczono mi że tni sie z długości, tak zalecał przedstawiciel producenta dlaczego to w tej chwili nie pamiętam wiem tylko że z długości A to ze względu na ułożenie włókien ale da się taki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodzio_g 20.01.2005 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2005 WitamJa mam gonty katepala melanżowe 2 lata i na razie nie narzekam. Są tansze od ceramiki ale i mniej trwałe, choć to sie dopiero okaże. Nierówności na deskach były niwelowane przez pape podkładową - gdzie było wyżej to wycinaliśmy papę, a gdzie wgłębienie to dokładaliśmy, Efekt dość przyzwoity. Jeśli chodzi o wate to ciętą wzdłuż źle się ją wkłada- łatwiej jest w kawałkach ciętych w poprzek ( zwłaszcza samemu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 28.09.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witam: Chciałabym trochę odświerzyć ten wątek. Razem z mężem również myśimy a położeniu gontów, czy wiecie może jak obecnie kształtują się ceny gontów i przygotowania pod nich dachu i czy gra jest warta świeczki?. A może taniej wyjdzie inny dach?. Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 obecnie w łodzi można kupić dachówki cementowe w porównywalnej cenie co gonty, jakościowo też wyjdzie podobnie Po doliczeniu krańcówek , gąsiorów, folii, klamerek i innych gadżetow wyjdzie nieco drożej. Mam na dachu gont kładziony na deski i papę podkładową. Jestem zadowolona. Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 29.09.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Dziękuję ale czy ktoś mógłby podać konkretnie ile wydał na dach robiony w tej technologii i przy jakiej powierzchni (dachu oczywiście). Dziękuję i Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 29.09.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Dach około 250m2 -dwa dachy dwuspadowe (jeden na domu, drugi na garażu) Deskowanie.... około 5 kubików drewna po 400zeta tj.2000zł Gont (po 24zł/m2)+papa podkładowa+wiatrownice+ inne potrzebne gadżety 9000zł Gwoździe- mnóstwo gwoździi wkrętów- jakieś 500zł. Więźba (była robiona pod dachówkę ..tak na przyszłość )+podbitka+3 kubiki desek -11000zeta netto Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 29.09.2007 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2007 Podobnie jak smoczyca. Jak szlag trafi gont to może dam kiedyś dachówkę. Albo moi wnukowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 30.09.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Tedii jeśli szlag trafi gonty i dasz na to dachówkę to masz wszystkie płyty na poddaszu(chyba ze masz boazerie) postrzelane na łączeniach i remont całego poddasza. No chyba ze te pęknięcia ci nie przeszkadzają Decyzje o pokryciu powinno sie podjąć raz na zawsze , zmiana z lżejszego na cięższy może mieć opłakane skutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 30.09.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Hm...nie jestem expertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że nabicie na deski i gont łat i kontrłat a następnie położenie dachówki to nie jest chyba sprawa na tyle inwazyjna żeby mogły popękać płyty kg położone od strony wewnętrznej dachu tym bardziej na stelażach i oddzielone kilkunastocentymetrową pustką wypełnioną wełną . Przynajmniej tak mi się zdaje...ale oczywiście mogę być w błędzie . Kris2222-możesz napisać coś więcej na ten temat? Pozdrawiam, smoczyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 30.09.2007 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 U mnie koszt gontów (Katepal-300m2) jest porównywalny do blachodachówki (dachówki odpadają ze względu na swój ciężar) i w sumie zdecydowalismy się na gonty bo nam sie bardziej podobają. Przy czym dekarz uparł się, że tam gdzie płyty pracują (kalenica, kosze + wiatrownica, pasy rynnowe) założy obróbki blacharskie i to nam podraża koszt.Wg mnie blacha na czterospadowym dachu + 2 daszki brzydziej wygląda, ale teraz to nie wiem czy jeszcze raz budując się nie wybrałabym stropu betonowego i dachówki. Moja znajoma ma gonty 7 lat i nic się u niej nie dzieje. Niedaleko mnie stoi domek też tyle lat i dach nadal ładnie wygląda. na pewno dużo zalezy od rodzaju gontu i na pewno nie wzięłabym tych z malutkimi paskami klejącymi, żeby obnizyć koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 30.09.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Smoczyca przyjmijmy że na dach 300m2 odeskowany, papa i gonty zechcesz położyć dachówkę , metr kwadratowy dachówki to ok. 40kg (zależy jaka) np.Bras to 42kg/m2, policz 300metrów dachówki to 12ton obciążenia dla więźby ,samej dachówki, teraz kontr łaty ,łaty obróbki blacharskie , gąsiory , no trochę sie tego uzbiera. Obciążając tym dach chyba nie wierzysz że nie drgnie , nie odczuje obciążenia, jasne jest jak słońce że nawet strop obciążając ugina sie .Gdybym tego nie przeszedł na własnej skórze , to bym tego nie pisał,znajomy przerabiał dom z lat 70 , dostał od rodziców , stropy jak to w tam tym budownictwie , na dwuteownikach , miedzy nimi zalane betonem, a raczej chasiem(odpadem z węgla ,głownie z elektrowni)po to by było lżejsze. Najpierw zaczął od parteru, by móc już zamieszkać , wszystko odpicował na cacy, potem wziął sie za górę i nowy dach , oczywiście wybrał dachówkę . Zmienił więźbę , dach z dwuspadowego zamienił na kopertowy z lukarnami . Po skończeniu domek jak nowy tylko elewacje zrobić i nie poznasz że ze starej budy powstał. Wszystko było ok ale do czasu, po czasie na parterze zaczęły sie pojawiać rysy na suficie podwieszanym , stelaż na zawiesiach, ładnie od dylatowany od ścian, teoretycznie oddzielnie pracująca cześć budynku , ale tylko teoretycznie , bo już po miesiącu zaczął sie rysować na łączeniu płyt. Nie dość tego w narożach okiennych również sie zarysowało.Co prawda wszystko sie uspokoiło po czasie , rysy osunięto i jest ok już z parę lat. Wiec uważam ze decydując sie na dachówkę w domku już wykończonym to porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.09.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 W przypadku gdy więźba jest przystosowana do ciężkiego pokrycia można je montować w dowolnym czasie i nic się nie stanie. Gont papowy to żywotność 20 lat. Relatywnie do żywotności dość drogie pokrycie (OSB, papa systemowa, gont papowy). Radzę rozważyć pokrycie z dachówki cementowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 30.09.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 wilhelmi teoretycznie można ale praktycznie nie zalecane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRJDomańscy 01.10.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam! My kryjemy dachówką cementową Euronitu profil 'S'. Gdyby nie to, że zakupiliśmy już na wiosnę dachówkę i więźbę, byłby to raczej gont. Słyszałam od znajomego (pracuje przy pokryciach), że solidny. I oczywiście ciężar mniejszy. Po sąsiedzku pokryli deskami, papą powlekaną jakimś zielonym mazidłem i gont. Wg mnie na pewno jest to lepsze niż każda folia i blachodachówka czy dachówka. Zatem pod dachówkę dajemy dechy i papę. Mam nadzieję, że nie zarwiemy chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 01.10.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam!Miałem eternit, firma go zdjęła, dach poszerzono i wydłużono po ok. 1 metr w każdą stronę. Wymieniono przy okazji sporo desek, wyprostowano też trochę dach, zdarto część starej i położono na ok 2/3 nową papę. Na wierzchu leży teraz gont Katepala Rocky zielony. Ma on wg mnie tę zaletę, że sam z siebie jest "nierówny" więc świetnie maskuje wszelkie nierówności których na moim starym dachu nie brakuje. Koszt wszystkiego razem z podbitką, , 2 kominami, rynnami Kaczmarka, obróbkami blacharskimi na 180 m2 wyniósł ok 27 tys. Dach 2 spadowy.Więcej mogę na privaPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 01.10.2007 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 W przypadku gdy więźba jest przystosowana do ciężkiego pokrycia można je montować w dowolnym czasie i nic się nie stanie. Gont papowy to żywotność 20 lat. Relatywnie do żywotności dość drogie pokrycie (OSB, papa systemowa, gont papowy). Radzę rozważyć pokrycie z dachówki cementowej. Pozdrawiam. Dziękuję za odpowiedż mam jeszcze dwa dodatkowe pytania: Jak Twoim zdaniem sprawa będzie się miała w kosztach - gonty kontra dachówka, nasz dach według projektu do ok. 210 m2 (chcielibyśmy zrobić to dobrze ale nie najdrożej). Dodatkowe pytanie - Jak ocieplić dach według projektu mamy wełnę mineralną 18 cm, czy to wystarczy?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.10.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 wilhelmi teoretycznie można ale praktycznie nie zalecane . A przez kogo? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts