Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kociol CO ?

Dave

Recommended Posts

Prosze o pomoc w wyborze kotla CO. Potrzebuje 13kW do ogrzewania i ok. 20kW do CW. Kociol powinien miec zasobnik ok. 120l, sterowanie przynajmniej punktowe (czujnik w pokoju), modulacje mocy w dosc szerokim zakresie (najlepiej od 4-5kW). Powinien byc solidny ale jednoczesnie niedrogi. Preferuje raczej firmy znane (Junkers, Viessman czy Termet sa OK), firmy ktore dzis sa a jutro moze ich nie byc raczej odpadaja. Jakies propozycje ?

pozdrawiam

D.

Ile ten Vaillant kosztuje i jakie ma parametry ? Valliant uznaje za porzadna firme.

Modulacja mocy to mozliwosc plynnej zmiany mocy palnika. De facto kociol nie potrzebuje pracowac caly czas z pelna moca, raczej nigdy tego nie robi. Jak kociol ma 2 punktoiwa moc to pracuje albo z max. albo z moca mniejsza. Najlepiej jak ma moc plynnie dobierana - dzieki temu pali tyle paliwa ile trzeba a nie co chwila sie wlacza i wylacza.

D.

Tą "modulacje mocy" mają już chyba wszystkie kotły.

O VKC INT możesz sobie poczytać tu:

http://www.vaillant.pl/pdf/VK%20INT_p.pdf

Dla mnie najważniejsze jest, że mam w jednej obudowie kocioł z zasobnikiem i całym śrubunkiem. Nie chcę żeby mi dzieciaki grzebały w zaworach.

Generalnie zachęca mnie do niego intslataor. Ma dobrą opinię i znam go parę lat, raczej nie wciskałby mi kitu. Inna sprawa, że on lubi Vaillany i głownie je zachwala ;o)

Acha - ten co mnie interesuje (32 kW - 120 l.) kosztuje 7,5 tys. pln (+7% VAT). W promocji dorzucają w tej cenie regulator pokojowy, ale to się zmienia w czasie.

• 4 weeks później...

On 2002-10-03 20:15, Griszka wrote:

ja natomiast słyszałem od swojego hyraulika, że tylko wiszące kotły mają modulację płomienia (znane firmy), stojące kotły żeliwne mają inny mechanizm. W sumie to nie wiem jaki.

Stojące mają palniki 2-stopniowe (50% mocy i pałna moc) lub jednostopniowy (pełna moc).

hugo.

Jeżeli zdecydujesz się na Vaillant - sprawdź najpierw jakich masz autoryzowanych serwisantów w okolicy. Serwis to najsłabszy punkt tej firmy. Z doświadczenia wiem (okolice Wawy), że na dziesięć punktów serwisowych podanych przez firmę Vaillant - siedem jest nieaktualnych. Panowie nr 8 i 9 są wystarczająco nierozgarnięci, żeby ich więcej do domu nie zapraszać. Być może ten dziesiąty ratuje honor firmy...

Bądź ostrożny - piec kupujesz na lata!

No własnie !!

W zasadzie wybrałem Vaillanta VKC-INT - głównie z tego powodu, że znam sporo osób zadowolonych Z Vaillantów, oraz dlatego, że ten kocioł to taka lodówka "all in one". Pozwoli mi to uniknąć plątaniny rurek, pomp i kabli (tzn.: też będzie ale ukryte pod obudową :smile:)

A może ktoś może polecić jakąś inną kompletną kotłownie (kocioł, zasobnik c.w.u., naczynie wzbiorcze, pompy i śrubunek) ze sterowaniem pogodowym do dwu obiegów (podłogówka i konwektory) za mniej niż 10 tys ?

Obecnie w Vaillancie jest promocja jubileuszowa!

Kocioł wiszący VU PLUS 200-5 (20kW) + zasobnik VIH CR 120 kosztują razem 5.199,00 + 7% VAT.

Jak od tego odejmiesz rabat u instalatora (np. 23%)

tj. 4.003,23 netto!

Sterowanie pogodowe, które może również sterować pracą pompy cyrkulacyjnej kosztuje 640,00 + 7% VAT (minus rabat)!

Pozdrawiam,

Krzysztof