olo75 29.01.2024 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia (edytowane) To teraz jeszcze jedno pytanie. Nie chce mi się wzywać operatora do wyłączenia zabezpieczenia przedlicznikowego a chcę zamienić miejscami istniejące wyłączniki nadprądowe,bo jakieś papraki zrobiły tak , że kable zasilające od nich odchodzące są na krzyż. Poza tym chcę wpiąć dwa dodatkowe wyłączniki nadprądowe w obwód. Czy poza ryzykiem porażenia prądem są jeszcze jakieś zagrożenia? Czy potrzebuję jakiegoś specjalnie izolowanego śrubokręta do tej operacji? Widzę,że bezpieczniej do takiej operacji kupić wkrętak z izolowanym grotem Edytowane 29 Stycznia przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 30.01.2024 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia Wyłącz rozłącznik izolacyjny i wyłącznik nadprądowy. Od tego nie wzywasz ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 30.01.2024 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia (edytowane) Póki co przeżyłem Było tak [ATTACH=CONFIG]467945[/ATTACH] Jest tak [ATTACH=CONFIG]467946[/ATTACH] Jak ktoś widzi , że coś zje..psułem to uwagi mile widziane, będę poprawiał. Jeszcze mam pytanie, jak dałem dwa obwody 3 żyłowe i ochronny podłączyłem w rozdzielnicy na listwie z ochronnymi ,to już nie muszę w gniazdach do których idą te obwody robić zerowania? Edytowane 30 Stycznia przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2024 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia Jakie zerowanie?Od 30 lat obowiązują RCD , a Ty kichę odstawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 30.01.2024 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 10 lat temu wspólnota wymieniała instalację w tym z wkładek topikowych na nadprądowe i zrobili na podstawie projektu tak jak na pierwszym zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2024 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia (edytowane) No cóż, ręce opadają, nic więcej. Jest jedno ale - jeżeli wówczas przewody nie były 3-żyłowe, nie można było montować RCD w obwodach.Kładąc instalację 3-żyłowa wykonawca jest obowiązany na zastosowanie ochrony uzupełniającej.Pytanie - kto robił tę drugą skrzyneczkę? Edytowane 30 Stycznia przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 30.01.2024 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia Więc na te dwa obwody 3 żyłowe trzeba różnicowo-prądowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2024 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia Ano trzeba. Elektryk powinien wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 30.01.2024 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia (edytowane) Skoro trzeba to będzie zrobione Czy to ma tak wyglądać? [ATTACH=CONFIG]467961[/ATTACH] Edytowane 30 Stycznia przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 30.01.2024 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia Skoro trzeba to będzie zrobione A następnie przeprowadzone pomontażowe badania odbiorcze i dopuszczone do eksploatacji. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 30.01.2024 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia (edytowane) Ten schemat powinien być ok i różnicówki nie powinno wybijać, bo omijam róznicówkę prądem na obwody 2 żyłowe więc róznicówka przepuści przez siebie prądy tylko na obwody 3 żyłowe i "wrócą" one też przez różnicówkę. Prądy na obwody 2 żyłowe pójdą poza róznicówką i wrócą tez poza nią. Czyli teoretycznie wszystko powinno być ok i róznicówka powinna działać prawidłowo. Jak zwykle uwagi chętnie widziane [ATTACH=CONFIG]467962[/ATTACH] Edytowane 31 Stycznia przez olo75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo75 31.01.2024 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia Mój elektryk się poprawił i teraz wygląda to tak [ATTACH=CONFIG]467971[/ATTACH] Wstępne testy powodują , że różnicówka działa. Jutro dokładniejsze pomiary Oczywiście uwagi bardzo mile widziane. Jak coś będę męczył elektryka, żeby się gamoń uczył. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts