Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot z fotowoltaiki na starych zasadach

ezg2014

Recommended Posts

U mnie zwrot w 4-5 lat w zależności od tego jaka będzie pogoda itp.

Mam niecałe 10kWp.

Żeby nieco bardziej wykorzystać inwestycję w pv zamontowałem tanią pc, by zużywała nadwyżkę produkcji na ogrzewanie budynku podczas umiarkowanych chłodów.

Ze względu na to, że poprzednia zima była stosunkowo łagodna, pc zapewniła w 80% w/w ogrzewanie. Sądzę, że również obecna będzie podobna więc wyszedł mi ładny tandem pv+pc.

Część instalacji pv oraz całe podłączenie pc wykonałem sam co znacznie obniżyło koszty inwestycji/przyspieszy jej zwrot.

Dwa lata od założenia pv i pc mam już za sobą i faktycznie mniej więcej połowa wydatków z tym związanych już się zwróciła.

Edytowane przez Dolce13

Mam instalację 10kwp zainstalowaną w 2022r. Obliczyłem, że roczny zwrot z inwestycji to ok. 15%. Czyli zwrot po 7 latach. A jak jest u Was?

Moje kalkulacje przy podejmowaniu decyzji o instalacji PV były niemal identyczne. Pod koniec 2020 roku dziwnym trafem nastąpił zastój w podpisywaniu umów "prosumenckich" skutkiem czego nie mogłem zgłosić wykonanej instalacji do dofinansowania (wówczas 5 kPLN). Planowany okres zwrotu wydłużył się orientacyjnie o kolejny rok. Z drugiej strony wzrost cen energii spowodował, że po trzech latach (oczywiście z uwzględnieniem tzw. "tarczy") zostało mi jeszcze ok. 15 m-cy do zerowego bilansu.