Andrzej Wilhelmi 02.10.2007 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 "mruva" powiem tak w porównywalnej cenie będzie dachówka cementowa np. Braas. Chcąc dokładnie porównać należałoby zrobić kosztorys. Radziłbym się nad tym zastanowić, gdyż nawet jeżeli pokrycie dachówką cementową będzie droższe to żywotność znacznie dłuższa minimum 60 lat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.10.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 ... Przy czym dekarz uparł się, że tam gdzie płyty pracują (kalenica, kosze + wiatrownica, pasy rynnowe) założy obróbki blacharskie i to nam podraża koszt..... I tak jak napisałeś dekarz się uparł. We wszystkich miejscach (z wyjątkiem pasów nad rynnowych, szczytowych oraz przy wszelkiego połączeniach dachu z murem np. kominy) nie stosuje się blach a tylko papę termozgrzewalną. Blacha w takich miejscach jest nieestetyczna a po drugie jak napisałeś podraża koszty a nie jest wcale lepsza od papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.10.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Smoczyca przyjmijmy że na dach 300m2 odeskowany, papa i gonty zechcesz położyć dachówkę , metr kwadratowy dachówki to ok. 40kg (zależy jaka) np.Bras to 42kg/m2, policz 300metrów dachówki to 12ton obciążenia dla więźby ,samej dachówki, teraz kontr łaty ,łaty obróbki blacharskie , gąsiory , no trochę sie tego uzbiera. Obciążając tym dach chyba nie wierzysz że nie drgnie , nie odczuje obciążenia, jasne jest jak słońce że nawet strop obciążając ugina sie . Gdybym tego nie przeszedł na własnej skórze , to bym tego nie pisał,... Po pierwsze nie powinno się zmieniać obciążenia dachu na większe nie mając pewności, że wytrzyma ale gdy ma się dach zrobiony tak jak ja pod gonty (krokwie co 57,5cm o wymiarach 5x20cm) to można dokonać takich zamian. Dlaczego mam takie wymiary? Bo to są standardowe wymiary pod dachy bardzo sztywne i mocno obciążone np. śniegiem zalegającym w Kanadzie. W Twoim przypadku wszystko prawie popękało bo kiedyś (nawet i teraz) gdy montowano płyty GK to stosowano siatki zbrojące gdzie spełniają swoje zadanie max. w 20%. Teraz wiele firm produkujących płyty GK (np. Norgips) produkuje również papier spoinujący który po prawidłowym wykorzystaniu tworzy jednolitą powierzchnię wielu płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 03.10.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Co do trwałosci - u mojego taty na altance leżą gonty Matizol juz 15 lat i w sumie wygladaja tak jak 15 mlat temu U mnie na domku od tego sezonu sa gonty Icopal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 03.10.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Po pierwsze nie powinno się zmieniać obciążenia dachu na większe nie mając pewności, że wytrzyma ale gdy ma się dach zrobiony tak jak ja pod gonty (krokwie co 57,5cm o wymiarach 5x20cm) to można dokonać takich zamian. Dlaczego mam takie wymiary? Bo to są standardowe wymiary pod dachy bardzo sztywne i mocno obciążone np. śniegiem zalegającym w Kanadzi U mnie tez takie krokwie ale co 60 cm w osi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.10.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 W przypadku gdy więźba jest przystosowana do ciężkiego pokrycia można je montować w dowolnym czasie i nic się nie stanie. Gont papowy to żywotność 20 lat. Relatywnie do żywotności dość drogie pokrycie (OSB, papa systemowa, gont papowy). Radzę rozważyć pokrycie z dachówki cementowej. Pozdrawiam. I tu sie nie zgodzę bo ... dla mojego domku kształt pokrycia miał przypominać rybią łuskę (karpiówka) i tutaj ceny dachówek są oszałamiające w porównaniu do gontu (nawet w perfekcyjnym wykonaniu jak u mnie - płyta OSB3 gr 15 mm, najtańsza papa papierowa i gont bitumiczny norweski Isola). Oczywiście można zjechać coś niecoś przy cenie dachówek wybierając naj...tańszą ale chyba nie o to chodzi. Ja wybrałem prawie najlepszą firmę produkującą gonty dostępne na polskim rynku a nie najtańsze gonty polskie z Castoramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.10.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 "mruva" powiem tak w porównywalnej cenie będzie dachówka cementowa np. Braas. Chcąc dokładnie porównać należałoby zrobić kosztorys. Radziłbym się nad tym zastanowić, gdyż nawet jeżeli pokrycie dachówką cementową będzie droższe to żywotność znacznie dłuższa minimum 60 lat. Pozdrawiam. Z tą żywotnością to i masz rację ale ... w warunkach labolatoryjnych. Jeżeli tak dogłębnie stoisz za dachówkami to trzeba wziąć indywidualne warunki terenowe, geograficzne czy nawet upodobania dzieci czy przyszłych wnuków jeżeli będą chciały w tym domku mieszkać. Ja po częsci sugerując się wyborem gontóe brałem to pod uwagę i ... jeżeli komuś sie to pokrycie znudzi to zawsze moze sobie coś innego położyć np. gonta miedzianego gdzie jego żywotność w warunkach labolatoryjnych jest szacowana na jakieś 300 lat http://www.tegolacanadese.com/pl/prestige_elite_technologia_dachowki_miedzianej.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 03.10.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Andrzej Wilhelmi - dziękuję za poradę, sprawę na pewno dogłębnie przemyślę, choć te gonty bardzo kuszą tym bardziej, że pojawiły się nowe głosy.Ale w sumie to co kraj to obyczaj także zrobimy sobie wyceny dachu i wtedy rozstrzygniemy czym go pokryć. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 03.10.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Według mnie, oprócz tego, że nie jest tańszy od dachówki, oraz jest nietrwały, jest po prostu brzydki. Niedaleko mnie stoją dwa identyczne domy, z których jeden jest kryty dachówką cementową, a drugi gontem bitumicznym. Nie ma porównania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.10.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Według mnie, oprócz tego, że nie jest tańszy od dachówki, oraz jest nietrwały, jest po prostu brzydki. Niedaleko mnie stoją dwa identyczne domy, z których jeden jest kryty dachówką cementową, a drugi gontem bitumicznym. Nie ma porównania! I tak sie nabija posty nic nie wnoszącymi do dyskusji tezami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alkman 03.10.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 ... Przy czym dekarz uparł się, że tam gdzie płyty pracują (kalenica, kosze + wiatrownica, pasy rynnowe) założy obróbki blacharskie i to nam podraża koszt..... I tak jak napisałeś dekarz się uparł. We wszystkich miejscach (z wyjątkiem pasów nad rynnowych, szczytowych oraz przy wszelkiego połączeniach dachu z murem np. kominy) nie stosuje się blach a tylko papę termozgrzewalną. Blacha w takich miejscach jest nieestetyczna a po drugie jak napisałeś podraża koszty a nie jest wcale lepsza od papy. Ja tam cieslo-dekarza pracy uczyć nie mam juz siły . Jestem ekonomistką i wystarczy, że musiałam przejść szybki kurs przy budowie murów, bo jestem po ciężkiej walce z murarzami . Po dachu skakać nie mam zamiaru. Facet kładł mi również więźbę i ładnie to zrobił, a naprawdę musiał sie namęczyć, jest solidny. Blachy chce jakos położyć pod gont, bo jemu chodzi o to, że jak będzie blacha to papa w wyniku pracy płyt sie nie przerwie. Jak chce to zrobić - jeszcze nie wiem - prace trwają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.10.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 ...Blachy chce jakos położyć pod gont, bo jemu chodzi o to, że jak będzie blacha to papa w wyniku pracy płyt sie nie przerwie. Jak chce to zrobić - jeszcze nie wiem - prace trwają. Twój cieśla nauczył się w taki sposób wykańczać te wrażliwe elementy i tak je robi ale może gdyby zobaczył inny sposób to i by się do niego przekonał. Jeżeli już chce wykańczać blachą to niech ją ukryje tak by nie wystawała spod gontów bo jest to naprawdę mało estetycznie wygląda. Niżej podaję dla zainteresowanych kilka zdjęć z mojego dachu: http://wakmen.w.interia.pl/index_files/photos/rsz_93.jpg http://wakmen.w.interia.pl/index_files/photos/rsz_95.jpg http://wakmen.w.interia.pl/index_files/photos/rsz_101.jpg http://wakmen.w.interia.pl/index_files/photos/rsz_107.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 03.10.2007 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Wakmen - jak duży to dach i ile płyt OSB tam weszło?. p.s. Axenty a mnie wręcz przeciwnie gonty się strasznie podobają ale nie chodzi tutaj o walory estetyczne ale np. cenę w porównianiu do krycia dachówką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.10.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Dach wielkości prawie 180m2 a płyt poszło ... nie pamietam tak do końca. Na pewno ponad paleta. Powierzchnia płyty to 3,125m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 03.10.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 A jaka grubość płyty?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.10.2007 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 A jaka grubość płyty?. Wszędzie była 15mm a dodatkowo pomiedzy krokwiami dawaliśmy jeszcze takie blaszki w kształcie H aby dodatkowo zniwelować jakiekolwiek , najmniejsze klawiszowanie. http://wakmen.w.interia.pl/index_files/photos/rsz_97.jpg Pełen wypas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.10.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Wakmen - bardzo dziękuję, kurcze nie mogę wejść na Twój album, czy jest na to jakiś specjalny sposób ?. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 04.10.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Mruva. My tez mamy gont na dachu - Cambridge z IKO w kolorze (nie wiem, kto go tak nazwal) szarosc wegla drzewnego. Dla mnie super. Bylo to wlasciwie jedyne cenowo do przyjecia rozwiazanie, bo nasz dach ma 360m2 i jest z tych wielospadowych. Niestety nie umiem jeszcze wstawiac zdjec na forum, ale jesli chcesz moge podeslac na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 04.10.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Mruva. My tez mamy gont na dachu - Cambridge z IKO w kolorze (nie wiem, kto go tak nazwal) szarosc wegla drzewnego. Dla mnie super. Bylo to wlasciwie jedyne cenowo do przyjecia rozwiazanie, bo nasz dach ma 360m2 i jest z tych wielospadowych. Niestety nie umiem jeszcze wstawiac zdjec na forum, ale jesli chcesz moge podeslac na maila. Bardzo chętnie. [email protected] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 04.10.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Witam serdecznie . Ja także zdecydowałem się na pokrycie dachu gontem ze względów głównie finansowych . Jestem na etapie zero i większość prac wykonujemy sami i za pomocą rodziny .Dach też zamierzam sam odeskować i położyć gont zaoszczędzając w ten sposób także na robociźnie . Dachówki raczej sam bym nie położył Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts