Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż paneli winylowych na posadzce po skuciu płytek

reperandt

Recommended Posts

Dzień dobry!

Mam korytarz o długości około 8 metrów, z czego na pierwszych dwóch metrach były płytki, a dalej panele laminowane. Skułem płytki i klej po nich. Posadzka wymaga jeszcze doprowadzenia jej do ładu, czyli dokładniejsze skucie nierówności + gdzieniegdzie skułem również wylewkę więc są dołki. W części gdzie były panele jest oryginalna wylewka i idealnie gładka.

Na całości chcę teraz położyć panele winylowe. W Obi i Leroy Merlin usłyszałem że panele winylowe tylko na 1mm podkładzie i podłoże równe i gładkie jak stół. I sytuacja się skomplikowała. Proszę Was o porady:

- czy te nierówności dalej skuwać, czy jednak zamiast kucia szlifować? Jeśli szlifować to jaką tarczą? Jest tego 4m2, więc chciałbym uniknąć kupna straszliwie drogiej tarczy ;)

- czym najprościej potem wyrównać dołki etc.? A może na tych 4m2 wylewka samopoziomująca, o ile jej grubość może wynosić 1-2mm.

- jakiej grubości podkłady mogę stosować pod winyle? Jeśli wylałbym wylewkę na te pierwsze metry, to posadzka wyszłaby mi 2-3 mm wyżej niż na pozostałej części. Czy mogę zastosować dla wyrównania poziomów różnej wysokości podkłady na tych dwóch płaszczyznach?

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Dzień dobry!

Mam korytarz ...Czy mogę zastosować dla wyrównania poziomów różnej wysokości podkłady na tych dwóch płaszczyznach?

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Witam, u siebie w korytarzu położyłem panele winylowe na płytki i po pół roku tak "osiadły" , że pod światło widać wklęsłość fug w płytkach ( układ płytek). W sklepach dobrze radzą, powierzchnia idealnie płaska. Nie wyrównuj poziomów za pomocą podkładów po jakimś czasie pojawi się "uskok".

• 2 weeks później...