reperandt 10.02.2024 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 Dzień dobry! Mam korytarz o długości około 8 metrów, z czego na pierwszych dwóch metrach były płytki, a dalej panele laminowane. Skułem płytki i klej po nich. Posadzka wymaga jeszcze doprowadzenia jej do ładu, czyli dokładniejsze skucie nierówności + gdzieniegdzie skułem również wylewkę więc są dołki. W części gdzie były panele jest oryginalna wylewka i idealnie gładka. Na całości chcę teraz położyć panele winylowe. W Obi i Leroy Merlin usłyszałem że panele winylowe tylko na 1mm podkładzie i podłoże równe i gładkie jak stół. I sytuacja się skomplikowała. Proszę Was o porady: - czy te nierówności dalej skuwać, czy jednak zamiast kucia szlifować? Jeśli szlifować to jaką tarczą? Jest tego 4m2, więc chciałbym uniknąć kupna straszliwie drogiej tarczy - czym najprościej potem wyrównać dołki etc.? A może na tych 4m2 wylewka samopoziomująca, o ile jej grubość może wynosić 1-2mm. - jakiej grubości podkłady mogę stosować pod winyle? Jeśli wylałbym wylewkę na te pierwsze metry, to posadzka wyszłaby mi 2-3 mm wyżej niż na pozostałej części. Czy mogę zastosować dla wyrównania poziomów różnej wysokości podkłady na tych dwóch płaszczyznach? Z góry dziękuję za podpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikomir 10.02.2024 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2024 Dzień dobry! Mam korytarz ...Czy mogę zastosować dla wyrównania poziomów różnej wysokości podkłady na tych dwóch płaszczyznach? Z góry dziękuję za podpowiedzi! Witam, u siebie w korytarzu położyłem panele winylowe na płytki i po pół roku tak "osiadły" , że pod światło widać wklęsłość fug w płytkach ( układ płytek). W sklepach dobrze radzą, powierzchnia idealnie płaska. Nie wyrównuj poziomów za pomocą podkładów po jakimś czasie pojawi się "uskok". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jnow1 11.02.2024 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2024 Wylej samopoziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 20.02.2024 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2024 Wylewka samopoziomująca zazwyczaj wymaga w teorii min 2mm. Lepiej zrobić na ciut więcej. Przy 4 jest już ok.Załóż tarczę do szlifowania betonu i w godzinę ogarniesz ten korytarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reperandt 22.02.2024 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2024 Wylewka samopoziomująca zazwyczaj wymaga w teorii min 2mm. Lepiej zrobić na ciut więcej. Przy 4 jest już ok. Załóż tarczę do szlifowania betonu i w godzinę ogarniesz ten korytarz Finalnie tak zrobiłem i faktycznie przyniosło oczekiwany efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts