adrwas 18.01.2024 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Dzień dobry, Chciałbym kontynuować remont mieszkania 85m w starej kamienicy (1920). Kamienica ocieplona od zewnątrz. Obecnie ściany ogołocone do gołej cegły - wzmocnienia prętami spiralnymi remersa zrobione gdzie były pęknięcia, sufity zerwany (polepa jeszcze została ale wymienię ją na 30-40cm wełny i sufity podwieszane. Teraz chciałbym skupić się na podłodze: Pierwsza warstwa to była płyta OSB (usunięta), pod spodem stare deski na legarach. A strop to kleina lekki (pomiędzy polepa).Mój plan to pozbyć się odeskowania i usunąć polepę. Od stropu ceramicznego do góry belki stalowej jest około 8cm. I teraz pytani co dalej, konstruktor przeliczył i założył: 2.5.Wylewka podłogowaZaprojektowano wylewkę na stropie Kleina, z ogrzewaniem podłogowym o łącznejgrubości ok 8cm. Istniejące warstwy polepy zastąpić lekką izolacją z twardej wełnymineralnej lub styroduru, grubości 10cm warstwę wyrównawczą wykonać z keramzytu.Zastosować dylatację wylewki od ścian. Mam parę pytań technicznych do bardziej doświadczonych kolegów (zwizualizowałem to w załączniku): Czy mogę powkładać między belki styropian i wtedy czym powinienem wypełnić pustki? pianka jakaś? Czy keramzyt będzie ok?Jak będę chciał zastosować styropian 8cm przy belkach czy mogę na to położyć styropian 2cm? wtedy to łączyć na jakiś klej? Jak będę ten górny styropian 2cm kładł to pewnie zachować przesunięcia? (na zakładkę) Czy można mieć dwa styropiany i jak będą klipsy/spinki to nie popęka?Paraizolację kłaść na belki też? Czy po położeniu styropianu należy ponownie położyć jakąś folię przed wylewką? A może zrealizować to w inny sposób? Z góry dziękuję za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.01.2024 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 A ten strop jakie pomieszczenia oddziela bo to ma wpływ na folie i ocieplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrwas 18.01.2024 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 A ten strop jakie pomieszczenia oddziela bo to ma wpływ na folie i ocieplania. Fakt masz rację, piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts