Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GONT Bitumiczny jako pokrycie dachowe - co o tym myślicie???

kasiaR

Recommended Posts

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
Więc jesli nie dachówka i nie blachodachówka to co...?

Zamiast gontu wolał bym obie wersje wymienione, ale to ja bym wolał. I koszt i trwałość zależy od wielu czynników. Nie tylko od materiału pokryciowego. Gont też jest do przykrywania dachu i sporo osób go zastosowało.
    Na szczęście każdy ma wybór.

To zależy od charakteru dachu (domu) i kasy. Może gont drewniany, może łupek lub jego imitacja płytki włóknocentowe, może wiór osikowy, może strzecha, może blachodachówka panelowa z posypką mineralną bo to coś innego niż popularna blachodachówka wielkoformatowa, a może blacha płaska na rąbek lub małe elementy z blachy aluminiowej. Pozdrawiam.

To zależy od charakteru dachu (domu) i kasy. Może gont drewniany, może łupek lub jego imitacja płytki włóknocentowe, może wiór osikowy, może strzecha, może blachodachówka panelowa z posypką mineralną bo to coś innego niż popularna blachodachówka wielkoformatowa, a może blacha płaska na rąbek lub małe elementy z blachy aluminiowej. Pozdrawiam.

U mnie to był wybór wyłącznie pomiędzy blachą trapezową a gontem. Zwyciężył ten ostatni bo po prostu o niebo ładniej wygląda.

Gont, wiór osikowy, strzecha - ktoś zna droższe pokrycia? Może jeszcze blacha miedziana ;)

Mam dach po eternicie, z pełnym deskowaniem, jak mi się gont "rozleci" położę coś innego. Ale szybciej tego nie dożyję a zamierzam jeszcze jakieś 80 lat pociągnąć ;)

zbigmor - hm ... a można wiedzieć co "masz" do gontu? dlaczego według Ciebie blachodachówka jest lepszym pokryciem niż gont? :roll:

Nic nie mam do gontu. Po prostu jest to najmniej trwałe pokrycie w stosunku do kosztów jego położenia.

Blachodachówka zwykle jest tańsza i trwalsza.

Co do wyglądu bardzo mi się podobają i na niektórych dachach nie wyobrażam sobie innego pokrycia.

Dobry gont jest tak samo trwały jak dobra blacho-dachówka.

Szanujący się producenci dają gwarancje na 30 i więcej lat.

Gont generalnie wychodzi drożej, ale jeśli się komuś podoba to trudno: "płacz i płać".

Odradzam kupowanie tanich gontów z krótkim okresem gwarancji, blachy zresztą też. Prawidłowo położone przeciekać nie będą, ale szybko przestają wyglądać jak na początku.

Dobry gont jest tak samo trwały jak dobra blacho-dachówka.

Szanujący się producenci dają gwarancje na 30 i więcej lat.

Gont generalnie wychodzi drożej, ale jeśli się komuś podoba to trudno: "płacz i płać".

Odradzam kupowanie tanich gontów z krótkim okresem gwarancji, blachy zresztą też. Prawidłowo położone przeciekać nie będą, ale szybko przestają wyglądać jak na początku.

Tylko, że określenie "dobry" jest płynne.

Przecięntnie kupowany gont jest mniej trwały od przeciętnie kupowanej blachodachówki. Tym bardziej, jeśli się doliczy większą możliwość błędów w montażu w porównaniu do blachy.

Ma on jednak inne plusy: łatwiej go położyć na skomplikowanym dachu, mniej odpadów przy montażu, łatwiejsze naprawy w przypadku błędów montażowych.

Architekt mi powiedział że dzisiaj normy wytrzymałościowe na obciążenie dachu (więźby) są praktycznie takie same na różne pokrycia. Czy gont (czytaj papa) czy dachówka - więźba będzie taka sama. Dachówka betonowa zaczyna się od ok 25 zł/m2 i dają gwarancję na 30 lat (żywotność takiej dachówki ocenia się na 50 lat), żadnej płyty OSB nie trzeba.

Po co Wam badziewie które po 10 latach odpadnie?

Mieszkałem na poddaszu krytym gontem. Przy upałach nagrzewał się niemiłosiernie (było 28 C do samego rana)

A czym jest jest blachodachówka jak nie zwykłą blachą ocynkowaną? Pozdrawiam.

Jak by nie było to farba zabezpiecza dodatkowo. Jeśli ktoś nie wierzy to wystarczy na tydzień czasu wystawić blachę czarną i pomalowaną na zewnątrz i efekt oczywisty. Oczywiście główne zabezpieczenie to ocynk, ale nie tylko on zabezpiecza.