Dave 05.09.2002 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Prosze o pomoc w wyborze kotla CO. Potrzebuje 13kW do ogrzewania i ok. 20kW do CW. Kociol powinien miec zasobnik ok. 120l, sterowanie przynajmniej punktowe (czujnik w pokoju), modulacje mocy w dosc szerokim zakresie (najlepiej od 4-5kW). Powinien byc solidny ale jednoczesnie niedrogi. Preferuje raczej firmy znane (Junkers, Viessman czy Termet sa OK), firmy ktore dzis sa a jutro moze ich nie byc raczej odpadaja. Jakies propozycje ? pozdrawiamD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.09.2002 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Vaillant VKC INCNie wspomniałeś o Vaillantach ale to też nie jest firma "witaj-żegnaj" BTW. Co to znaczy "modulacja mocy" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 05.09.2002 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Ile ten Vaillant kosztuje i jakie ma parametry ? Valliant uznaje za porzadna firme. Modulacja mocy to mozliwosc plynnej zmiany mocy palnika. De facto kociol nie potrzebuje pracowac caly czas z pelna moca, raczej nigdy tego nie robi. Jak kociol ma 2 punktoiwa moc to pracuje albo z max. albo z moca mniejsza. Najlepiej jak ma moc plynnie dobierana - dzieki temu pali tyle paliwa ile trzeba a nie co chwila sie wlacza i wylacza. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 05.09.2002 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2002 Tą "modulacje mocy" mają już chyba wszystkie kotły. O VKC INT możesz sobie poczytać tu:http://www.vaillant.pl/pdf/VK%20INT_p.pdfDla mnie najważniejsze jest, że mam w jednej obudowie kocioł z zasobnikiem i całym śrubunkiem. Nie chcę żeby mi dzieciaki grzebały w zaworach. Generalnie zachęca mnie do niego intslataor. Ma dobrą opinię i znam go parę lat, raczej nie wciskałby mi kitu. Inna sprawa, że on lubi Vaillany i głownie je zachwala ;o) Acha - ten co mnie interesuje (32 kW - 120 l.) kosztuje 7,5 tys. pln (+7% VAT). W promocji dorzucają w tej cenie regulator pokojowy, ale to się zmienia w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 02.10.2002 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2002 Z tą modulacją mocy to chyba nie jest tak różowo. W Buderusie olejowym jest na przykład palnik jednostopniowy bez mozliwości regulacji (przynajmniej taką informację otrzymałem)MOże modulacja dotyczy tylko kotłów gazowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 03.10.2002 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2002 ja natomiast słyszałem od swojego hyraulika, że tylko wiszące kotły mają modulację płomienia (znane firmy), stojące kotły żeliwne mają inny mechanizm. W sumie to nie wiem jaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 04.10.2002 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 On 2002-10-03 20:15, Griszka wrote: ja natomiast słyszałem od swojego hyraulika, że tylko wiszące kotły mają modulację płomienia (znane firmy), stojące kotły żeliwne mają inny mechanizm. W sumie to nie wiem jaki. Stojące mają palniki 2-stopniowe (50% mocy i pałna moc) lub jednostopniowy (pełna moc). hugo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 06.10.2002 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2002 Jeżeli zdecydujesz się na Vaillant - sprawdź najpierw jakich masz autoryzowanych serwisantów w okolicy. Serwis to najsłabszy punkt tej firmy. Z doświadczenia wiem (okolice Wawy), że na dziesięć punktów serwisowych podanych przez firmę Vaillant - siedem jest nieaktualnych. Panowie nr 8 i 9 są wystarczająco nierozgarnięci, żeby ich więcej do domu nie zapraszać. Być może ten dziesiąty ratuje honor firmy...Bądź ostrożny - piec kupujesz na lata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 07.10.2002 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 No własnie !! W zasadzie wybrałem Vaillanta VKC-INT - głównie z tego powodu, że znam sporo osób zadowolonych Z Vaillantów, oraz dlatego, że ten kocioł to taka lodówka "all in one". Pozwoli mi to uniknąć plątaniny rurek, pomp i kabli (tzn.: też będzie ale ukryte pod obudową ) A może ktoś może polecić jakąś inną kompletną kotłownie (kocioł, zasobnik c.w.u., naczynie wzbiorcze, pompy i śrubunek) ze sterowaniem pogodowym do dwu obiegów (podłogówka i konwektory) za mniej niż 10 tys ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 07.10.2002 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Ja również mam ten sam problem. Najprawdopodobniej wybiorę kondensacyjny Junkersa o nazwie CERASMART /nowość/ ze względu na cenę /detaliczna ok.5800 brutto/ i markę. A może ktoś ma złe doświadczenie z zakupem tego kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 09.10.2002 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2002 Ej w ostatnim przedostatnim 9/02 (jeżeli chodzi o kondensacyjne) instalatorze http://www.instalator.pl (w archiwum) jest Ring kotłów kondensacyjnych. Warto poczytać. Ciekawy wydaje mi się IMMERGAS HERCULES. Czy macie jakieś doświadczenia z tą firmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 10.10.2002 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 [ Ta wiadomość była edytowana przez: Griszka dnia 2002-11-14 09:13 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof 11.10.2002 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Obecnie w Vaillancie jest promocja jubileuszowa!Kocioł wiszący VU PLUS 200-5 (20kW) + zasobnik VIH CR 120 kosztują razem 5.199,00 + 7% VAT.Jak od tego odejmiesz rabat u instalatora (np. 23%) tj. 4.003,23 netto! Sterowanie pogodowe, które może również sterować pracą pompy cyrkulacyjnej kosztuje 640,00 + 7% VAT (minus rabat)! Pozdrawiam,Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts