HuSal 16.07.2024 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2024 Wspaniala wiadomość. A da się nim "ruszac" sterując nim jakoś elektrycznie? Bo może zawór jest czysty, tylko silnik niedomaga. Da się wymusić obrót silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 16.07.2024 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2024 niestety, nie ma takiej funkcjnalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HuSal 16.07.2024 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2024 To w sumie jak się dowiedzieć, czy silnik działa czy nie? Kocioł zgłosiłby błąd, gdyby kazał silnikowi się kręcić a zawór stał? Czy wyświetlanie pozycji 0 1 2 jest szacunkowe, czy rzeczywiste odczytane z czujników? Ten wspomniany wkład z silnikiem to się po prostu odkręca na dwie śruby, czy zaskoczy mnie tam jakiś uszczelniacz, kit, jednorazowy oring z papieru? W piątek, sobotę to rozbebeszę, dam znać co znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 17.07.2024 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 Aby dowiedzieć się czy silnik działa wystarczy wyłączyć i właczyć zasilanie kotła, nastąpi wtedy pełne przesterowanie zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HuSal 17.07.2024 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2024 Ok, nawet jeśli będzie rozebrany i ciśnienie w układzie będzie równe zero? Zakręci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 18.07.2024 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2024 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HuSal 18.07.2024 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2024 No i rozebrałem ten zawór. Dwie śruby, trochę siłowania się z nim, szmata pod spodem jako sorbent. Wypadły z niego takie, jakby to opisać, zaokrąglone (wygięte bardziej) kawałki, płytki, płaskie kawałki na pierwszy rzut oka - plastiku. Myślałem, że coś się połamało i to są tego elementy. Ale zawór okazał się być czysty, oringi całe, wszystko spoko. Po włączeniu kotła zawór się ruszył (to jest siłownik, to się nie kręci, to się wysuwa) w te i z powrotem. Wytarłem szmatą wszystko, złożyłem do kupy, napełniłem instalację i działa. Podgrzewając wodę nie dogrzewa już CO. Znów kotłownio-hydroforownia jest najzimniejszym miejscem w domu. Byle tylko pompa nie ruszała, tak jak to miało miejsce wcześniej. Nie wiem na ile Pan konsultant działał wtedy w sprawie, ale uspokoiło się i nie wychładzało zasobnika CWU. Co wypadło? Sprasowane opiłki stali (żelaza), w palcach rozkruszało się to na drobny pył, mocno na szaro brudzący palce. Przyciągane było do magnesu. Wypadło, zawór działa. Inna sprawa, że takie czyszczenie chyba powinno wchodzić w skład przeglądu kotła na gwarancji. Płaciłem serwisantom, a oni tylko czyścili palnik i sprawdzali ciśnienie w zbiorniku wzbiorczym. Uprzedzając pytania - mam separator z magnesem, tak, przy przeglądach był czyszczony. Nie, woda jeszcze nie jest czarna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.07.2024 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2024 (edytowane) Tak serwisant powinien wyczyścić cała część hydrauliczną. Firmy serwisowe które z nami współpracuja mają dostę do dokładnych list czynności serwisowych które powinny byc wykonane w zalezności od modelu urządzenia i roku eksploatacji. W przypadku kotłów Vitodens B1xF poniższy zapis jest przy każdym przeglądzie Sprawdzenie działania zaworu przełącznego CO-CWU Sprawdzenie pod kątem obecności zanieczyszczeń/kamienia kotłowego -> czyszczenie. Edytowane 19 Lipca 2024 przez Konsultant Viessmann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HuSal 23.08.2024 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2024 No dobra, czyściłem ten zawór raz - wypadło dużo kamienia. Działał miesiąc, potem znów, po braku prądu coś się zblokowało i znów przepuszczał. Rozebrałem, tym razem nie wypadło z niego nic. Wewnętrzny oring wyglądał na spłaszczony, zużyty, więc wymieniłem. Wszystkie inne gumki są w dobrym stanie, zawór działa, zamyka się i otwiera. Ale od wczoraj znów to samo, tym razem po 14 dniach, przepuszcza gorącą wodę z wężownicy na obieg CO. Nie mam pomysłu co jest z tym nie tak. Co mam zrobić, na pewno wymiana na nowy jest bez sensu, przecież widzę, że działa, rusza się, domyka, uszczelki są i działają. Tym razem awaria bez braku prądu, więc nie powinien się poruszyć, a jakimś cudem rozszczelnić. Znów rozebrać, popatrzeć i złożyć? Zawołać serwis, wydać 300+ PLN i może pomoże jak ktoś inny rozbierze? Co jest z tym zaworem źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 23.08.2024 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2024 niestety bez diagnostyki na miejscu ciężko jest coś wiecej powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HuSal 27.08.2024 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2024 Dobra. Kolejny raz rozebrane, oring zmieniony, przepuszcza dalej. Czy jest możliwość, że przepuszcza na czymś innym? Np na bypassie? Skończyły mi się pomysły. Uszczelki wyglądają na dobre, oring był słaby, zmieniłem, pomogło na 14 dni. Teraz znów zmieniłem oring i już nie pomogło. Czy mogło się coś gdzieś przytkac niekoniecznie w zaworze trojdrogowym tylko gdzie indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 28.08.2024 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2024 podtrzymuję zdanie, że bez diagnostyki przy urządzeniu nic więcej nie jestem w stanie pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts