gogush 04.02.2024 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego (edytowane) Dawno nie zaglądałem na FM miałem trochę tematów do zakończenia , m.in zbiornik na deszczówkę ( tak tak w programie "Moja Woda") Temat udało się zakończyć : [ATTACH=CONFIG]468020[/ATTACH] Natomiast miałem problem z określeniem poziomu wody w zbiorniku a jest on przykryty betonową pokrywą więc sprawdzanie poziomu wody jest dość kłopotliwe. Kombinowałem z różnymi pływakami ale nie było pomysłu jak to sensownie wykorzystać. Znalazłem taki czujnik ultrasoniczny TS-FT002 [ATTACH=CONFIG]468021[/ATTACH] i jego główną zaletą jest to że używa częstotliwości 433Mhz, dlaczego to dla mnie by ło ważne ? ano dlatego że mam Home Assistanta i automatyzacje , więc chciałem ściągać dane do HA. Dzięki takiemu urządzeniu : https://pl.aliexpress.com/item/1005001815260665.html oraz rtl_433 udało mi się odczytać dane ( dla zainteresowanych to protokół 125 , czyli -R 125 ) odczyty wysyłam do MQTT ( przy okazji mam sporo czujników sąsiadów np. deszczu , temperatury i wiem jakie mają ciśnienie w oponach ) [ATTACH=CONFIG]468022[/ATTACH] Czujnik niestety czasem pokazuje skokowe wartości [ATTACH=CONFIG]468023[/ATTACH] więc zabezpieczyłem się przed dużymi skokami ( dla tych co używają HA może się przydac) : - name: Poziom wody - czujnik zbiornika state_topic: "rtl_433/TS-FT002/137" unit_of_measurement: "cm" state_class: measurement device_class: distance value_template: >- {% set current_depth = value_json.depth_cm %} {% if states('sensor.poziom_wody_czujnik_zbiornika') != 'unknown' %} {% set current_depth = current_depth | float %} {% set previous_depth = states('sensor.poziom_wody_czujnik_zbiornika') | float %} {{ current_depth if (previous_depth - 5 <= current_depth <= previous_depth + 5) else round(previous_depth, 1) }} {% else %} {{ value_json.depth_cm }} {% endif %} unique_id: zbiornik_poziom_wody W efekcie mam obecnie ładną informację jaki jest poziom wody deszczowej w zbiorniku : [ATTACH=CONFIG]468024[/ATTACH] więc jeśli prognoza mówi że będą opady i mam dużo w zbiorniku , mogę z wyprzedzeniem zużyć więcej wody Mam nadzieje ze komuś pomoże lub natchnie do swoich pomysłów. EDIT: dla osób które mają szambo (to też ciecz ) może to być ciekawe rozwiązanie monitorowania kiedy należy je opróżnić , a jak ktoś ma jeszcze automatykę jak np. HA to można wysłać powiadomienie na telefon aby "pan kupa" przyjechał po odbiór Edytowane 5 Lutego przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 08.02.2024 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego Do zbierania danych po 433Mhz używam rf-linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 08.02.2024 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego Do zbierania danych po 433Mhz używam rf-linka chyba rf-link wychodzi drozej od tego dongle co podałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts