wojacek 21.01.2024 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia DDobry, chciałbym zakupić pompę ciepła i podłączyć ją do instalacji z istniejącym kotłem Vitodens 222-f, 100 litrowy zasobnik CWU, ładowany warstwowo, grzanie w oparciu o krzywą grzewczą, na wyposażeniu Vitotrol 200, czujnik zewnętrzny, pompa cyrkulacyjna (nieużywana ze względów ekonomicznych), moduł AM1, ogrzewanie grzejnikowe wszędzie, jeden obieg grzewczy.Tego Vitotrola używam od 7 lat, czy można zaktualizować oprogramowanie sterownika/płyty głównej?Czy podpowiecie Państwo w jaki sposób wdrożyć taki hybrydowy układ grzewczy?W jaki sposób można takie rozwiązanie zautomatyzować?Po przekroczeniu temperatury biwalentnej, zamiast grzać pompą ciepła, a raczej grzałką zamontowaną w niej, to lepiej, żeby pompa posłała wiadomość do Vitodensa: "teraz ty grzejesz".Brzmi nieskomplikowanie, a jak można to najlepiej zrobić w praktyce?Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.01.2024 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia wszystko oczywiście można wykonać, aby wybrać medotę wsółpracy należało bedzie ustalić kto i jak mam sterować instalcją CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojacek 23.01.2024 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia Witam,dzięki za zainteresowanie.Rozumiem Pana odpowiedź, ale nie mam wiedzy jak ją skomentować.Skoro byłaby już pompa ciepła, to ona byłaby tym głównym urządzeniem grzewczym, a kocioł grzałby, gdy spadłoby poniżej określonej granicy cop pompy, czyli tak naprawdę temperatura zewnętrzna. Sterować może jedno i drugie, ale jak wcześniej napisałem powinna sterować pompa, chyba, że można odwrotnie, czyli np. steruje kocioł i mamy lipiec, więc kocioł mówi teraz ty grzejesz tylko ciepłą wodę. Po prostu nie wiem co można wyciągnąć z kotła, jeżeli ma takie wyposażenie jak napisałem.Jednak najważniejsze jest to, że jednak pompa ciepła byłaby głównym urządzeniem, bo częściej używanym, nowszym i nowocześniejszym w sterowaniu, no i "podłączonym" do fotowoltaiki. Na pewno można oba urządzenia podłączyć do istniejącej instalacji, być może zamontować 4 zawory zwrotne, albo 4 zawory kulowe, podejść do nich zakręcić dwa, odkręcić dwa i też będzie działać. Ale czy można coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 24.01.2024 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia jeśłi ktoś zaproponuje rozwiazanie obejmujące 4 zawory i zamykanie ejdnego urządzenia a otwieranie drugiego to prosze go jak anjsybciej popędzić bo to znaczy że nie ma żadnej wiedzy.Aby coś zaproponować należy podjęć kilka wiążących decyzji.i wybór konkretnej pompy ma tutaj decydujące znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adelebrown68 18.03.2024 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca Gazowy kocioł kondensacyjny Vitodens 222-F z zasobnikiem ładującym lub pojemnościowym podgrzewaczem wody z wewnętrzną wężownicą pośrednią. Papa's Games Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts