Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga drewniana na legarach - nie mogę się zdecydować

Woboos

Recommended Posts

Witam

Pomóżcie proszę bo kręćka dostanę :D

Sprawa dotyczy drewnianej podłogi na legarach w mieszkaniu na 3cim piętrze w bloku. Podłoga dopiero ma być, ale ja już mam dylemat:

Czy konieczne jest w takiej sytuacji wełny (styropianu) między legary?

Jeśli tak, to czy wełnę mogę trochę docisnąć? Chciałbym dać legary max 4cm, a wełna jest min 5cm. Działanie izolacyjne (termicznie) w takiej sytuacji nie jest dla mnie chyba tak istotne.

Czy dobrym pomysłem byłoby rezygnacja z wełny i położenie na całej powierzchni pianki poliuretanowej (takiej jak pod panele)? Wytłumi drgania i wyciszy nieco od sąsiadów. Czy to nie wystarczy?

Podpowiedzcie proszę, które rozwiązanie jest najlepsze bo decyzja coraz bliżej a ja dalej jestem w kropce :(

Pozdrawiam

Izolacja jakie zrobisz to bardziej pomogą Twoim sąsiadmom z dołu niż Tobie.

Cieplnie pomiedzy mieszkaniami sie nie izoluje , jezeli juz to na tym stracisz bo cieplo idąc do gory napotka izolacje :-)

A takie z innej troszke beczki pytanie planujesz to w całym mieszkaniu? Czyw jakis pomieszczeniach, jezeli w pomieszczeniach to jak zniwelujesz roznice wysokosci podłog? Legary plus dechy to jakies 6,5cm, nie szkoad Ci wyskosci ?

Izolacja jakie zrobisz to bardziej pomogą Twoim sąsiadmom z dołu niż Tobie.

Cieplnie pomiedzy mieszkaniami sie nie izoluje , jezeli juz to na tym stracisz bo cieplo idąc do gory napotka izolacje

Hmm, no coś w tym jest :) Wygląda więc na to, że sama pianka będzie najlepsza.

A takie z innej troszke beczki pytanie planujesz to w całym mieszkaniu? Czyw jakis pomieszczeniach, jezeli w pomieszczeniach to jak zniwelujesz roznice wysokosci podłog? Legary plus dechy to jakies 6,5cm, nie szkoad Ci wyskosci ?

W całym to nie - łazienka i kuchnia mają swoje prawa :) Zamierzam zrobić skosy w progach. Będzie chyba ciekawie.

Co do wysokości - nie szkoda mi. Większy nie urosnę :wink: Choć oczywiście nie chcę przesadzić w podnoszeniu podłogi - właśnie z tego wynika moja chęć dania jak najniższych legarów.

Poza tym ze wszystkich podłóg najbardziej podobają mi się (i mojej drugiej połowie) właśnie deskowe. Paneli bym nie zniósł, a parkiet nie ma dla mnie takiego uroku.

Co to są skosy na progach? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić...

Zamierzam w progu ściąć legary pod skosem, wyprofilować odpowiednio deskę na krawędziach i przymocować ją do legarów gak aby zamiast progu był łagodny spadek. Drzwi tez trzeba będzie troszkę przysposobić do tego rozwiązania :)

Pozdrowionka

Krzysiek