Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GONT Bitumiczny jako pokrycie dachowe - co o tym myślicie???

kasiaR

Recommended Posts

Do Wakmena, rolki ocieplenia ( rozumiem jakaś wełna ) nie układa sie wdłuż krokwi, tylko się tnie i uklada prostopadle do krokwi. Więc z tym rozstawem krokwi to nie do końca tak.

Jeżeli bele ocieplenia sąszerokości 1,2 m i przetnęje na pół to pomiędzy moje krokwie wejdą na lekki ścisk.

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Wakmena, rolki ocieplenia ( rozumiem jakaś wełna ) nie układa sie wdłuż krokwi, tylko się tnie i uklada prostopadle do krokwi. Więc z tym rozstawem krokwi to nie do końca tak.

Jeżeli bele ocieplenia sąszerokości 1,2 m i przetnęje na pół to pomiędzy moje krokwie wejdą na lekki ścisk.

Taż tak myslałem i wyobraź sobie moje zdziwienie gdy wytłumaczono mi że tni sie z długości, tak zalecał przedstawiciel producenta dlaczego to w tej chwili nie pamiętam wiem tylko że z długości

Taż tak myslałem i wyobraź sobie moje zdziwienie gdy wytłumaczono mi że tni sie z długości, tak zalecał przedstawiciel producenta dlaczego to w tej chwili nie pamiętam wiem tylko że z długości

A to ze względu na ułożenie włókien ale da się taki sposób.

Witam

Ja mam gonty katepala melanżowe 2 lata i na razie nie narzekam. Są tansze od ceramiki ale i mniej trwałe, choć to sie dopiero okaże. Nierówności na deskach były niwelowane przez pape podkładową - gdzie było wyżej to wycinaliśmy papę, a gdzie wgłębienie to dokładaliśmy, Efekt dość przyzwoity. Jeśli chodzi o wate to ciętą wzdłuż źle się ją wkłada- łatwiej jest w kawałkach ciętych w poprzek ( zwłaszcza samemu).

• 2 years później...

Witam:

Chciałabym trochę odświerzyć ten wątek. Razem z mężem również myśimy a położeniu gontów, czy wiecie może jak obecnie kształtują się ceny gontów i przygotowania pod nich dachu i czy gra jest warta świeczki?.

A może taniej wyjdzie inny dach?.

Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam. 8)

obecnie w łodzi można kupić dachówki cementowe w porównywalnej cenie co gonty, jakościowo też wyjdzie podobnie

Po doliczeniu krańcówek , gąsiorów, folii, klamerek i innych gadżetow wyjdzie nieco drożej.

Mam na dachu gont kładziony na deski i papę podkładową. Jestem zadowolona.

Pozdrawiam, smoczyca.

Dach około 250m2 -dwa dachy dwuspadowe (jeden na domu, drugi na garażu)

Deskowanie.... około 5 kubików drewna po 400zeta tj.2000zł

Gont (po 24zł/m2)+papa podkładowa+wiatrownice+ inne potrzebne gadżety 9000zł

Gwoździe- mnóstwo gwoździi wkrętów- jakieś 500zł.

Więźba (była robiona pod dachówkę ..tak na przyszłość :wink: )+podbitka+3 kubiki desek -11000zeta netto

Pozdrawiam, smoczyca.

Tedii jeśli szlag trafi gonty i dasz na to dachówkę to masz wszystkie płyty na poddaszu(chyba ze masz boazerie) postrzelane na łączeniach i remont całego poddasza. No chyba ze te pęknięcia ci nie przeszkadzają

Decyzje o pokryciu powinno sie podjąć raz na zawsze , zmiana z lżejszego na cięższy może mieć opłakane skutki

Hm...nie jestem expertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się, że nabicie na deski i gont łat i kontrłat a następnie położenie dachówki to nie jest chyba sprawa na tyle inwazyjna żeby mogły popękać płyty kg położone od strony wewnętrznej dachu tym bardziej na stelażach i oddzielone kilkunastocentymetrową pustką wypełnioną wełną :roll: .

Przynajmniej tak mi się zdaje...ale oczywiście mogę być w błędzie :lol: .

Kris2222-możesz napisać coś więcej na ten temat?

Pozdrawiam, smoczyca.

U mnie koszt gontów (Katepal-300m2) jest porównywalny do blachodachówki (dachówki odpadają ze względu na swój ciężar) i w sumie zdecydowalismy się na gonty bo nam sie bardziej podobają. Przy czym dekarz uparł się, że tam gdzie płyty pracują (kalenica, kosze + wiatrownica, pasy rynnowe) założy obróbki blacharskie i to nam podraża koszt.

Wg mnie blacha na czterospadowym dachu + 2 daszki brzydziej wygląda, ale teraz to nie wiem czy jeszcze raz budując się nie wybrałabym stropu betonowego i dachówki.

Moja znajoma ma gonty 7 lat i nic się u niej nie dzieje. Niedaleko mnie stoi domek też tyle lat i dach nadal ładnie wygląda. na pewno dużo zalezy od rodzaju gontu i na pewno nie wzięłabym tych z malutkimi paskami klejącymi, żeby obnizyć koszty.

Smoczyca przyjmijmy że na dach 300m2 odeskowany, papa i gonty zechcesz położyć dachówkę , metr kwadratowy dachówki to ok. 40kg (zależy jaka) np.Bras to 42kg/m2, policz 300metrów dachówki to 12ton obciążenia dla więźby ,samej dachówki, teraz kontr łaty ,łaty obróbki blacharskie , gąsiory , no trochę sie tego uzbiera.

Obciążając tym dach chyba nie wierzysz że nie drgnie , nie odczuje obciążenia,

jasne jest jak słońce że nawet strop obciążając ugina sie .

Gdybym tego nie przeszedł na własnej skórze , to bym tego nie pisał,znajomy przerabiał dom z lat 70 , dostał od rodziców , stropy jak to w tam tym budownictwie , na dwuteownikach , miedzy nimi zalane betonem, a raczej chasiem(odpadem z węgla ,głownie z elektrowni)po to by było lżejsze.

Najpierw zaczął od parteru, by móc już zamieszkać , wszystko odpicował na cacy, potem wziął sie za górę i nowy dach , oczywiście wybrał dachówkę . Zmienił więźbę , dach z dwuspadowego zamienił na kopertowy z lukarnami .

Po skończeniu domek jak nowy tylko elewacje zrobić i nie poznasz że ze starej budy powstał.

Wszystko było ok ale do czasu, po czasie na parterze zaczęły sie pojawiać rysy

na suficie podwieszanym , stelaż na zawiesiach, ładnie od dylatowany od ścian, teoretycznie oddzielnie pracująca cześć budynku , ale tylko teoretycznie , bo już po miesiącu zaczął sie rysować na łączeniu płyt.

Nie dość tego w narożach okiennych również sie zarysowało.Co prawda wszystko sie uspokoiło po czasie , rysy osunięto i jest ok już z parę lat.

Wiec uważam ze decydując sie na dachówkę w domku już wykończonym to porażka.

W przypadku gdy więźba jest przystosowana do ciężkiego pokrycia można je montować w dowolnym czasie i nic się nie stanie. Gont papowy to żywotność 20 lat. Relatywnie do żywotności dość drogie pokrycie (OSB, papa systemowa, gont papowy). Radzę rozważyć pokrycie z dachówki cementowej. Pozdrawiam.

Witam!

My kryjemy dachówką cementową Euronitu profil 'S'. Gdyby nie to, że zakupiliśmy już na wiosnę dachówkę i więźbę, byłby to raczej gont. Słyszałam od znajomego (pracuje przy pokryciach), że solidny. I oczywiście ciężar mniejszy. Po sąsiedzku pokryli deskami, papą powlekaną jakimś zielonym mazidłem :wink: i gont. Wg mnie na pewno jest to lepsze niż każda folia i blachodachówka czy dachówka. Zatem pod dachówkę dajemy dechy i papę. Mam nadzieję, że nie zarwiemy chałupy :) :wink:

Witam!

Miałem eternit, firma go zdjęła, dach poszerzono i wydłużono po ok. 1 metr w każdą stronę. Wymieniono przy okazji sporo desek, wyprostowano też trochę dach, zdarto część starej i położono na ok 2/3 nową papę. Na wierzchu leży teraz gont Katepala Rocky zielony. Ma on wg mnie tę zaletę, że sam z siebie jest "nierówny" więc świetnie maskuje wszelkie nierówności których na moim starym dachu nie brakuje. Koszt wszystkiego razem z podbitką, , 2 kominami, rynnami Kaczmarka, obróbkami blacharskimi na 180 m2 wyniósł ok 27 tys. Dach 2 spadowy.

Więcej mogę na priva

Piotrek

W przypadku gdy więźba jest przystosowana do ciężkiego pokrycia można je montować w dowolnym czasie i nic się nie stanie. Gont papowy to żywotność 20 lat. Relatywnie do żywotności dość drogie pokrycie (OSB, papa systemowa, gont papowy). Radzę rozważyć pokrycie z dachówki cementowej. Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedż mam jeszcze dwa dodatkowe pytania:

Jak Twoim zdaniem sprawa będzie się miała w kosztach - gonty kontra dachówka, nasz dach według projektu do ok. 210 m2 (chcielibyśmy zrobić to dobrze ale nie najdrożej).

Dodatkowe pytanie - Jak ocieplić dach według projektu mamy wełnę mineralną 18 cm, czy to wystarczy?.

Pozdrawiam. 8)