Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundament pod dom szkieletowy

pazuzel

Recommended Posts

Witam,

Znalazłem ciekawy w mojej opinii fundament w czeluściach internetu. Co doświadczeni koledzy myślą o takim fundamencie ?

Planowałbym zebrać humus, zrobić odpowiednio wysoki szalunek, w szalunku wiertnicą wywiercić słupy, zazbroić opaskę wraz ze słupami. Środek wypełnić tak samo jak fundament tradycyjny tj. na położone wcześniej rury kanalizacyjne wysypać pospółkę, następnie ją zagęścić i na to wylać chudziak. Później położyć styropian i zrobić właściwą wylewkę.

Dużo mniej pracy niż przy jakimkolwiek innym fundamencie, cenowo też prawdopodobnie niewymiernie taniej.

Zaznaczam, że w/w fundament miałby służyć pod parterowy dom szkieletowy, z poddaszem służącym za strych. Dach pokryty starą dachówką z rozbiórki lub blachą

Co znaczy odpowiednio wysoki szalunek?

Co do pokazanego na YT funamnentu , po co te "słupy" ? Co to ma dać w założeniu nie wiem, ale co daje to wiem -NIC poza robotą wykoana tj wierceniem. potem zbrojeniem -nie doogladąlem do końca filmu.

Chcesz wykonać fundamnet niezgodnie z zasadami, zapytaj kierownika czy to podpisze. Ja bym nie podpisał. Funament powinien być poniżej poziomu przemarzania a nie na poziomie zdjętego humusu. Opaski przeciw wysadziniowe znam jakby co.

Co do tego pomysłu z filmu trochę to przypominać ma chyba fundmanet na studniach, i oczep. Ale nie te średnice nie te grubości i nie taka praca.

Jak dla mnie pomysł pozbawiony zupelnie sensu.

Edytowane przez jajmar

Odpowiednio wysoki szalunek, czyli taki który zacznie się na poziomie gruntu po zdjęciu humusu i będzie wyciągnięty do góry na żądaną wysokość. Zależy ile tego humusu będzie trzeba zdjąć. Górna granica to ta na której zaplanuję poziom 0. czyli może to być 30, 50 a może 70 cm w sumie + głębokość słupów

Te słupy mają być właśnie wywiercone na głębokość poniżej strefy przemarzania.

Jest to dokładnie coś jakby słupy po obwodzie i na górze wieniec

Jeżeli buduje się szkieletówki na słupach, z drewnianą podłogą nad gruntem, więc de facto całość wisi na tychże słupach to nie rozumiem dlaczego powyższe rozwiązanie jest bez sensu.

Tutaj dodatkowo na słupach mamy wzmocnienie w postaci tej ,, opaski", a wnętrze jest niczym innym jak tym czym jest wypełnienie tradycyjnego fundamentu, czyli zagęszczonym piaskiem/pospółką + chudziak

Edytowane przez pazuzel

Odpowiednio wysoki szalunek, czyli taki który zacznie się na poziomie gruntu po zdjęciu humusu i będzie wyciągnięty do góry na żądaną wysokość. Zależy ile tego humusu będzie trzeba zdjąć. Górna granica to ta na której zaplanuję poziom 0. czyli może to być 30, 50 a może 70 cm w sumie + głębokość słupów

Te słupy mają być właśnie wywiercone na głębokość poniżej strefy przemarzania.

Jest to dokładnie coś jakby słupy po obwodzie i na górze wieniec

Jeżeli buduje się szkieletówki na słupach, z drewnianą podłogą nad gruntem, więc de facto całość wisi na tychże słupach to nie rozumiem dlaczego powyższe rozwiązanie jest bez sensu.

Tutaj dodatkowo na słupach mamy wzmocnienie w postaci tej ,, opaski", a wnętrze jest niczym innym jak tym czym jest wypełnienie tradycyjnego fundamentu, czyli zagęszczonym piaskiem/pospółką + chudziak

Jeżeli liczysz na to że te "słupy" wpuszczone w grunt spowodują że fundament będzie na prawidłowym poziomie - nie będzie to tak nie zadziała.

Po pierwsze te "słupy" są za małe by enzymatic budynek, to zadziała jak chodzenie po plaży w szpilkach, po 2. taki oczep-ta belka na słupach lub palach musi mieć odpowiednie zaprojektowane i wykonane zbrojenie i nie sa to 4fi 12. Oczep nie musi i często nie "dotyka" gruntu.

Ściany fundamentowej nie robi się do poziomu zero a do poziomu chudziaka.

tak na marginesie -Pale to też nie są, pale inaczej pracują. Tak jak napisałem w mojej ocenie pomysł zupełnie bez sensu, ale to Twoja inwestycja buduj jak uważasz że tak sie to robi. Wrzuc tu relacja z budowy i potem po czasie. Co na to kierownik już wie co ma podpisać? A tak przy okazji cikawe co powie na to projektant, podpisze nie podpisze?