tomasznowak29 05.02.2024 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2024 Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące kotła zgazowujacego drewno. Jak najlepiej zrobić instalację w kotłowni aby była najmniej problematyczna? Widziałem jedną kotłownię czasami kocioł nie dogrzeje bufora do maksymalnej temperatury a w nim wygaśnię to dochodzi do tego że wychładza się bufor chłodniejsza wodą z kotła. Inny problem gdy bufor się dogrzeje do zadanej temperatury pompa obiegowa wyłącza się zawór zwrotny zamyka grawitacyjny obieg i dochodzi do zagotowania wody w kotle. Fajne rozwiązanie widziałem polegające na możliwości ogrzewania domu bezpośrednio z kotła pomijając bufor. Nie wiem tylko czy to kwalifikuje się na czyste powietrze, ale od razu można nagrzac w domu. Jaki najlepszy schemat do takiego rodzaju kotła? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 05.02.2024 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2024 tomasznowak29 napisał: Widziałem jedną kotłownię czasami kocioł nie dogrzeje bufora do maksymalnej temperatury a w nim wygaśnię to dochodzi do tego że wychładza się bufor chłodniejsza wodą z kotła. Inny problem gdy bufor się dogrzeje do zadanej temperatury pompa obiegowa wyłącza się zawór zwrotny zamyka grawitacyjny obieg i dochodzi do zagotowania wody w kotle. Podstawą w takich przypadkach jest odpowiednie podłączeni oraz algorytm sterowania różnicowego. Cytat Fajne rozwiązanie widziałem polegające na możliwości ogrzewania domu bezpośrednio z kotła pomijając bufor. Pod warunkiem że nadmiar mocy trafi później do bufora a następnie do instalacji. I znowu kłania się prawidłowe podłączenie a co najważniejsze sterowanie. Cytat Nie wiem tylko czy to kwalifikuje się na czyste powietrze, ale od razu można nagrzac w domu Czyste Powietrze nie ingeruje w sposób podłączenia i sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts