pazuzel 03.02.2024 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2024 Witam, Znalazłem ciekawy w mojej opinii fundament w czeluściach internetu. Co doświadczeni koledzy myślą o takim fundamencie ? Planowałbym zebrać humus, zrobić odpowiednio wysoki szalunek, w szalunku wiertnicą wywiercić słupy, zazbroić opaskę wraz ze słupami. Środek wypełnić tak samo jak fundament tradycyjny tj. na położone wcześniej rury kanalizacyjne wysypać pospółkę, następnie ją zagęścić i na to wylać chudziak. Później położyć styropian i zrobić właściwą wylewkę. Dużo mniej pracy niż przy jakimkolwiek innym fundamencie, cenowo też prawdopodobnie niewymiernie taniej. Zaznaczam, że w/w fundament miałby służyć pod parterowy dom szkieletowy, z poddaszem służącym za strych. Dach pokryty starą dachówką z rozbiórki lub blachą Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/276145-fundament-pod-dom-szkieletowy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.02.2024 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2024 (edytowane) Co znaczy odpowiednio wysoki szalunek? Co do pokazanego na YT funamnentu , po co te "słupy" ? Co to ma dać w założeniu nie wiem, ale co daje to wiem -NIC poza robotą wykoana tj wierceniem. potem zbrojeniem -nie doogladąlem do końca filmu. Chcesz wykonać fundamnet niezgodnie z zasadami, zapytaj kierownika czy to podpisze. Ja bym nie podpisał. Funament powinien być poniżej poziomu przemarzania a nie na poziomie zdjętego humusu. Opaski przeciw wysadziniowe znam jakby co. Co do tego pomysłu z filmu trochę to przypominać ma chyba fundmanet na studniach, i oczep. Ale nie te średnice nie te grubości i nie taka praca. Jak dla mnie pomysł pozbawiony zupelnie sensu. Edytowane 3 Lutego 2024 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/276145-fundament-pod-dom-szkieletowy/#findComment-8093919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazuzel 03.02.2024 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2024 (edytowane) Odpowiednio wysoki szalunek, czyli taki który zacznie się na poziomie gruntu po zdjęciu humusu i będzie wyciągnięty do góry na żądaną wysokość. Zależy ile tego humusu będzie trzeba zdjąć. Górna granica to ta na której zaplanuję poziom 0. czyli może to być 30, 50 a może 70 cm w sumie + głębokość słupówTe słupy mają być właśnie wywiercone na głębokość poniżej strefy przemarzania. Jest to dokładnie coś jakby słupy po obwodzie i na górze wieniec Jeżeli buduje się szkieletówki na słupach, z drewnianą podłogą nad gruntem, więc de facto całość wisi na tychże słupach to nie rozumiem dlaczego powyższe rozwiązanie jest bez sensu. Tutaj dodatkowo na słupach mamy wzmocnienie w postaci tej ,, opaski", a wnętrze jest niczym innym jak tym czym jest wypełnienie tradycyjnego fundamentu, czyli zagęszczonym piaskiem/pospółką + chudziak Edytowane 3 Lutego 2024 przez pazuzel Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/276145-fundament-pod-dom-szkieletowy/#findComment-8093932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.02.2024 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2024 Odpowiednio wysoki szalunek, czyli taki który zacznie się na poziomie gruntu po zdjęciu humusu i będzie wyciągnięty do góry na żądaną wysokość. Zależy ile tego humusu będzie trzeba zdjąć. Górna granica to ta na której zaplanuję poziom 0. czyli może to być 30, 50 a może 70 cm w sumie + głębokość słupów Te słupy mają być właśnie wywiercone na głębokość poniżej strefy przemarzania. Jest to dokładnie coś jakby słupy po obwodzie i na górze wieniec Jeżeli buduje się szkieletówki na słupach, z drewnianą podłogą nad gruntem, więc de facto całość wisi na tychże słupach to nie rozumiem dlaczego powyższe rozwiązanie jest bez sensu. Tutaj dodatkowo na słupach mamy wzmocnienie w postaci tej ,, opaski", a wnętrze jest niczym innym jak tym czym jest wypełnienie tradycyjnego fundamentu, czyli zagęszczonym piaskiem/pospółką + chudziak Jeżeli liczysz na to że te "słupy" wpuszczone w grunt spowodują że fundament będzie na prawidłowym poziomie - nie będzie to tak nie zadziała. Po pierwsze te "słupy" są za małe by enzymatic budynek, to zadziała jak chodzenie po plaży w szpilkach, po 2. taki oczep-ta belka na słupach lub palach musi mieć odpowiednie zaprojektowane i wykonane zbrojenie i nie sa to 4fi 12. Oczep nie musi i często nie "dotyka" gruntu. Ściany fundamentowej nie robi się do poziomu zero a do poziomu chudziaka. tak na marginesie -Pale to też nie są, pale inaczej pracują. Tak jak napisałem w mojej ocenie pomysł zupełnie bez sensu, ale to Twoja inwestycja buduj jak uważasz że tak sie to robi. Wrzuc tu relacja z budowy i potem po czasie. Co na to kierownik już wie co ma podpisać? A tak przy okazji cikawe co powie na to projektant, podpisze nie podpisze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/276145-fundament-pod-dom-szkieletowy/#findComment-8093945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts