Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Whisperów

Whisper

Recommended Posts

Co do pokrycia dachowego, to ja bym pozostał przy blachodachówce, to jest wg mnie najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, a poza tym waży niedużo, w przciwieństwie do dachówki ceramicznej i nie ma wtedy obaw o wyginanie się więźby dachowej pod wpływem ciężaru pokrycia.

Znam przypadek, gdzie znany mi inwestor wzmacniał więźbę dachową po tym jak pokrył dachówką ceramiczną.

Dachówka ceramiczna odpada zdecydowanie, właśnie ze względu na ciężar pokrycia. Do wyboru mam tylko bl;achodachówkę z posypką (żeby deszcz nie tłukł) albo gont (tylko musiałaby byc grubsza płyta OSB, a to jest cholera duży koszt :( )

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Whisper

Zaintrygowało mnie twoje zdanie "blachodachówka z posypką" :roll: przeciw tłuczeniu deszczu, własnie ja mam zaprojektowaną blachodachówkę i wszyscy dookoła mnie straszą, że będzie mi deszcz tłukł i to strasznie słychać, powiem szczerze, że kilkakrotnie zastanawiałam sie nad przeprojektowaniem, aż tu dzisiaj czytam Twój post. mółbyś mi dokładnie wytłumaczyć co to znaczy blachodachówka z posypką??? :-?

Witam Whisper

Zaintrygowało mnie twoje zdanie "blachodachówka z posypką" :roll: przeciw tłuczeniu deszczu, własnie ja mam zaprojektowaną blachodachówkę i wszyscy dookoła mnie straszą, że będzie mi deszcz tłukł i to strasznie słychać, powiem szczerze, że kilkakrotnie zastanawiałam sie nad przeprojektowaniem, aż tu dzisiaj czytam Twój post. mółbyś mi dokładnie wytłumaczyć co to znaczy blachodachówka z posypką??? :-?

To taka blachodachówka, tyle że z posypką :wink: czyli warstwą mineralną na wierzchu. Jest dużo droższa od zwykłej blachodachówki, ale żywotniejsza (gwarancja 50 letnia) i cicha. Jest też bardziej "szorstka" - wygląd ma podobny do dachówki lub gontu.

http://www.metrotile.com.pl/obrazki/metroshake2.jpg

http://www.metrotile.com.pl/obrazki/metrobond1.jpg

Witam ponownie

No własnie, a bardzo podobają mi się takie błyszczące balchodachówki, :lol: teraz muszą odpaść, poszukam napewno takich z posypką, moja znajoma mówiła mi, że można też dobrze wyłożyć dach wełną i też ponoć nie będzie słychać deszczu ale nie wiem ile w tym prawdy :(

No ale kilka dzienników - to już będzie łamanie praw autorskich :)

Jakby ktoś chciał wydać mój dziennik, to chętnie wezmę za niego kasę - będzie na pokrycie dachu :)

Whisper a może kilka domów wybudujesz i do każdej budowy będzie dziennik :p Przy takim tempie wszystko możliwe :wink: :p

A kredyt na co spożytkujesz jak dochody z dziennika będą na dach :roll: :roll: :roll: :wink: :lol:

Słoneczko, nie, to nie ta sama firma. Ta o której ja mówię to nieduża firma tylko z Łodzi. A będziesz robiła wiązary?

Tak, będziemy :)

Trzeba podnieść dach, ściany, żeby strych wyszedł pięknie.

Ale to, jak dobrze pójdzie, w przyszłym roku.

Będziesz mógł coś pomóc z tą więźbą?

Whisperki! Ależ pięknie Wasz dom wygląda! I jeszcze te drzewa wkoło, których zazdroszczę Wam przeokropnie!

Ja też jestem ciekawa tej blachodachówki. O czymś takim mówił chyba mój Paweł, ale mało konkretnie. A jak się ma z ceną w porównaniu z dachówką cementową?

Racja, ja też.

Działka z takim drzewostanem to skarb wielgachny.

Zawsze, kiedy myślałam o domu, wyobrażałam go sobie w takiej właśnie scenerii.

Niestety ja musze czekać aż mi drzewa urosną, a Whisperki mają to od razu. Tylko pozazdrościć! :lol:

Luska, ty mi tu natychmiast pokazuj efekt finalny, bo sie niecierpliwie i na miejscu usiedziec nie moge :wink: No i gratulacje z okazji zakonczonych negocjacji dachowych. Pieniadze dla wygranego, slowa pocieszenia dla przegranego. No i moze bys powiedziala jaka w koncu ta blachodachowka bedzie, bo juz sie pogubilem. Ahi, ale ktora i w koncu w jakim kolorze?