Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próg garażu - różnica poziomów 1cm

Recommended Posts

Dzień dobry,

Szukam pomysłu na wykończenie progu garażowego. Posadzka ze spadkiem w kierunku bramy, garaż dwustanowiskowy.

Na zewnątrz położyłem kostkę

Próg w linii bramy wykończony 4cm XPSem 700, na to od strony zewnętrznej Izohan WK, folia budowlana 0.5 mm spuszczona 50 cm w grunt.

Brama garażowa zamontowana od strony wewnętrznej, pod garażem jest piwnica więc jest strop betonowy, który jest wysunięty przed bramę garażową o 25 cm.

Posadzka w garażu ma 12 cm (3 cm styro + 8-9cm posadzki), przy czym 50 cm od bramy jest tzw. "stopa", bez styropianu pod spodem.

Pierwotnie w planie były płytki na podłodze, natomiast moje lenistwo spowodowało podjęcie decyzji o posadzce z żywicy. I tym samym zostałem z różnicą poziomów między kostką a posadzką w garażu. Kostka jest średnio wyżej o 1cm. Nie ma możliwości obniżenia ostatnich rzędów ze względu na kable grzewcze podgrzewające podjazd - ze względu na betonowy strop zostanie za mało miejsca żeby nie martwić się o ich uszkodzenie, dodatkowo nie szczędziłęm cementu do podsypki i zrobiło się strasznie twardo. A kostek podcinać nie chcę.

[ATTACH=CONFIG]467923[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467924[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467925[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467926[/ATTACH]

W jaki sposób najlepiej to wykończyć tak żeby nie mieć problemów np z odpływającą wodą?

Myślałem nad wylewką samopoziomującą na ostatnim metrze bądź gumowym klinie/uszczelce, względnie zalać to żywicą epoksydową a na to uszczelka.

Edytowane przez Eccentric