Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ONGRID 10kWp do 20 000 zł na stelażu

budowaaa

Recommended Posts

Witajcie,

W necie są przykładowo takie zestawy 10kWp:

[ATTACH=CONFIG]467778[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467779[/ATTACH]

Montaż tego z kablami przez firmy to 5000-6000zł (samemu grosze totalne)

Kabelek do domu około 1600zł (około 35-45m)

Stelaż 3500-5500zł

Można sobie złożyć zestawik na gotowo za 18 000 - 20 000zł (na dachu jeszcze mniej)

Liczyłem że przy moim rocznym zużyciu "6200kWh -6560zł" zwróci się to w 5 lat. Z dotacją jeśli ruszy Mój prąd jeszcze szybciej, do tego zwrot z podatku za termomodernizację. W domu Indukcja, pompa ciepła i generalnie wszystko na prąd.

Opłaca się iść w to? Dobrze kombinuję?

Przecież teraz liczy się autokonsumpcja, nawet jeśli to miało by być 20% mojego zużycia to i tak powinno szybko dać efekt:)

Co myślicie?

Jeśli czujesz się na siłach sam wykonać instalację, nie poniszczysz gratów to tak będzie najtaniej.

Ja wykonałem instalację samodzielnie na gruncie i pracuje bez problemów. Trzeba poświęcić nieco czasu na zapoznanie się z tematem, żeby wykonać instalację prawidłowo ale to naprawdę nic trudnego.

Oferta nie jest durna tylko sensowna. Sławek z kanału "Fotowoltaika na żywo" mówi na poniższym filmiku, że jego znajomy kupował w tym sklepie:

Sprawdź na spokojnie w/w sklep, tym bardziej że jest w Warszawie a nie w Pekinie. Można zadzwonić, ugadać sprawę a następnie pojechać jakimś pakownym autem, obejrzeć na miejscu graty i jak wszystko się zgadza, kupić.

Powodzenia.

Edytowane przez Dolce13