ezg2014 03.02.2024 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego Mam instalację 10kwp zainstalowaną w 2022r. Obliczyłem, że roczny zwrot z inwestycji to ok. 15%. Czyli zwrot po 7 latach. A jak jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 03.02.2024 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego U mnie jedna z minimalną dotacją zwróciła się po 4 latach a druga bez dotacji tylko własnoręcznie wykonana wkrótce taż się zwróci po 4 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 04.02.2024 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego Moja instalacja bez żadnej dotacji. Ale nie wliczyłem zwrot podatku, który otrzymałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 04.02.2024 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego Ja instalowałem w 2015r zapomniałem kiedy się zwróciła;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dolce13 08.02.2024 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego (edytowane) U mnie zwrot w 4-5 lat w zależności od tego jaka będzie pogoda itp. Mam niecałe 10kWp.Żeby nieco bardziej wykorzystać inwestycję w pv zamontowałem tanią pc, by zużywała nadwyżkę produkcji na ogrzewanie budynku podczas umiarkowanych chłodów. Ze względu na to, że poprzednia zima była stosunkowo łagodna, pc zapewniła w 80% w/w ogrzewanie. Sądzę, że również obecna będzie podobna więc wyszedł mi ładny tandem pv+pc.Część instalacji pv oraz całe podłączenie pc wykonałem sam co znacznie obniżyło koszty inwestycji/przyspieszy jej zwrot.Dwa lata od założenia pv i pc mam już za sobą i faktycznie mniej więcej połowa wydatków z tym związanych już się zwróciła. Edytowane 12 Lutego przez Dolce13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.02.2024 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego Mam instalację 10kwp zainstalowaną w 2022r. Obliczyłem, że roczny zwrot z inwestycji to ok. 15%. Czyli zwrot po 7 latach. A jak jest u Was? Moje kalkulacje przy podejmowaniu decyzji o instalacji PV były niemal identyczne. Pod koniec 2020 roku dziwnym trafem nastąpił zastój w podpisywaniu umów "prosumenckich" skutkiem czego nie mogłem zgłosić wykonanej instalacji do dofinansowania (wówczas 5 kPLN). Planowany okres zwrotu wydłużył się orientacyjnie o kolejny rok. Z drugiej strony wzrost cen energii spowodował, że po trzech latach (oczywiście z uwzględnieniem tzw. "tarczy") zostało mi jeszcze ok. 15 m-cy do zerowego bilansu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts