Bess 12.01.2005 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Ile płaciliście za projekt przyłączenia do sieci energetycznej i gazowej?I komu to zleciliście, zakładowi energetycznemu i gazowni, czy też wzieliście człowieka, który się sam tym zajął? Które rozwiązanie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 13.01.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Witaj Też jestem na tym etapie. Załatwiam własnie projekty na oba przyłącza. Najpierw trzeba uzyskać mapę z uzgodnieniem przebiegu trasy w Zespole Uzgadniania Dokumentacji Projektowej - załatwia to albo projektant albo geodeta. Ode mnie za dwa przyłacza wziął 400zł. Do elektryki wzięłam pracownika z ZE, bo załatwi mi szybkie podłączenie - bez prądu ciężko budować... Elektryk z ZE Otwock zażyczył sobie za projekt 700zł, bez uzgodnienia w ZUDP. Za projekty: przyłacze gazu od włączenia do skrzynki w ogrodzeniu, przyłacze od skrzynki do domu, wewnętrzna instalacja gazowa, projekt kotłowni i ogrzewania - łacznie 2500zł. Ile w tym kosztuje samo przyłacze - nie wiem. Na razie zaakceptowałam cenę elektryka, co do reszty mam wątpliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 13.01.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Do gazu, wody i kanalizacji wziąłem osobę z zewnątrz nie związaną z tymi instytucjami, co do prądu jutro wybieram się do ZE musze wystąpić o warunki techniczne docelowa i od razu popytam kto robi takie rzeczy i za ile, podobno co do prądu takie rozwiązanie jest najlepsze, zobaczymy Chatte mógłbys napisać dokładniej za co te 400? Co do gazu robię co prawda tylko projekt przyłącza gazu i instalacji wewnętrzej(to co obowiązkowe), ale i za dużo mniejsze pieniądze. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bess 13.01.2005 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 A co jest potrzebne, aby uzyskać mapę z uzgodnieniami przebiegu trasy w ZUD? Czy są potrzebne umowy wstępne z gazownią i zakładem energetycznym? Ludzie, ja się już w tym wszystkim gubię. Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 14.01.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Bess, do ZUDP potrzebne są min 3 egz. mapy do celów projektowych - takiej z oryginalnymi kolorowymi pieczątkami. Taką mapę wydaje się tylko uprawnionym geodetom - nie wiem dlaczego, ale tak mnie poinformowano w Ośrodku Dokumentacji Geodezyjnej. Na tej mapie (na 1 egz.) naniosłam ołowkiem (sama) projektowany budynek, a uprawnieni projektanci zaznaczyli projektowany przebieg przyłączy od sieci w ulicy i jednocześnie trasy sieci na działce do domu. Geodeta to zabrał i to on załatwia stosowne zgody urzędowe - co do każdej z sieci potrzeba innego urzędu. Potem geodeta to wrysowuje na oryginalne mapy i swoimi uprawnieniami odpowiada, że to jest prawidłowo. Do ZUDP potrzeba oprócz tych map kopie warunków dostawy mediów (umowy nie były potrzebne), ja jeszcze dalam odpis z planu, kopie projektu zagospodarowania, kopię pozwolenia na budowę i rzut parteru, żeby mi nie zrobili jakiegoś klopsa.400 zł to koszt opłat urzędowych za wydanie decyzji - za 2 przyłącza to jakieś 60zł i praca geodety. A wczoraj zawiadomił mnie, że trzeba coś zmienić w przyłączu gazu, no i muszę podjechać i wyrazić zgodę na zmianę trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 14.01.2005 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 A dlaczego sami robicie projekt przyłącza energetycznego ??? Przeciez koszt projektu ma się nijak do 10% rabatu udzielanego przez Zakład Energetyczny. A do prowizorki budowlanej na czas budowy nie potrzebujecie żadnego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.01.2005 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 A dlaczego sami robicie projekt przyłącza energetycznego ??? Przeciez koszt projektu ma się nijak do 10% rabatu udzielanego przez Zakład Energetyczny. A do prowizorki budowlanej na czas budowy nie potrzebujecie żadnego projektu. Dlatego, że wykonując samemu projekt skracam czas przyłączenia o okrągły rok. Uznałam, że to się opłaca. Prowizorki nie chcę, za drogo wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 14.01.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Potem geodeta to wrysowuje na oryginalne mapy i swoimi uprawnieniami odpowiada, że to jest prawidłowo. Kierowniczka ZUD w Warszawie - przyciśnięta przez mnie do muru - przyznała, że wrysowania nie musi dokonać prywatnie wynajęty i opłacony geodeta. Jeżeli z wnioskiem o uzgodnienie zwraca się Inwestor - wrysowania dokonują pracownicy ZUD-u. I za to właśnie jest opłata: 40 zł za pierwsze przyłącze i po 6 zł. za każde następne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts