Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja garażu

Recommended Posts

Mam garaż nieogrzewany w bryle budynku. Po wymianie bramy chciałbym tam parkować. Problem w tym, że nie ma dostępu do komina, a sam garaż z lewej przylega do bliźniaka sąsiada, natomiast z tyłu i prawej do pomieszczeń w moim domu. Na górze z kolei też jest pokój. Co w takim wypadku zrobić? Kratka nad bramą wyciągnięta na zewnątrz pewnie nie wystarczy? Nie mam możliwości przebicia się na zewnątrz poza ścianą w której jest brama...

Mam garaż nieogrzewany w bryle budynku. Po wymianie bramy chciałbym tam parkować. Problem w tym, że nie ma dostępu do komina, a sam garaż z lewej przylega do bliźniaka sąsiada, natomiast z tyłu i prawej do pomieszczeń w moim domu. Na górze z kolei też jest pokój. Co w takim wypadku zrobić? Kratka nad bramą wyciągnięta na zewnątrz pewnie nie wystarczy? Nie mam możliwości przebicia się na zewnątrz poza ścianą w której jest brama...

Wszystkie wentylacje jakie pamiętam u innych jak i u mnie,to "dziura w ścianie" kilka metrów od bramy.

Ja nawet jej nie mam, bo nieszczelności bramy wystarczają.

Co to zmienia? Wtedy też były projekty i wentylacje.

Co to wnosi do dyskusji? Nie ma wentylacji i tyle. Nie było o tym nic w projekcie.

Garaż jest nieogrzewany, więc myślałem o poprowadzeniu z końca garażu pod sufitem rury fi 100 z wyrzutnia i wentylatorem kanałowym nad bramą. Z kolei świeże powietrze napływałoby przez nieszczelności w bramie (może nacięcia dolnej uszczelki?) lub ewentualnie zrobiłbym kratkę w ostatnim segmencie bramy bezpośrednio nad posadzką.

Co sądzicie?

Jaką masz bramę, żebyś musiał uszczelkę wycinać ? Na pewno nie ma żadnych nieszczelności?

Bramy jeszcze nie mam. Będzie to zwykła segmentowa. Jak dopływ powietrza będzie ok, to nić nie będę wycinał.

Zastanawiam się tylko czy idea wentylatora zaciagającego powietrze z przeciwległej do bramy cześci garażu to dobry pomysł?