_Tom 12.01.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Witam szanowne grono. Jestem tu 'nowiutenki' calkiem mozliwe wiec, ze bede sie powtarzal z tematem. Mamy w planach wybudowac dom parterowy, tzw. "elka". Jestesmy juz naprawde blisko projektu "Murator D20", chcialem jednak zapytac kogos kto mial juz doczynienia z czyms podobnym, lub generalnie zna sie na tym lepiej niz ja - jak sie maja koszty budowy takiego domu do domu gdzie wykorzystuje sie poddasze i zmiejsza oczywiscie w ten sposob gabaryty ? Moje rozumowanie jest takie, ze chyba generalnie slono sie dolozy z uwagi na wieksza powieszchnie dachu, fundamentow, etc. No i jeszcez sprawa ogrzewania - czy jest jakakolwiek rznica pomidzy ogrzewaniem domu z poddaszem uzytkowym i rozlozystej parterowki. Dzieki z gory za wszelkia rade.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 14.01.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Z reguły bywa tak, że fantastycznie funkcjonalne domy parterowe są drogie.Głównie w budowie i instalacjach, może mniej w eksploatacji.Dużo wydasz na dach(powinien być wiązarowy,nie wiem po co w projekcie krokwie), "rozłożyste" fundamenty.Swego czasu chodził mi po głowie dom wg Boducha UPB202,ale był za drogi jak na oferowaną funkcjonalność. Wracając do was: skupcie się na instalacji grzewczej, możecie tu oszczędzić lub wpakować się w koszty.Moim zdaniem dobre byłoby ogrzewanie kominkowe z płaszczem wodnym i podłogówką od holu aż po salon (hol i jadalnia przy takim salonie są moim zdaniem przewymiarowane).A sypialnie na zwykłe grzejniki, oczywiście piec gazowy lub inny opał z wpiętą instalacją kominka. Innym rozsądnym wariantem mógłby być nadmuch z nagrzewnicy gazowej, wówczas oczywiście z dopiętym kominkiem "nadmuchowym" (dmuchawa), no i juz bez "podłogówki" niestety.Ale ten drugi wariant nie jest w Polsce popularny, mimo że w parterówkach rury nadmuchowe puścić można łatwo i wygodnie nad stropem. Pozostałe warianty moga być nieefektywne. Ogrzanie domu z poddaszem jest łatwiejsze, ciepło idzie do górnych pomieszczeń zamiast kotłować się pod sufitem i odciąża górne węzły grzewcze.Ale nie każdy widzi się na poddaszu.Ja z różnych przyczyn prawie zaakceptowałem dom z poddaszem, ekonomia też odegrała w tym dużą rolę... Aha, wyjście na taras z holu jest genialnym rozwiązaniem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Tom 15.01.2005 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Dzieki surfiZastanawiam sie o jakich rzedu roznicach rozmawiamy przy budowie domu parterowego i z poddaszem o tej samej laczenej powierzchni. Z tym ogrzewaniem zgadzam sie jak najbardziej. Nad ogrzewaniem powietrznym tez sie duzo zastanawiam. Tu takie troche lamerskie pytanie, ale na jakim etapie budowy zaklada sie ta instalacje ? Tu przeciez wszyskie kanaly nadmuchowe ida w podlodze jezeli dobrze rozumiem, tak ? Czy to jest rozwiazanie tansze od strony eksploatacji, sama bo sama instalacja chyba jest drozszaDzieki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 15.01.2005 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Witaj Tom. My właśnie postawiliśmy D20 w stanie surowym. W przyszłym tygodniu robimy wylewki. Jeżeli chodzi o sam projekt, to bardzo nam odpowiada, dlatego go wybraliśmy i mimo, że kupilśmy wersję z poddaszem (D20a), to ostatecznie zostanie sam parter (czyli D20) i bardzo się z tego cieszę. Dach, owszem spory, ale przy parterówce możesz zrezygnować ze stropu - jak my, no i odpada koszt schodów. Dlatego przy budowie ceny są porównywalne. Ale z ogrzewaniem sprawa ma się inaczej. Łatwiej ogrzać zwarty dom z poddaszem. Nam się marzy pompa ciepła z ogrzewaniem podłogowym w całym domu + kominek z rozprowadzeniem ciepła, ale jeszcze zobaczymy. Dom jest fajny a hol i jadalnia wcale nie są takie wielkie jak się wydaje na obrazku, gwarantuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Tom 15.01.2005 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Czesc Jagna, No prosze, to jest wlasnie urok tego forum. Na poczatek gratulacje za dotychczasowe osiagniecia, studiuje sobie wlasnie Twoj dziennik i ogladam zdjecia. Nie masz nic przeciwko, jezeli posle Ci maila od czasu do czasu, prawda ?Moge Cie prosic o powierzchnie dachu w obu projektach, z poddaszem uzytkowym i bez. Dzieki piekne. Ile pokoi zostalo teraz na dole, po decyzji o niezabudowaniu poddasza ? Mozemy przeniesc ta dyskuje na priva, jak wolisz.Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 15.01.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Tom, wysłałam Ci wiadomość na forumowe wiadomości prywatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Tom 15.01.2005 17:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Odpisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 15.01.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 No faktycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 17.01.2005 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Zastanawiam sie o jakich rzedu roznicach rozmawiamy przy budowie domu parterowego i z poddaszem o tej samej laczenej powierzchni. poszperaj na forum,sporo o tym było... Nad ogrzewaniem powietrznym tez sie duzo zastanawiam. Tu takie troche lamerskie pytanie, ale na jakim etapie budowy zaklada sie ta instalacje ? Tu przeciez wszyskie kanaly nadmuchowe ida w podlodze jezeli dobrze rozumiem, tak ? Z tego co wiem, rury lecą strychem i nie musisz wtedy kombinować z wylewką-latwiej tez naprawic lub demontowac.Oczywiscie doprowadzenia do pokoi trzeba przewidziec na etapie projektu... Trzymaj sie rozwiazan sprawdzonych, budowalbym podobnie jak Jagna, ale potrzeby bywają różne. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts