Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wa?ne!!!! Prosz? o pomoc

Gość

Recommended Posts

a i jeszcze jedno pytanko : 28.12.01 uprawomocnienie zgody na budowe domu, jakie materialy kupic aby uzyskac prawo do ulgi budowlanej i czy musi byc wypelniony dziennik budowy przez kierownika budowy do uzyskania ulgi.

myślę że kierownik nie jest ci potrzebny,bo np ciągniesz sobie

media a to terz się odlicza.

a propo zakupów to cokolwiek np.zapłać za tone drutu zbrojeniowego a odbierzesz jak ci będzie potrzebny albo deski do szalowania byle był jakiś ślad rachunkowy w tym roku.

pamiętaj że zostaną ci jeszcze 3 lata więc jak masz kase

to zapłać sobie np pustaki,stal w tym roku to w kwietniu dostaniesz zwrot.Teraz jest dobra pora do negocjacji np.w cegielni bo nie mają roboty.ja tak urwałem 20%od ceny + transport

gratis

Do: PAWKI

A jak można "ciągnąć" media bez robót przygotowawczych i ziemnych, a są to już roboty rozpoczynające budowę. Rozpocząć nie możesz jeśli nie zawiadomisz na siedem dni przed planowanym rozpoczęciem robót organu wydającego pozwolenie na budowę. Jeśli nie masz oświadczenia kierownika budowy o pełnieniu przez niego tej funkcji na tej budowie, nie otrzymasz dziennika budowy, bez którego też nie możesz rozpocząć budowy. Powiedzieć to sobie można wszystko, ale w urzędach skarbowych nie pracują sami łatwowierni.

Nie, dziennik budowy dostałem po zlożeniu w Urzędzie Gminy oświadczenia kierownika budowy, ale oświadczenie było na kartce, dziennik jest więc opieczętowany, ale bez żadnych wpisów, i jeszcze jedna, czy w takim przypadku trudno jest zmienić kierownika budowy i czy geodeta może wpisać się jako pierwszy?