Fafikdog 16.01.2024 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Po wystąpieniu o przyłącze elektryczne ziemne (i po wszystkich formalnościach) zakład energetyczny stawia skrzynkę, i tutaj mam pytanie do doświadczonych:1- w skrzynce jest licznik czy dopiero na budynku?2- jeżeli zostanie postawiona skrzynka, a nie będzie dalej instalacji (brak budynku) to czy są naliczane jakieś opłaty? Jeżeli tak to w jakiej wysokości?Dzięki z góry za podzielenie się informacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arks20192 16.01.2024 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia Jak masz złącze docelowe to licznik jest w skrzynce ale żebyś miał licznik to najpierw musisz podpisać umowę a żeby podpisać umowę najpierw musisz złożyć oświadczenie o gotowości instalacji odbiorczej. To oświadczenie trzeba złożyć w ciągu 14 dni od zamontowania skrzynki (od pisma z odbiorem). Energa Kalisz gdzie indziej może być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.01.2024 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia Pytanie pomocnicze: Czy ogrodzenie przy którym (w linii którego) bedzie stała szafka, jest zgodne z przebiegiem granicy? Czy stoi właściwie? Niedawno widziałem taki przypadek, że płot stał w ulicy, 2 m od granicy pasa drogowego. Przyjechał wykonawca z geodetą, za płot nie mogli wejść, więc postawili gdzie sie dało czyli przy płocie. Płot miał byc rozebrany za kilka dni i skutkiem tego szafka stoi prawie na środku nieurządzonej ulicy - bez nawierzchni. Oczywiście przestawienie wchodzi w grę, ale odpłatnie. Lament inwestora, lecz wina jest jego - nie przygotowany front robót. Nie zostawiać na ostatnią chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 18.01.2024 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia Pytanie pomocnicze: Czy ogrodzenie przy którym (w linii którego) bedzie stała szafka, jest zgodne z przebiegiem granicy? Czy stoi właściwie? Niedawno widziałem taki przypadek, że płot stał w ulicy, 2 m od granicy pasa drogowego. Przyjechał wykonawca z geodetą, za płot nie mogli wejść, więc postawili gdzie sie dało czyli przy płocie. Płot miał byc rozebrany za kilka dni i skutkiem tego szafka stoi prawie na środku nieurządzonej ulicy - bez nawierzchni. Oczywiście przestawienie wchodzi w grę, ale odpłatnie. Lament inwestora, lecz wina jest jego - nie przygotowany front robót. Nie zostawiać na ostatnią chwilę. A dlaczego wykonawca przylacza postawil szafke ze zlaczem? Powinien odmowic, uzasadniajac, ze z winy inwestora nia ma dostepu do miejsca, w ktorym ma stac zlacze. Wina inwestora (nie rozebral ogrodzenia) i wykonawcy (dokondl samowoli). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 18.01.2024 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia Ja nie byłem tym geodetą przy stawianiu szafki. Widziałem to po fakcie a z innych okoliczności wiedziałem, że ogrodzenie jest fałszywie wystawione. Przyjechała ekipa i postawiła jak się dało. Mieli postawić trzy czy cztery dziennie, inwestora nie było na budowie i wyszedł zonk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafikdog 19.01.2024 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia Ogrodzenia jeszcze nie ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 21.01.2024 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia Jak masz złącze docelowe to licznik jest w skrzynce ale żebyś miał licznik to najpierw musisz podpisać umowę a żeby podpisać umowę najpierw musisz złożyć oświadczenie o gotowości instalacji odbiorczej. To oświadczenie trzeba złożyć w ciągu 14 dni od zamontowania skrzynki (od pisma z odbiorem). Energa Kalisz gdzie indziej może być inaczej. Dla Tauronu wygląda inaczej, brak terminu 14 dni od odebrania przyłącza podwykonawcy, a umowę na dostawę energii możesz podpisać przed złożeniem o gotowość instalacji, oczywiście należy liczyć się z tym, że mogą dowalić taryfę budowlaną. Pozostaje cisnąć ich na działkę rekreacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts