Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Whisperów

Whisper

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Piękny ten pierwszy bloczek :D

A jakie to fajne uczucie chodzić po własnej podłodze :D - prawda?

Szczerze? Jeszcze nie wiem, bo ja dziś do 19tej pracowałem... Ale jutro sprawdzę :D

Fajne, fajne, zobaczysz (poczujesz :wink: )Whisper, nie pamiętam dokładnie ale ponoć pod pierwszy bloczek wkłada się pięniążek :wink: (a może , to było w fundament :roll: ) :wink: żeby kaska z domu nie uciekała..

A my dostalim dzisiaj pismo z gminy o "wszczęciu postępowania" (brr, co za język) "w sprawie ustalenia decyzji o warunkach zabudowy" oraz informację, że sąsiedzi mają tydzień na wgląd w to, co kombinujemy z rozbudową, a że do najbliższego jest przynajmniej ze 100 m i to przez ich pola, więc może niczego nie zakwestionują? ;)

Ola, Whisper!

Muszę przyznać, że i działka i domek nieczego sobie... gratulacje dla Ciebie (Królu W) i Luśki.... :lol: Makietka przeurocza :wink: (a czarcią zapadkę ma??? :wink: )

Najbardziej mnie jedna użekła okolica - Ruda koło Tarczyna - to moje rodzinne strony - pochodzę z Tarczyna właśnie..... Superaśnie, że się tam teraz tacy ciekawi ludzie sprowadzają .... :lol:

Będę śledził postępy. Powodzenia :p

A ja mam wątpliwości. W jaki sposób ma wyschnąć Twoja ława fundamentowa (a tym samym uzyskć odp.wytrzymałośc), skoro jest wylana w gruncie, otoczona folią a od góry bloczkami na papie. No moze sie czepiam, ale ja bym tak szybko nie murowała dalej. Beton powinien wyschnąć. Ta woda musi jakoś wyparować. Życzę powodzenia w dalszej budowie. :D

Gdzież bym śmiała kogoś straszyć :D Beton polewa sie wodą po to, aby nie wiązał za szybko, bo wtedy mogą powstać pęknięcia. A tak wogóle, to całkowitą wytrzymałość osiąga po 28 dniach od wylania, przy czym do 7 dni nie powinno sie go niczym obciążać (zwłaszcza na stropie). Z tej prostej przyczyny nie lepikuje sie mokrych powierzchni betonowych - to musi spokojnie wyschnąć. Uffff to tyle :wink:

Gdzież bym śmiała kogoś straszyć :D Beton polewa sie wodą po to, aby nie wiązał za szybko, bo wtedy mogą powstać pęknięcia.

Kiedyś zdaje się na chemii pisało się taką dziwną reakcję wiązania betonu i o ile mnie pamięć nie myli potrzeba tam była właśnie woda. Woda ta jest niezbędna do prawidłowego przebiegu reakcji. Niezabezpieczony beton schnie co doprowadza do niedoboru wody co się wiąże z niepełnym przebiegiem reakcji czyli osłabieniem betonu - czyli z tego wynika, że nnie jest to tylko opóźniacz...

Przepraszam za zaśmiecanie dziennika 8)

dorzucając trzy grosze do wiazania betonu: kirownik Whisperów, mój kierownik i mój inspektor nadzoru nie widzą NIC złego w murowaniu następnego dnia.

I to mi w zupełności wystarcza

To ja jeszcze dorzucę mojego projektanto-konstruktora, którego wypytywałem przed zalewaniem.

Ja znam tego psa co Wam po garażu chodził. U nas też był. Poznaję po śladach. To ten sam. Nie zrobiliśmy zdjęć, ale pisałam o tym w dzienniku, więc nie łgam. A przy betonowych butach prychnęłam se w monitor :lol: Gratuluję pięcia się w górę. Musimy to uczcić! :D