Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa instalacji czy nie będzie wybijać zabezpieczenia przedlicznikowego?

Recommended Posts

To teraz jeszcze jedno pytanie. Nie chce mi się wzywać operatora do wyłączenia zabezpieczenia przedlicznikowego a chcę zamienić miejscami istniejące wyłączniki nadprądowe,bo jakieś papraki zrobiły tak , że kable zasilające od nich odchodzące są na krzyż. Poza tym chcę wpiąć dwa dodatkowe wyłączniki nadprądowe w obwód.

Czy poza ryzykiem porażenia prądem są jeszcze jakieś zagrożenia? Czy potrzebuję jakiegoś specjalnie izolowanego śrubokręta do tej operacji? :D Widzę,że bezpieczniej do takiej operacji kupić wkrętak z izolowanym grotem

Edytowane przez olo75

Póki co przeżyłem :D

Było tak

[ATTACH=CONFIG]467945[/ATTACH]

Jest tak

[ATTACH=CONFIG]467946[/ATTACH]

Jak ktoś widzi , że coś zje..psułem to uwagi mile widziane, będę poprawiał.

Jeszcze mam pytanie, jak dałem dwa obwody 3 żyłowe i ochronny podłączyłem w rozdzielnicy na listwie z ochronnymi ,to już nie muszę w gniazdach do których idą te obwody robić zerowania?

Edytowane przez olo75

No cóż, ręce opadają, nic więcej. Jest jedno ale - jeżeli wówczas przewody nie były 3-żyłowe, nie można było montować RCD w obwodach.

Kładąc instalację 3-żyłowa wykonawca jest obowiązany na zastosowanie ochrony uzupełniającej.

Pytanie - kto robił tę drugą skrzyneczkę?

Edytowane przez elpapiotr

Ten schemat powinien być ok i różnicówki nie powinno wybijać, bo omijam róznicówkę prądem na obwody 2 żyłowe więc róznicówka przepuści przez siebie prądy tylko na obwody 3 żyłowe i "wrócą" one też przez różnicówkę. Prądy na obwody 2 żyłowe pójdą poza róznicówką i wrócą tez poza nią. Czyli teoretycznie wszystko powinno być ok i róznicówka powinna działać prawidłowo.

Jak zwykle uwagi chętnie widziane :)

[ATTACH=CONFIG]467962[/ATTACH]

Edytowane przez olo75

Mój elektryk się poprawił i teraz wygląda to tak

[ATTACH=CONFIG]467971[/ATTACH]

Wstępne testy powodują , że różnicówka działa. Jutro dokładniejsze pomiary :D

Oczywiście uwagi bardzo mile widziane. Jak coś będę męczył elektryka, żeby się gamoń uczył. :D:D