Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki gipsowe, cementowo-wapienne, czy GK na placki? Co tańsze, co lepsze

Recommended Posts

Ściany z Porothermu

Z tego co udało mi się na dany moment dowiedzieć

Cementowo-wapienne - ciężko o ekipę, która zrobi je dobrze, trzeba podlewać, żeby nie popękały.

Zalety: trudniej o grzyba na wapnie i niby zdrowsze, bo w gipsie chemii dużo.

Gipsowe wyjdą równiej, ale do łazienki niezbyt, bo nie lubią wilgoci.

GK na placki, ktoś mówił, że taniej i równo i lepsza izolacja od ściany. Można zrobić idealnie równo, ale wszyscy jakoś robią tynki. Ze stelażem to chyba nie, bo zabiera miejscem i kolejne sporo koszty.

Co najlepiej wybrać?

Edytowane przez Korleon

Nie rozumiem co wypisujesz. W zasadzie przy każdym tynku bardzo ważne jest aby tynk stanowił prostą płaszczyznę to czy to cem wapienny czy gipsowy -każdy tak samo można w tym względzie zepsuć. Tynków się nie więc określenie najzdrowsze jest wyssane z palca. tekst o tej chemi również. Lepsza izolcja od ściany co masz na myśli i po co to? -jakaś fanaberia.

Jak nie będziesz prawidłowo ogrzewal i wentylował budynku to grzyb zamieszka na każdym tynku. Tynki cem-wapienne robione sa od zawsze i teraz nagle ekipy ich niby nie potrafią? Polewanie wodą... brzmi jakbyś cuda na kiju musiał tam robić. A tak naprawdę potrzeba tylko dobrej wilgotności pomieszczeń, czasem wystarczy brak upałow i przeciągów.

Gipsowe są "gładsze" od cem-wap , bo równe muszą być wszystkie tynki.

Ja zrezygnowałem z tynków C-W bo rzeczywiście było mało ekip, które chciały je robić i krzyczeli chore pieniądze. Na połowie domu mam MP 75 lekki i gorszego gówna niestety nie mogłem sobie zasponsorować. Na reszcie mam płyty G-K klejone na placki i obwodowo i jestem zadowolony. Sam je kleiłem (3x1,2), uwierz, ze są naprawdę dużo twardsze o tego tynku.

No u mnie Jedni mają tańsze C-W niż gispowe, a inni odwrotnie. Rozstrzał cenowy robocizny też z dupy, szczególnie jeśli chodzi o GK., ale to normalne w budowlance różnice po 100% ceny i więcej.

Tynkarze, którzy robią też płyty GK mi podali ceny absurdalne za kartongisp, ale jeden gość mi podał atrakcyjną, także może konkurować z tynkami cenowo. (Tak uwzględniam koszty gładzi).

Ja mam 2,80 m wysokość przewidziane, to bym musiała niestandardowe płyty kupować, ale są. Tylko, że też trochę mało 2,80 bo sufit by trzeba dać nieco niżej. No bo nie może być na styk.

@jajmar No płyty chyba zawsze będą równiejsze. Kieruję się bardziej ekonomią.

Edytowane przez Korleon

siwyR6 napisał:
Pewnie trochę więcej kleju pójdzie ale wydaje mi się że będzie to lepsze rozwiązanie ponieważ nie będzie pustej przestrzeni między ścianą a GK

A według Ciebie taniej wyjdą GK nawet z tym klejem na grzebień niż tynki + gładź?

Spotykam się z bardzo sprzecznymi opiniami w tym temacie.

Korleon napisał:
A według Ciebie taniej wyjdą GK nawet z tym klejem na grzebień niż tynki + gładź?

Spotykam się z bardzo sprzecznymi opiniami w tym temacie.

Jeżeli sam będę kleił GK to myślę że tak,tynku sam nie zrobię,ale cały czas się zastanawiam czy warto, zdania są właśnie podzielone bo jedni chwalą GK a drudzy tynk

siwyR6 napisał:
Jeżeli sam będę kleił GK to myślę że tak,tynku sam nie zrobię,ale cały czas się zastanawiam czy warto, zdania są właśnie podzielone bo jedni chwalą GK a drudzy tynk

No strasznie różne opinie mi ludzie podają. Do nowego domu tynki lepiej, GK to do starych, ale jak pytam dlaczego? No to bo tak, bo yyyy no wiesz i się zaczyna since fiction

Że ściana lepiej oddycha, inny tynkarz biolog mi powiedział, że w przestrzeniach pod płytą się drobnoustroje rozwijają. Z mojej niewielkiej wiedzy wynika z kolei, że są tak małe, że uwielbiają przestrzenie w ceramice, a z czego jest Porotherm.

• 1 month później...
Zdecydowanie zgadzam się z swierol - również mam w domu MP 75 l i jest to dramat. Miękkie, pękają - najgorsze dziadostwo. Nigdy więcej tego typu tynków, odradzam gipsowe każdemu, który się zastanawia. Zdecydowanie lepiej tradycyjne CW - u moich rodziców 30 letnie ściany wyglądają lepiej niż niektóre moje po 2 latach od położenia ...