fizyk 15.08.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2005 Whisper - Dziennik Zaje..fajny. Domek też. Przeczytałem od wczoraj calość. I bierz to za wyróżnienie bo jest to drugi dziennik przeczytany przeze mnie. Pierwszy był Elli. Ja zapraszam do swojego dziennika/albumika. Zacząłem pisać sobie o budowie ale porzuciłęm ten zamysł. I jakość nie mogłem się zebrać. A teraz - to juz nie warto zaczynać, kiedy chce się budowę kończyć. Domek macie fajny. Czy do każdego projektu Muratora dają taki domek do sklejania? Po pierwsze, to projekt indywidualny. Ale za to się nie obrażę. Ale mój modelik jest jedyny. Niepowtarzalny. I od zera wykonany przeze mnie przy użyciu technicznego, ołówka, kredek, linijki, nożyczek i czego tam jeszcze. Dobra, już mi przeszło A co do dziennika - WARTO. Nawet na tym etapie. I dla siebie i dla innych. Ja teraz na przykład poluję na dzienniki opisujące mój etap robót - bo przynajmniej wiem co ja właściwie powinienem teraz zrobić Whisper, zaskakujesz mnie chłopie . Kiedyś bawiłem się w produkcję kartonowych samochodów (takie już moje przeznaczenie). Muszę przyznać że chałupka papierowa wyszła OK!!! A nawet obie! Moje pytanie nie wynikało z mojej niewiary w Ciebie. Gdzieś już widziałem taki kartonowy modelik - i stąd moje zaciekawienie. Co do Twojej namowy do pisania dziennika - zastanowię się. Może dam się skusić. Jeszcze raz - najlepsze życzenia z okazji kolejnej osiemnastki Luśki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka Whispera 16.08.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Dziękuję Wam wszystkim gorąco za życzenia urodzinowe - jesteście kochani :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 16.08.2005 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 Luśka - spóźnione ale najserdecznie życzenia urodzinowe http://homepage3.nifty.com/kakitsuka/sketch/pictures/rose.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula75 16.08.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2005 My również spóźnione ale najlepsze życzenia składamy. Mało kłopotów i dużo radości z budowy domku Anula75 i Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.08.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Jako kandydat zdajesz sobie sprawę, że jest moda ostatnio na podmianę papierków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.08.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Nie panikuj, generator telefoniczny w łapkę i każdy z tych drutów możesz "przedzwonić". No chyba, że jeszcze nie wywołałeś zdjęć z układem drutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.08.2005 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Na szczęście układ drutów mam obcyfrakowany. Chodzi mi bardziej o to, że ten ... zostawia mnie teraz z tym bałaganem. Teraz będę musiał dochodzić co jest co, malować sobie schematy, zatrudniać elektryka żeby mi rozdzielnicę zrobił (a na pewno weźmie więcej niż gdyby całość robił sam), poza tym jestem w plecy na materiałach, które Stasio ma. Bo nie sądzę, żeby był skłonny je oddać, zanim się nie "rozliczymy". A ja nie mam zamiaru mu w takim wypadku płacić ponad to co dostał i wziął, tym nardziej że on pewnie wymyśli sobie nowe ceny. Ponawiam pytanie - cena za punkt jest liczona razem z podłączeniem do skrzynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona budowniczego 17.08.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 U nas było tak: cena za punkt to każdy kabelek wystający z kontaktu (światło górne i przełącznik to jeden punkt, pośrednich puszek nie liczyliśmy). Płaciliśmy 25zł za punkt z materiałem - nie była to robota super pedantyczna i bardzo porządni budowlańcy pewnie kręcili by nosem, ale obleci. Potem czeka nas jeszcze osobno uzbrojenie skrzynki i podłączenie wszystkiego, bo na razie w stanie otwartym nie robiliśmy nic poza rozłożeniem kabli i puszek (oczywiście wszystkie kabelki zostały doprowadzone do skrzynki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 17.08.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ej jeszcze pomiary powinny być. Whis., ty już steropian przerabiałeś, daltonistą nie jesteś sam byś sobie tę elektrykę zrobił, tym bardziej, że po napięciem te prace to nie będą. Zacznij od garażu, a potem to już z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 17.08.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ponawiam pytanie - cena za punkt jest liczona razem z podłączeniem do skrzynki? Cena za punkt nie jest liczona z podłączeniem do skrzynki. Skrzynka to inna bajka. Każde urządzenie w skrzynce ( bezpiecznik, różnicówka, wyłącznik czasowy itd.) jest liczony jako osobny punkt. Czyli do ilości punktów w domu (żyrandole i gniazdka) dolicz ilość obwodów, bo każdy zabezpieczony jest osobną eską albo różnicówką. Pozdrawiam - Łyba(mąż Olki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.08.2005 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Łyba, no to nie jest tak tragicznie (poza wkurzeniem). Do faceta dzwonię dziś cały dzień i nie odbiera telefonu (a wiem że jest w pracy). Więc jak się dziś nie dodzwonię, to po prostu oleję go. Dałem 1100, 1000 mam w moich materiałach, wyjdzie jakieś 16 złotych za punkt. Czyli chytry dwa razy traci - będę miał taniej instalację. Tylko teraz zrobić muszę jakiś schemat tego co on narobił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.08.2005 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ej jeszcze pomiary powinny być. Whis., ty już steropian przerabiałeś, daltonistą nie jesteś sam byś sobie tę elektrykę zrobił, tym bardziej, że po napięciem te prace to nie będą. Zacznij od garażu, a potem to już z górki. Niby tak... Kanle przedzwonić czy gniazdka pomontowac to jeszcze nic, gorzej ze zrobieniem skrzynki. Chociaż jakbym zobaczył jak to w środku wygkląda to może by coś z tego wyszło. Ma ktoś zdjęcie środka swojej skrzynki? Od strony kabelków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 17.08.2005 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ej jeszcze pomiary powinny być. Whis., ty już steropian przerabiałeś, daltonistą nie jesteś sam byś sobie tę elektrykę zrobił, tym bardziej, że po napięciem te prace to nie będą. Zacznij od garażu, a potem to już z górki. Niby tak... Kanle przedzwonić czy gniazdka pomontowac to jeszcze nic, gorzej ze zrobieniem skrzynki. Chociaż jakbym zobaczył jak to w środku wygkląda to może by coś z tego wyszło. Ma ktoś zdjęcie środka swojej skrzynki? Od strony kabelków biedaku....... jakbys mieszkal blizej to bym Ci podeslala swojego ojca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.08.2005 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ej jeszcze pomiary powinny być. Whis., ty już steropian przerabiałeś, daltonistą nie jesteś sam byś sobie tę elektrykę zrobił, tym bardziej, że po napięciem te prace to nie będą. Zacznij od garażu, a potem to już z górki. Niby tak... Kanle przedzwonić czy gniazdka pomontowac to jeszcze nic, gorzej ze zrobieniem skrzynki. Chociaż jakbym zobaczył jak to w środku wygkląda to może by coś z tego wyszło. Ma ktoś zdjęcie środka swojej skrzynki? Od strony kabelków biedaku....... jakbys mieszkal blizej to bym Ci podeslala swojego ojca Ale ja teraz nieufny jestem, nawet jakbyś osobiście przyjechała to spisałbym z toba umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 17.08.2005 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ma ktoś zdjęcie środka swojej skrzynki? Od strony kabelków Mówisz i masz http://foto.onet.pl/upload/33/91/_518967_n.jpg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.08.2005 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Hmmm... a jakieś zbliżenie? I się zastanwiam, do czego jest główny kabel podłączony. Jakieś zaciski, czy od razu do FRa. No i potem z FR-a jak to do S-ek podłaczyć. Kablami czy też jakaś listwa? Bo ta listwa ktora jest w skrzynce to chyba na "zero"? A może na "zero" i "żółto-zielony? Mamy gdzieś wątek "Jak samodzielnie zmontować rozdzielnicę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 17.08.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Ej jeszcze pomiary powinny być. Whis., ty już steropian przerabiałeś, daltonistą nie jesteś sam byś sobie tę elektrykę zrobił, tym bardziej, że po napięciem te prace to nie będą. Zacznij od garażu, a potem to już z górki. Niby tak... Kanle przedzwonić czy gniazdka pomontowac to jeszcze nic, gorzej ze zrobieniem skrzynki. Chociaż jakbym zobaczył jak to w środku wygkląda to może by coś z tego wyszło. Ma ktoś zdjęcie środka swojej skrzynki? Od strony kabelków biedaku....... jakbys mieszkal blizej to bym Ci podeslala swojego ojca Ale ja teraz nieufny jestem, nawet jakbyś osobiście przyjechała to spisałbym z toba umowę jasne spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasztanka 17.08.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 hehehe podoba mi sie COPYRIGHT BY KASZTANKA !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 17.08.2005 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 hehehe podoba mi sie COPYRIGHT BY KASZTANKA !!!!! Za każdym razem będę to przy "skunksie" umieszczał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 17.08.2005 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2005 Hmmm... a jakieś zbliżenie? I się zastanwiam, do czego jest główny kabel podłączony. Jakieś zaciski, czy od razu do FRa. No i potem z FR-a jak to do S-ek podłaczyć. Kablami czy też jakaś listwa? Bo ta listwa ktora jest w skrzynce to chyba na "zero"? A może na "zero" i "żółto-zielony? Mamy gdzieś wątek "Jak samodzielnie zmontować rozdzielnicę"? Jak Łyba wróci do domu to Ci wszystko wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts