Dias 18.01.2024 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2024 Szanowni Państwojakiś czas temu szukałem na forum oraz w intrenecie informacji na temat, jak oczyścić powietrze wprowadzane do domu posiadając rekuperację. Po przestudiowaniu zagadnienia opracowałem rozwiązanie o którym tutaj napiszę. Może to komuś pomoże przy budowie własnego rozwiązania. Rozwiązanie jakie zastosowałem jest następujące:- filtry umieszczono w skrzynce wykonanej z płyty OSB3 i ocieplonej od wewnątrz 3-ma cm styropianu XPS (klejone klejem hybrydowym tak aby wszystko było szczelne). Skrzynka znajduje się na czerpni - czyli filtruje powietrze zimne.[ATTACH=CONFIG]467784[/ATTACH] - przyjęto cztery filtry. Dwa pierwsze są typu plisowanych (o wym. 366x305x35 mm), trzeci to filtr węglowy a czwarty ponownie plisowany. Czwarty filtr znajduje się przed wymiennikiem 366x228x40 (na wejściu powietrza z czerpni). - klasa filtrów w kolejności jest następująca: M5, F9, 4x filtr patronowy 145x450 mm (umieszczone równolegle), M5 (w rekuperatorze).[ATTACH=CONFIG]467783[/ATTACH] Posiadam rekuperator marki ReqNet 550 V z wymiennikiem entalpicznym. W rekuperatorze wstawiłem filtr M5 na wejściu, aby w razie awarii filtrów patronowych i np wydostania się granulków węgla, aby go wyłapały przed wymiennikiem. Nie ma on na celu oczyszczalnia powietrza tylko zabezpieczenie wymiennika na ewentualną sytuację awaryjną. Filtr patronowy jest wykonany z blachy perforowanej ocynkowanej i zawsze moze skorodować i się rozpaść. W filtrach patronowych umieszczono łącznie około 4,4 l x 4 szt = 17,6 l węgla. Wybrałem filtry plisowane ponieważ producent deklaruje, że ich powierzchnia filtracyjna wynosi 1,7 m2 co daje większe pole niż kieszeniowego. Obecnie w zimie PM 2,5 w domu jest jednocyfrowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts