Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Whisperów

Whisper

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zeljka, dzięki za miłe słowa. Cieszę się, że sie podoba.

pattaya, wiem, u Ciebie się zepsuł i przez to mieliśmy delikatne przesunięcie terminu (co zresztą wyszło na dobre).

facio, podłogówka na kablach grzejnych Nexansa, moce od 400kilku do prawie 1700W, sterowane sterownikami Microline OCC2. Pod spód 16cm styropianu, na wierzch 8 cm betonu. Jak masz jakieś dodatkowe pytania to wal.

kroyena, majątek mam z kredytu, brudy też sie znajdą. Zakupy z ominięciem VATu to chyba jest bardziej problem sprzedającego - przecież to ona ma odprowadzić VAT nie ja. Nie mam obowiązku brania faktury :p Naruszenie prawa budowlanego... jaaaaaa??? Nieeeeeeee, nigdy :wink:

Wciąż mogę kandydować?

facio, podłogówka na kablach grzejnych Nexansa, moce od 400kilku do prawie 1700W, sterowane sterownikami Microline OCC2. Pod spód 16cm styropianu, na wierzch 8 cm betonu. Jak masz jakieś dodatkowe pytania to wal.

Wisper zostań już tym sołtysem :lol:

Odnośnie podłogówki to mam pytania a raczej nie wiem o co pytać... Chcę wszystko na prąd tzn. c.o. i c.w.u. (nie pomyliłem skrótów?). Od czego zacząć? robić samemu czy zlecić firmie? mam pewną ofertę w tej sprawie jeśli chcesz ją obejrzeć i skomentować to chętnie wrzucę ją na priv. Nie obawiasz się kosztów eksploatacji?

Ja też wszystko na prąd. To już mamy punkt zaczepienia :)

C.O. kojarzy mi się z ogrzewaniem wodnym - czyli woda podgrzewana kotłem elektrycznym. Tego bym nie robił, bo kumuluje się wady obu systemów. Płacisz za instalację hydrauliczną i za prąd. Moim zdaniem korzystniejsze jest rozwiązanie z grzejnikami tylko na prąd - nawet jeśli koszty eksploatacji będą wyższe, to zaoszczędzasz na kosztach instalacji. U mnie cała instalacja ogrzewania (grzejniki + wszystko do podłogówki) to 6700 złotych (a dałoby się taniej). Za bojler dorzućmy 1000zł, ale to już instalacja c.w.u.

Czy robić samemu czy zlecać firmie? To jest proste. Mogę nie umieć przyciąć równo deski, ale uwierz mi: to jest proste. Jest trochę literatury na necie. Da się radę samemu, a jak pójdziesz do firmy handlującej tym sprzetem to sami Ci zrobią takie obliczenia - za darmo. W końcu muszą wiedzieć co i jakiej mocy chcą Ci sprzedać.

A ofertę podrzuć, zobaczę co ciekawego napisali.

Czy obawiam się kosztów? Ktoś zrobił zestawienie kosztów które trzeba ponosić przy instalacji z gazem płynnym. Opłat naliczył tam na jakieś 1500zł rocznie (przeglądy, dzierżawy itd). Przy prądzie tego nie mam. Wychodzę z założenia że robiąc dom energooszczędny wyjdzie mnie to nie tak dużo. A nawet jeśli będzie mnie to kosztowało powiedzmy rocznie 1000 złotych więcej, to na samej instalacji zaoszczędziłem tyle że na 20 lat starczy :) Poza tym, niestety gaz i olej będą coraz droższe, choćby dlatego że się kończą. A prąd był, jest i będzie. Bo jakby się uprzeć to nawet z buraków cukrowych się go da zrobić :wink:

A tak naprawdę to zobaczymy za jakiś czas czy będę zadowolony...

Alfreda: Dziękuję, dziękuję, dziękuję :)

Andrzejka: Już bardziej bym się spodziewał interwencji wykonawcy tej linii. To ten sam elektryk który mi teraz doprowadza prąd do domu. Rozmawiałem z nim i w krótkich żołnierskich słowach przedstawiłem, że ktoś sie chyba ... na łby pozamieniał jeśli myśli że ja im to zapłacę. Powiedziałem że z URE konsultowałem sprawę i ZE będzie miał ich na głowie. Facet zna ludzi w ZE, więc... mógł im prywatnie przekazać że nie warto się w to ładować.