Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BŁAGAM pomóżcie w walce - PRÓBUJĄ MNIE OKRAŚĆ !w imię prawa

osowa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprytna metoda wyłudzania odszkodowania albo remontu samochodu.

palnę w słup to idę pod hipermarket i patrzę po samochodach.

Ot, z jednego wysiada samotna kobitka a potem sama wraca, to potem idę na policję i zgłaszam, że mnie stuknęła i odjechała.

Ja świadka mam, ona nie.

Sprawdzaj kamery, chwasty się wyrywa.

Zobaczymy jak im się skończy, kiedy wykarzesz że kłamali.

Taż coś mi tu śmierdzi... :evil: :evil: :evil:

Gość Lakier

Niepodważalnym dowodem w takim przypadku jest lakier Twojego samochodu na uszkodzonym samochodzie.

W słup od bramy przywalił znajomy. Mojej bramy. Zgłosił szkodę do PZU. Przyjechali z tego PZU, pobrali próbkę zostawionego na słupku lakieru, zmierzyli wysokość.

Nie jestem karnistką więc boję się namieszać, ale czy przy wręczaniu Ci mandatu policja poinformowała Cię, że masz prawo tego mandatu nie przyjąć i wtedu sprawa zostanie skierowana do sądu grodzkiego? Jęzeli nie, to naruszono przepisy o postępowaniu w sprawie o wykroczenia. Zasięgnę jutro języka u karnistów.

No więc wyniki konsultacji zkoleżanką, która orzekała w wydziale grodzkim są nastepujące:

ogólnie to kiepsko jest:

1) jak mandat przyjęłaś to właściwie nic już się z tym nie da zrobić - jak nie zapłącisz będzie egzekucja. Ponieważ mandat jest na blankiecie, więc zdaje się że jest tam formułka, że byłaś pouczona o prawie odmowy jego przyjęcia.

2) odwołać od mandatu mogłabyś się tylko wtedy, gdyby dano ci go za czyn nie podlegający karze - np chodzenie po chodniku czy palenie papierosów na ulicy. Spowodowanie kolizji drogowej jest co do zasady karalne jako wykroczenie.

3) ponieważ tak naprawdę chodzi o odpowiedzialność cywilną, to jednak złóż takie odwołanie. Ono i tak będzie odrzucone czy też odmówione (nie pamiętam terminu) na posiedzeniu niewnym, ale będzie to jakiś ślad, że się z tym nie zgadzasz, że zostałaś podpuszczona - słowem że Twoja odpowiedzialność cywilna wcale nie jest taka oczywista. Jak pisałam , sąd cywilny nie jest związany mandatem, ale zwykle ma to jakiś wpływ na postępowanie przy ocenie dowodów.

4) poinformuj twojego ubezpieczyciela o zajściu i podpuszczeniu Cię - oni przecież też są zainteresowani, żeby nie płacić z Twojego OC.

No i niech Teska działa.

Mam pytanie.

Parking przed supermarketem jest własnością tegoż. Czyli prywatną własnością. Czy w związku z tym policja ma prawo karania? Jeżeli na mojej posesji dojdzie do uszkodzenia samochodu, to sprawca zapłaci mandat?

parking może i jest własnością prywatna ale obowiązuja na nim przepisy kodeksu drogowego

Miałem historię. Wytoczyłem się pod hipermarketem z parkingu na drogę wewnętrzną i z lewej strony przygrzmocił we mnie człowieczek.

Dostał mandat za nieustąpienie pierwszeństwa (reguła - ten z prawej ma pierwszeństwo)

Pomimo "prywatności" parkingu przepisy obowiązywały

Bard 13

Coś mi tutaj nie pasuje. Wyjeżdżając z parkingu włączałeś się do ruchu. Powinieneś ustąpić pierwszeństwa przejazdu. Nic tutaj po prawej wolnej.

Policjant i ten który Ci podrapał samochód nie byli zbyt kumaci. To Ty byłeś sprawcą!!!!!!!!

Przepisy ruchu drogowego obowiązują wszędzie, tylko czy też wszędzie obowiązuje karanie mandatami?

Bard 13

Coś mi tutaj nie pasuje. Wyjeżdżając z parkingu włączałeś się do ruchu. Powinieneś ustąpić pierwszeństwa przejazdu. Nic tutaj po prawej wolnej.

Policjant i ten który Ci podrapał samochód nie byli zbyt kumaci. To Ty byłeś sprawcą!!!!!!!!

Przepisy ruchu drogowego obowiązują wszędzie, tylko czy też wszędzie obowiązuje karanie mandatami?

Sorki, ale czym się różni droga pomiędzy stanowiskami (nie mówię co może było niejasne, że ja sie wytaczałem ze stanowiska, wyjeżdżałem z takiej drogi) od drogi wyjazdowej z parkingu?

Nie było znaków pionowych nazkazujących mi ustąpienia pierwszeństwa, na asfalcie były trójkąciki ale bez znaku pionowego robiły tylko za ozdobę

Napisałeś, że wyjeżdżałeś z parkingu na drogę wewnętrzną, a więc włączałeś się do ruchu. Kodeks tutaj nie zostawia żadnych wątpliwości. A jeszcze te trójkąty na asfalcie.

Ja bym na miejscu tego faceta nigdy nie zapłacił.

Napisałeś, że wyjeżdżałeś z parkingu na drogę wewnętrzną, a więc włączałeś się do ruchu. Kodeks tutaj nie zostawia żadnych wątpliwości. A jeszcze te trójkąty na asfalcie.

Ja bym na miejscu tego faceta nigdy nie zapłacił.

Drogi anonimie.

W Kodeksie Drogowym stoi jak wół, że trójkąciki na asfalcie są uzupełnieniem znaków pionowych, których nie było.

Droga wyjazdowa z parkingu krzyżuje się z dróżkami wyjazdowymi spomiędzy stanowisk. Każdy kto był na parkingu pod hipermarketem wie o czym mówię. Jeśłi znaki nie stanowią inaczej (pionowe!!) to drogi te są równorzędne i stosuje się regułę prawej ręki.

Jeśłi uważasz, że policja z drogówki, która już była n-ty raz na tym parkingu nie miałą racji, to podaj podstawę prawną.