Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł zgazowujący drewno - schemat

Recommended Posts

Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące kotła zgazowujacego drewno. Jak najlepiej zrobić instalację w kotłowni aby była najmniej problematyczna? Widziałem jedną kotłownię czasami kocioł nie dogrzeje bufora do maksymalnej temperatury a w nim wygaśnię to dochodzi do tego że wychładza się bufor chłodniejsza wodą z kotła. Inny problem gdy bufor się dogrzeje do zadanej temperatury pompa obiegowa wyłącza się zawór zwrotny zamyka grawitacyjny obieg i dochodzi do zagotowania wody w kotle. Fajne rozwiązanie widziałem polegające na możliwości ogrzewania domu bezpośrednio z kotła pomijając bufor. Nie wiem tylko czy to kwalifikuje się na czyste powietrze, ale od razu można nagrzac w domu. Jaki najlepszy schemat do takiego rodzaju kotła? Pzdr

tomasznowak29 napisał:
Widziałem jedną kotłownię czasami kocioł nie dogrzeje bufora do maksymalnej temperatury a w nim wygaśnię to dochodzi do tego że wychładza się bufor chłodniejsza wodą z kotła. Inny problem gdy bufor się dogrzeje do zadanej temperatury pompa obiegowa wyłącza się zawór zwrotny zamyka grawitacyjny obieg i dochodzi do zagotowania wody w kotle.

Podstawą w takich przypadkach jest odpowiednie podłączeni oraz algorytm sterowania różnicowego.

Cytat
Fajne rozwiązanie widziałem polegające na możliwości ogrzewania domu bezpośrednio z kotła pomijając bufor.

Pod warunkiem że nadmiar mocy trafi później do bufora a następnie do instalacji. I znowu kłania się prawidłowe podłączenie a co najważniejsze sterowanie.

Cytat
Nie wiem tylko czy to kwalifikuje się na czyste powietrze, ale od razu można nagrzac w domu

Czyste Powietrze nie ingeruje w sposób podłączenia i sterowania.