Gość 12.01.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Oto kosztorys ofertowy (tylko robocizna) ekipy murarzy, z którą prowadzę rozmowy: ściany z BK 36 cm na klej - 30 zł/m2 strop teriva 1 bis - 35 zł/m2 wieńce, belki, podciągi, słupy żelbet. - 300 zł/m3 płyty stropowe żelbetowe (ganki i balkony) - 60 zł/m2 kominy wieloprzewodowe - 14 zł/m3 (wyszło u mnie za 2 kominy 6-cio przewodowe 3.600 zł!) Do robocizny doliczyli 3.300 zł za pracę sprzętu, który sami organizują (pompa, grucha, dźwig). Zapewniają wszystkie narzędzia, do mnie należy zakup materiałów ( f-ry biorą na siebie). Dom 175 m2 pow. użytk. (z poddaszem użytkowym), bryła nie jest prosta. Oceńcie proszę doświadczeni forumowicze, czy to do przyjęcia? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 13.01.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Ile wynosi całkowity koszt robocizny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2005 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Na razie stanęło na 16.550 zł sama robocizna (bez sprzętu), w zakresie podanym wyżej czyli bez fundamentów, wylewek, ścian działowych, więźby i pokrycia dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 13.01.2005 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Wydaje mi się, że to drogo. My mamy dom 240m2, też niezbyt prosty. Za fundamenty, ściany zewnętrzne (trójwarstwowe), ścianki działowe, podbetony, tarasy z przodu i z tyłu, schody zewnętrzne zapłaciliśmy 14,5k. Jakość rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.01.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 No na mój rozum też powiedzieli trochę... hmmm... dużo... Twój domek jest parterowy, czy z poddaszem użytkowym? Czy ta kwota, która podajesz obejmuje strop i kominy, bo ich nie wymieniasz? I sprzęt? Czy sprzet był ekipy, czy sam załatwiałeś? Ciekawa jestem co się bardziej opłaca... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 13.01.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Jest to dom z poddaszem użytkowym. W cenę robocizny wchodzi oczywiście wykonanie stropu oraz czterech kominów systemowych obłożonych płytkami klinkierowymi. Dźwig załatwialiśmy sami (około 600zl), z gruchy nie korzystaliśmy. Resztę sprzętu ekipa miała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Dzięki za odpowiedź mantra, widzę, że będę musiała jeszcze poszukać... parę tys piechotą nie chodzi... Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 14.01.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Myślę, żę to dobra decyzja. Muszę Ci powiedzieć, że my wzięliśmy jedną z droższych ekip. Zdecydowaliśmy się, ponieważ mieli najlepsze referencje i nie żałujemy. Pamiętaj jednak o tym, że ceny robocizny są różne w zależności od regionu kraju. Nie wiem, jakie ceny są u Was, być może ta cena okaże się jednak atrakcyjna. Musisz po prostu sprawdzić inne ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 14.01.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 wy tu sobie kochanieńkie wymieniacie poglądy ale właśnie nie wiadomo skąd jesteście... może by tak w profilu dookreślić?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2005 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 wy tu sobie kochanieńkie wymieniacie poglądy ale właśnie nie wiadomo skąd jesteście... może by tak w profilu dookreślić?... No... hmhm... ja z ok. pięknego miasta Łodzi jestem. No właśnie, a mantra? Skądżeś Ty? Gdzie są takie stawki tych DROŻSZYCH ekip??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 14.01.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Katerhasser, prawdę rzekłeś i tylko mi zostało sie zaczerwienić, co też czynię Zapomniałam w profilu zapisać pochodzenie, ale zaraz się poprawię Z zachodniej Wielkopolski pochodzę. Matka, myślę, że u Ciebie są zupełnie inne stawki niż u nas na wsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Matka, myślę, że u Ciebie są zupełnie inne stawki niż u nas na wsi Kiedy u nas też wiocha! mantra, pozwolisz, że przymarudzę Ci jeszcze trochę. Jaki macie strop? A kominy ilukanałowe? Systemowe stawia się łatwiej i szybciej niż z cegły, co za tym idzie za robociznę wychodzi mniej. U nas same kominy to 3,3 k. Wybacz, że tak Cię zasypuję pytaniami, ale chciałabym móc wytoczyć jakieś argumenty w ciężkich rozmowach dotyczących stawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 14.01.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Matka, dokładnie tak jak mówisz.. Przez to, że mamy kominy systemowe, strop płytowy oraz że nie robilimy schodów betonowych wynegocjowaliśmy 2k niższą cenę za robociznę. Kominy systemowe mamy różne: dwu, trzy i czterokanałowe. Co dziwne, dostaliśmy dobry rabat i systemowe wyniosły nas praktycznie tyle samo co tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2005 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Dzięki! Musimy się zastanowić czy nie zmienić koncepcji kominów. Zajmują nam trochę dużo miejsca (systemowe są mniejsze), a nie wychodzą takie tanie. Sama rura z blachy żarowej do przewodów dymowych jest za 200 zł/mb. Łeb kwadratowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qudlaty 15.01.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 My stawiamy pod warszawą - gmina nadarzyn , za calosc tzn sciana 2 warstwowa, fundament, strop monolityczny wylewany dach dwuspadowy z lukarnami i oknami polaciowymi kominy balkon i cala reszta, pow. zabudowy 180 m2 calkowita pow domu 320m2 parter z poddaszem uzytkowym 34 tys + styropian i tynk ok 20zł/m2 - wygląda na to że drogo(stawiają górale) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qudlaty 15.01.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 My stawiamy pod warszawą - gmina nadarzyn , za calosc tzn sciana 2 warstwowa, fundament, strop monolityczny wylewany dach dwuspadowy z lukarnami i oknami polaciowymi kominy balkon i cala reszta, pow. zabudowy 180 m2 calkowita pow domu 320m2 parter z poddaszem uzytkowym 34 tys + styropian i tynk ok 20zł/m2 - wygląda na to że drogo(stawiają górale) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2005 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 My stawiamy pod warszawą - gmina nadarzyn , za calosc tzn sciana 2 warstwowa, fundament, strop monolityczny wylewany dach dwuspadowy z lukarnami i oknami polaciowymi kominy balkon i cala reszta, pow. zabudowy 180 m2 calkowita pow domu 320m2 parter z poddaszem uzytkowym 34 tys + styropian i tynk ok 20zł/m2 - wygląda na to że drogo(stawiają górale) No jak ja dodam sobie fundament, więźbę i dach to wyjdzie prawie to samo... Też uważam, że drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 16.01.2005 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Wydaje mi się, że to drogo. My mamy dom 240m2, też niezbyt prosty. Za fundamenty, ściany zewnętrzne (trójwarstwowe), ścianki działowe, podbetony, tarasy z przodu i z tyłu, schody zewnętrzne zapłaciliśmy 14,5k. Jakość rewelacja. Mantra, Startuje z budowa w Poznaniu - jestem na etapie castingu budowlancow - mozesz dac mi na priva namiar na swoja sprawdzona ekipe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomjot 17.01.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Mantra, Dzięki za odpowiedź - widzę, że dobre ekipy mają w Wielkopolsce wzięcie - jeśli trzeba się dogadywać na rok przed rozpoczeciem budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mantra 17.01.2005 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Tomjot, myślę że tak jest wszędzie. Dobre firmy nie potrzebują reklamy, bo dobra opinia rozchodzi się szybko (podobnie jak zła). My też zarezerwowaliśmy sobie termin o wiele wcześniej, musieliśmy poczekać aż skończą pracę u kogoś innego. Na prace wykończeniowe umawialiśmy się już pod koniec stanu surowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts