Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Whisperów

Whisper

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niech sie dziennik cieszy, bo naprawde jest niesamowity !

Wiesz, mamy chyba z Wami, Krolem i Krolowa Wilczomlecza, cos wspolnego. Jest to nieco irracjonalne podejscie do aspektu pt.: FINANSE.

Ale to (chyba) najlepszy sposob na zycie. Bo w koncu od czegoz sa bankierzy ?! Byc moze pozwole sobie poprosic Cie o cenna rade wybierajac sie na ich planete. Niebawem to nastapi.

W miedzyczasie, gdy to pisze, zadzwonila zona wlasciciela naszej przyszlej dzialki. Mysli, ale cos czuje ,ze zgodzi sie na nasza propozycje!

Facet, moze Ty szczescie przynosisz ??

Gdy zaawansujemy sie juz troche dalej to zapytam Cie tez o Twojego KierBuda, czy rozumny jakis i komunikatywny. No i czy osiagalny dla nas lokalizacyjne, ale pewnie tak bo w koncu budujecie calkiem niedaleko.

Pozdrowka

Tola: ja często czytam obejmując wzrokiem cały wiersz albo akapit, bez czytania poszczególnych słów, wychwytuję słowa przewodnie i składa mi się z tego tekst. Ale u Ciebie przeczytałem coś co mnie tak troszkę zmieszało:

Whisper, pozwolisz że tu, ale ja muszę....mpb 1971...widząc Twego ptaszka

:o :o :o :oops: :lol: :wink:

No, niech się Luśka dowie...

Maluszek: no! :D

Aggi: Mój Kierbud jest z Grodziska, więc już chyba bardziej dostępny dla Was być nie może ;)

Jestem z niego zadowolony. Fachowiec starej daty, ale nie jest ograniczony technologicznie ;) jeśli wiesz o czym mówię ;) Interesuje się tym co się dzieje. W sumie najbardziej był mi przydatny podczas pierwszego etapu, teraz mniej, ale i tak co jakiś czas dzwoni, pyta co się na budowie dzieje, czy podjechać, czasem wpadnie bez uprzedzenia, bo był w okolicy i się zainteresował. Sprzedany już jest w kilka miejsc, na pewno u Goomisiów kieruje.

A czy przynoszę szczęście? No, w sumie, dlaczego by nie? W końcu jestem piękny, inteligentny i skromny, to i szczęście mogę przynosić.

:roll:

Whisper, pozwolisz że tu, ale ja muszę....mpb 1971...widząc Twego ptaszka 8) :roll: :wink: , coś dziwnego się dzieje z moją twarzą :lol:

nie sposób mieć zły dzień, pozdrawiam serdecznie.

Whisper, pozwolisz, że tu ale skoro Tola zaczęła... :lol: :lol: :lol:

Tolu, cieszę się, że podoba Ci się

[/b]mój ptaszek 8) , zawsze wiedziałam, że kto z rana ogląda ptaszki ten dobry humor ma :wink: .

Pozdrawiam równie serdecznie :lol:

Whisper, pierwszy dzień w szkole, a Ty już masz czerwone poprawki w zeszycie...czy to dobrze wróży na cały rok szkolny? :roll: 8) :wink:

....a ptaszek?....najcudniejszy na świecie... :lol:

żeby moi robotnicy w takim tempie na budowie pracowali...ech....

Whisper a jakie Pan Jarek ma obecnie ceny?

Mi jego wycena niestety nie zmieściła się w budżecie :-?

A że się zna i jest kompetenty - to fakt - miałem okazję się przekonać.

Aha, wtedy, jak dobrze pamiętam, miałem jedną wątpliwość na taką oto sytuację:

- palimy w kominku a reku sobie działa. Ciach i nie ma prądu.

1. przestają pracować turbiny reku i kominka

2. w kominku dalej się pali

3. przestaje być odbierane ciepło z kominka w wymaganej ilości

Jakie jest wyjście z takiej sytuacji ?!

Na wszelki wypadek wybrałem DGP grawitacyjne.

Pozdrawiam

ejdźcie do samochodu zostawionego na słońcu. Temperatura powietrza: 25 stopni.Temperatura powietrza w samochodzie: 65 stopni I właśnie od gorącego powietrza na strychu będą się mocno nagrzewały przewody prowadzące powietrze do pomieszczeń. Są co prawda ocieplane, i to grubiej niż standardowo, ale to niewiele da - te 60-70 stopni będzie podgrzewało przewody, a powietrze wpadające do domu będzie coraz bardziej i bardziej gorące.

Kurcze az tak się nagrzewa strych na nieużytkowym? :o :o

Jestem w szoku, myślałem, że tyle to wyciągnie dach pod blachą tak z centymetr od blachy ;-) a resztę załatwią szczeliny wentylacyjne. Dachówka ceramiczna pewnie ma trochę lepsze osiągi. Coś mi się nie wydaje, żeby powietrze na poddachu ogrzewało się do 60 stopni latem. Nu ale może się mylę? U moch rodziców, jak wlazłem pod eternit (budownictwo lat 80, płyta eternitowa na stelażu stalowym), to faktycznie było jak w piecu...

pozdrawiam

Gerion

Mi też się nie zmieściła, ale... skoro z budżetu można dać górnikom, to i na wentylację musi starczyć. Poza tym to był właściwie jedyny "wentylator" :lol: z którym rozmawiałem dłużej i co do którego nie miałem żadnych wątpliwości.

Dzieje się wtedy dokładnie to samo, co u moich rodziców, którzy mają kominek bez DGP - grzeje kominek. Popsuć się to nie popsuje, po prostu więcej ciepła powinien oddawać sam wkład, a właściwie obudowa (bo nie jest z niego "zabierane" ciepło), reszta pewnie tradycyjnie idzie w komin.

ejdźcie do samochodu zostawionego na słońcu. Temperatura powietrza: 25 stopni.Temperatura powietrza w samochodzie: 65 stopni I właśnie od gorącego powietrza na strychu będą się mocno nagrzewały przewody prowadzące powietrze do pomieszczeń. Są co prawda ocieplane, i to grubiej niż standardowo, ale to niewiele da - te 60-70 stopni będzie podgrzewało przewody, a powietrze wpadające do domu będzie coraz bardziej i bardziej gorące.

Kurcze az tak się nagrzewa strych na nieużytkowym? :o :o

Jestem w szoku, myślałem, że tyle to wyciągnie dach pod blachą tak z centymetr od blachy ;-) a resztę załatwią szczeliny wentylacyjne. Dachówka ceramiczna pewnie ma trochę lepsze osiągi. Coś mi się nie wydaje, żeby powietrze na poddachu ogrzewało się do 60 stopni latem. Nu ale może się mylę? U moch rodziców, jak wlazłem pod eternit (budownictwo lat 80, płyta eternitowa na stelażu stalowym), to faktycznie było jak w piecu...

pozdrawiam

Gerion

Póki co u mnie na strychu jest po prostu dość ciepło, ale nie mam podbitki, mam też kawałek zadaszenia nad tarasem i powietrze może hulać do woli. Ale jak się to przymknie podbitką, to otwory wentylacyjne chyba nie dadzą sobie rady porządnie ochłodzić zamkniętej przestrzeni pod rozgrzanym przykryciem :(

Mi też się nie zmieściła, ale... skoro z budżetu można dać górnikom, to i na wentylację musi starczyć. Poza tym to był właściwie jedyny "wentylator" :lol: z którym rozmawiałem dłużej i co do którego nie miałem żadnych wątpliwości.

nurni - nam też się nie zmieściła ale zrezygnowaliśmy z czegoś tam tak, żeby p. Jarek zrobił u nas reku.

Dzieje się wtedy dokładnie to samo, co u moich rodziców, którzy mają kominek bez DGP - grzeje kominek. Popsuć się to nie popsuje, po prostu więcej ciepła powinien oddawać sam wkład, a właściwie obudowa (bo nie jest z niego "zabierane" ciepło), reszta pewnie tradycyjnie idzie w komin.

Wyjście jest bardzo proste - w takiej sytuacji jak opisujesz wystarczy otworzyć kratki w obudowie kominka i już. Kominek sobie dalej grzeje i oddaje ciepło przez te kratki a reku sobie w tym czasie odpoczywa.

Wyjście jest bardzo proste - w takiej sytuacji jak opisujesz wystarczy otworzyć kratki w obudowie kominka i już. Kominek sobie dalej grzeje i oddaje ciepło przez te kratki a reku sobie w tym czasie odpoczywa.

To jest dla mnie oczywiste, tylko co wtedy jeśli nasza koncepcja wizualno/estetyczna nie przewidywała żadnych dodatkowych kratek, oprócz przeliczonych wylotów z kafli?

W przypadu jeśli ma się dodatkowe kratki (otwieralne) to nie ma problemu.

Oczywiście jeśli się jest w domu :wink: 8) .

Ale, z drugiej strony, jak się pali w kominku to powinno się być w domu :wink:

Pozdrawiam

To jest dla mnie oczywiste, tylko co wtedy jeśli nasza koncepcja wizualno/estetyczna nie przewidywała żadnych dodatkowych kratek, oprócz przeliczonych wylotów z kafli?

W przypadu jeśli ma się dodatkowe kratki (otwieralne) to nie ma problemu.

Oczywiście jeśli się jest w domu :wink: 8) .

Ale, z drugiej strony, jak się pali w kominku to powinno się być w domu :wink:

Pozdrawiam

nurni - u mnie są tylko 4 kratki (wszystkie z żaluzjami) i tak sprytnie umieszczone, że ich wcale nie widać. Jak nas w domu nie ma to raczej w kominku nie palimy.