ozzie 12.01.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Przepraszam, ze zadaje moze takie glupie pytanie, ale czy ktos moglby mi wytlumaczyc co to sa stiuki wenenckie. Zawsze myslalam, ze efekt dekoracyjny jest podobny do metody przecierki. Na temat metody przecierki znalazlam kilka postow i zdjecia Osowy (dzieki!), ale nic na temat stiukow weneckich. Dzieki za wytlumaczenie i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia-rum 12.01.2005 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Witam Stiuki weneckie to dawna technika dekoracji wnętrz na bazie mieszanki wapna, piasku marmurowego, gipsu oraz kleju z dodatkiem barwników. Przez nakładanie i gładzenie materiału uzyskuje sie efekty podobne do marmuru.więcej informacji zanjdzeisz na http://www.oikos.pl http://www.cucine.pl/tynki/raffaello_mp/raffaello_mp020.jpghttp://www.cucine.pl/tynki/raffaello_dc/raffaello_dc068.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 13.01.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Nie , to nie to samo . Stiuki to zupełnie inna metoda malowania – opis już Ci dostarczono . Poza tym jest przy nich dość dużo pracy i są drogie w wykonaniu . Efekt faktycznie jest zbliżony do marmuru i wygląda pięknie – pod warunkiem , oczywiście że jest dobrze wyszlifowany i wypolerowny . Połysk nadaje tym powierzchniom zimnego oddżwięku w odbiorze – ale to rzecz gustu . Pozdrawiam zapachem róż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 13.01.2005 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Dzieki za opisy Osowo, mam do ciebie jeszcze jedno pytanie... W sypialni chcemy zrobic fajny, cieply nastroj troche "arabskiego" wnetrza. Mamy piekny jedwab na zaslony, kape z muslinu i jedwabiu tez przywieziona z podrozy oraz kilka innych arabskich elementow dekoracyjnych. Co do scian to marza mi sie takie w cieplych barwach szafranu. W calym domu sciany sa bardzo gladkie (tynki gipsowe), ale wlasnie w sypialni zastanawiamy sie czy fajnie bedzie miec lekko przetarte sciany. Co ty bys proponowala? Jezeli efekt uzyskany metoda przecierki (widzialam sciane na twojej stronie) bedzie tu bardziej pasowalal, to na taki sie zdecydujemy. Jeszcze raz bardzo dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 14.01.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Jeśli mogę Ci zaproponować – sugeruję ożywienie jednostajności ścian . Tym bardziej , że jak sama wspomniałaś wszędzie masz gładkie . Może niekoniecznie wszystkie „przecierką” . Ale na przykład wyeksponować w ten sposób tę , która jest najbardziej „czytelna” . Uważam ,że przy tego typu klimacie jest to trafny wybór . Gdyby co – pytaj , w miarę możliwości postaram się pomóc Pozdrawiam klimatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 14.01.2005 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Dzieki Osowa Nasza sypialnia jest prawie kwadratem 20m2. Na wprost wejscia sa drzwi na balkon z bocznymi doswietlami, w prawej stronie drzwi do lazienki malzenskiej, z lewej drzwi do garderoby. Lozko ma stac po lewej stronie pokoju, wiec zastanawialam sie czy byloby fajnie gdyby te sciane do ktorej wezglowiem opiera sie lozko wyeksponowac. W pokoju nie zrobilismy oswietlenia gornego, beda trzy kinkiety + lampki nocne. Jezeli sciany tej nie robic metoda przecierki, to co innego proponujesz? Moze pomalowac sciane o ton ciemniejsza barwa, ale maz nie chcialby aby dominowaly ciemne kolory w sypialni. Dzieki jeszcze raz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bladik 04.05.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2007 Moze cos o efekcie weluru lub zamszu na scianach? Zastanawialiscie sie nad tym? Oczywiscie w dobranej kolorystyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina1719502159 20.06.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Polecam stronkę naprawdę dobrego wykonawcy stiuków i innych powłok dekoracyjnych - można tutaj zobaczyć ciekawe przykłady realizacjji - no i różne rodzaje stiuków. Pan Andrzej jest bardzo sympatyczny i na pewno odpowie na wszystkie Twoje pytania http://www.powloki_dekoracyjne.republika.pl Co do Twoich pytań - ja mam w domu tynk strukturalny i na początku był bordowy - bardzo ciemny (tak to sobie wymyśliłam ) po pewnym czasie jednak stwierdziłam, że jest za ciemno i nie było problemu ze zmianą koloru - obecnie jest piaskowo-oliwkowy i jest super Problem mógł by się pojawić gdyby chcieć pozbyć się faktury - w tym przypadku trzeba by było go zdzierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpkg 20.06.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Jeżeli stiuki to tylko mineralne są dużo bardziej wytrzymałe od akrylowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 20.06.2007 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Jeżeli stiuki to tylko mineralne są dużo bardziej wytrzymałe od akrylowych. Nie az tak kategorycznie uzasadniona pochwala chyba. Sporo technik stiukowych jest zupelnie nie do wykonania na spoiwach mineralnych a czesc niezwykle kosztowna i b. trudna. Wiekszosci stiukow mienralnych nie polozysz np pod prysznicem czy na plywalni, sa efekty o ktorych mineralny nawet nie pomarzy. Co wg Ciebie oznacza , ze "sa bardziej wytrzymale" ? Na co sa bardziej wytrzymale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 21.06.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Polecam stronkę naprawdę dobrego wykonawcy stiuków i innych powłok dekoracyjnych - można tutaj zobaczyć ciekawe przykłady realizacjji - no i różne rodzaje stiuków. Pan Andrzej jest bardzo sympatyczny i na pewno odpowie na wszystkie Twoje pytania http://www.powloki_dekoracyjne.republika.pl Co do Twoich pytań - ja mam w domu tynk strukturalny i na początku był bordowy - bardzo ciemny (tak to sobie wymyśliłam ) po pewnym czasie jednak stwierdziłam, że jest za ciemno i nie było problemu ze zmianą koloru - obecnie jest piaskowo-oliwkowy i jest super Problem mógł by się pojawić gdyby chcieć pozbyć się faktury - w tym przypadku trzeba by było go zdzierać Pewnie Pan Andrzej fachowcem (i po części pewnie też artystą) jest niezłym, ale poradź mu zmienić stronę, na zdjęciach tak naprawdę nic nie widać, mnóstwo literówek i błędy - jak zobaczyłam "skury" to odechciało mi się tę stronę przeglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 21.06.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Tutaj nie ma bledow ortograficznych i jest masa przykladow na najrozniejsze techniki: http://faux.pginterarts.com/fauxPL/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 21.06.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 PS. Tynk wenecki to to samo co stiuk, a przecierka to typ laserunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolina1719502159 21.06.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2007 Polecam stronkę naprawdę dobrego wykonawcy stiuków i innych powłok dekoracyjnych - można tutaj zobaczyć ciekawe przykłady realizacjji - no i różne rodzaje stiuków. Pan Andrzej jest bardzo sympatyczny i na pewno odpowie na wszystkie Twoje pytania http://www.powloki_dekoracyjne.republika.pl Co do Twoich pytań - ja mam w domu tynk strukturalny i na początku był bordowy - bardzo ciemny (tak to sobie wymyśliłam ) po pewnym czasie jednak stwierdziłam, że jest za ciemno i nie było problemu ze zmianą koloru - obecnie jest piaskowo-oliwkowy i jest super Problem mógł by się pojawić gdyby chcieć pozbyć się faktury - w tym przypadku trzeba by było go zdzierać Pewnie Pan Andrzej fachowcem (i po części pewnie też artystą) jest niezłym, ale poradź mu zmienić stronę, na zdjęciach tak naprawdę nic nie widać, mnóstwo literówek i błędy - jak zobaczyłam "skury" to odechciało mi się tę stronę przeglądać. O rany nie zauważyłam tego - ale już napisałam do Pana Andrzeja - pewnie kogoś za to pogoni... Chciałam mu tutaj z wdzięczności zrobić reklamę (ostatnio "w ramach promocji" wyretuszował mi ścianę, którą mąż załatwił drabiną i nie chciał za to kasy) - a narobiłam siary... Co do zdjęć u mnie raczej wszystko widać... ale i tą uwagę mu też przekazałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts